Σταδιακή εφαρμογή ΓεΣΥ η πρόταση της κυβέρνησης

Η πρόταση του Υπουργού Υγείας και της Κυβέρνησης είναι πρόταση σταδιακής εφαρμογής του πολυπόθητου ΓΕΣΥ από την 1.1.2017, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος απαντώντας στο ΑΚΕΛ για το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

"Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ, ότι επεξεργάστηκε και παρουσίασε στις 24  Νοεμβρίου του 2011 ο τότε Υπουργός Υγείας της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ κ. Σταύρος Μαλάς, παρόμοια πρόταση". Σχολιάζοντας τα περί περικοπών στον τομέα της δημόσιας υγείας επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει περικοπές σε δαπάνες για την υγεία παρά τη δεινή οικονομική θέση στην οποία επήλθε η κυπριακή οικονομία λόγω των πολιτικών πρακτικών και αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης ' η οποία κάλεσε και την Τρόικα στην Κύπρο'. "Αυτό που έχει συμβεί στην πραγματικότητα είναι η εξοικονόμηση περίπου 30 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την υγεία από καλύτερη διαχείριση στις προσφορές για τα φάρμακα και την αγορά αναλώσιμων υλικών".

Όσοι, λοιπόν, νοιάζονται πραγματικά για την ολοκληρωτική εφαρμογή του ΓΕΣΥ  ας συνδράμουν στο διάλογο με αφορμή την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για σταδιακή εφαρμογή του. Ιδού η Ρόδος, σημειώνει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι από το 2001 που αποφασίστηκε η δημιουργία του ΓΕΣΥ και εντεύθεν καμιά Κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΑΚΕΛ δεν προχώρησε στην εφαρμογή του λόγω του ότι το κόστος προβλεπόταν δυσθεώρητο, γεγονός που θα επιβάρυνε τους πολίτες με πολύ υψηλές εισφορές. Επιπλέον, προσθέτει, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, θα έπρεπε να υπάρξουν μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

"Η αλήθεια είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τα πιο πάνω προβλήματα προχωρεί σε εισήγηση για σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ και όχι μίνι ΓΕΣΥ, όπως παρουσιάζεται από κάποιους, με την πρόταση για γενική εισφορά εργαζομένων ή και εργοδοτών, ώστε να αποκτήσει επιτέλους ρόλο και να γίνει πραγματικός οργανισμός ασφάλισης ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) που όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια έχει στοιχίσει στο κράτος περίπου 50 εκ. ευρώ".

Με την εισήγηση αυτή, συνεχίζει, ασφαλίζεται βασικά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που παραμένει ανασφάλιστο και με εξασφαλισμένες τις θέσεις εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα αρχίσει η ουσιαστική και απαραίτητη προσπάθεια αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αφού θα αρχίσουν να λειτουργούν στο πλαίσιο αυτόνομων προϋπολογισμών και θα χρεώνουν τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες τους, όπως άλλωστε προνοεί το ΓΕΣΥ.

Επίσης, συμπληρώνει, με τη σταδιακή αυτή εφαρμογή του ΓΕΣΥ που εισηγείται η Κυβέρνηση, θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της λίστας αναμονής, αφού πέραν της διάθεσης επιπλέον πόρων για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο ΟΑΥ θα μπορεί να αποστέλλει περιστατικά και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ιδιώτες ιατρούς.

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκαν εκρηκτικά στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του Κρουκς-Νόμιμα αγορασμένο το όπλο
Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ο 23χρονος που εντοπίστηκε τραυματισμένος στην Αγία Νάπα
Ανάλυση Sky News: Η επόμενη ημέρα-Πώς η απόπειρα κατά του Τραμπ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των Εκλογών
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που o Τόμας Μάθιου Κρουκς ανοίγει πυρ κατά του Τραμπ
Βλάβη στο σύστημα παραγωγής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς
Μεταφέρεται εσπευσμένα στη Γαλλία ο 17χρονος εθνοφρουρός-Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η φρουρά του Τραμπ είχε ειδοποιηθεί 3-4 λεπτά πριν ο 20χρονος πυροβολήσει
Νέα δήλωση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του-«Δεν θα φοβηθούμε, ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο»
Απαισιόδοξη η Αννίτα για το Κυπριακό-«Δεν βλέπω, προς το παρόν, κάτι θετικό»
Παράνομη επίσκεψη Βρετανού βουλευτή στο κατεχόμενο Βαρώσι