Ο Αντρέας και η Έλενα. Ζουν για 7 μήνες χωρίς ρεύμα

«Δεν είμαι χαιρέκακος, αγαπώ τους ανθρώπους. Έρχονται όμως στιγμές, στην απελπισία μου, που θα επιθυμούσα ένα γενικό blackout στην Κύπρο. Ώστε όλοι να αισθανθούν τι είναι να ζεις για μερικές ώρες στο σκοτάδι. Όχι για μήνες ή μέρες. Μόνο για λίγες ώρες! Κατά βάθος, βέβαια, ποτέ δεν εύχομαι να τύχει σε άνθρωπο να βιώσει τη δική μας κατάσταση. Επτά μήνες είμαστε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας». Τα λόγια του 43χρονου Ανδρέα συμπληρώνει η συμβία του, Έλενα. «Σκεφτείτε το λίγο. Πώς μπορεί να ρίξει ψυχολογικά δύο νέους ανθρώπους, με σχέδια για τη ζωή, η καταδίκη τους στο σκοτάδι. Δεν είμαι μοιρολάτρης, δεν το θέλησα ποτέ στη ζωή μου, ούτε και τώρα θέλω να περνώ με τη στήριξη κάποιων ανθρώπων. Αλλά, ξέρετε, και αυτή η συντήρηση της αξιοπρέπειάς μας έχει βαρύ τίμημα. Αναγκάζεσαι να γίνεις αποδέκτης της βοήθειάς τους. Ξέρεις τι είναι να μετράς σεντ με σεντ τη βενζίνη που θα κάψεις για να μεταφέρεις τα ρούχα να τα πλύνεις στο πλυντήριο στο πατρικό σου, να φορτίζεις το κινητό τηλέφωνο από την μπαταρία του αυτοκινήτου, να μην μπορείς να λειτουργήσεις έναν ανεμιστήρα στον καύσωνα του καλοκαιριού; Τον χειμώνα να κοιμάσαι νωρίς, ώστε να μην ξοδεύεις γκάζι στη θερμάστρα, αλλά το κυριότερο να θέλεις να περάσει η νύχτα και να ξημερώσει; Να δεις φως! Να κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι με φανάρι, να ντύνεσαι, να ξεντύνεσαι, να πηγαίνεις τουαλέτα με φανάρι;».

 

 

Σαν τους πρωτόγονους…

Χαμογελά ο Ανδρέας και δηλώνει πως, θέλοντας κάποτε να ξεπερνά τον καθημερινό τους Γολγοθά, αντιμετωπίζει την κατάστασή τους με χιούμορ. «Καμιά φορά λέω ότι κάνω πρωτόγονη ζωή. Πώς τα κατάφερναν δηλαδή οι πρώτοι άνθρωποι στη γη; Δεν βλέπουμε τηλεόραση, δεν λειτουργεί το ψυγείο μας. Συντηρούμε τα τρόφιμα σε παγωνιέρες, όμως ο πάγος που χρειαζόμαστε καθημερινά στοιχίζει 4 ευρώ. Αυτό με προσγειώνει. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μας βοηθούν, έχουμε καλούς γείτονες που δεν μας αφήνουν να πεινάσουμε. Ντρέπομαι, είμαι 3 χρόνια χωρίς δουλειά, από τον καιρό που έκλεισε το αρχιτεκτονικό γραφείο του πατέρα μου. Το μόνο μας έσοδο είναι αυτό από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».


«Κήρυξες πτώχευση, δεν παίρνεις ρεύμα»
Στο ισόγειο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, στην παραλιακή περιοχή της Λεμεσού, διαμένουν στα σκοτεινά ο Ανδρέας και η Έλενα, και στον όροφο συγγενικά τους πρόσωπα. Οι οικογενειακές διαφορές ήταν η ρίζα του προβλήματος που δημιουργήθηκε, με τον πατέρα του Ανδρέα, όσο ζούσε, να μεσολαβεί πυροσβεστικά και να λύνει προβλήματα. Ο πατέρας και ιδιοκτήτης της διώροφης κατοικίας πλήρωνε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και ο ίδιος οδηγήθηκε στο δικαστήριο όταν διαπιστώθηκε παρέμβαση στους μετρητές της ΑΗΚ και κλοπή ρεύματος. Στην ποινική υπόθεση που κινήθηκε, ο πατέρας πήρε το βάρος πάνω του, παραδέχτηκε ενοχή και τιμωρήθηκε. Για την επανασύνδεση, όμως, του ρεύματος ζητήθηκε αρχικά το ποσό των 16 χιλιάδων ευρώ, ενώ μετά από διαβήματα το ποσό μειώθηκε στις 2,5 χιλιάδες. Έγινε διακανονισμός, ώστε να καταβάλλεται στο ταμείο της ΑΗΚ ποσό 250 ευρώ τον μήνα, συν το ρεύμα κατανάλωσης. Αυτές οι οικογενειακές περιπέτειες, με το καθημερινό άγχος, κατά τον Ανδρέα, οδήγησαν τον πατέρα του γρήγορα στον θάνατο, τον περασμένο Απρίλιο. Οι δόσεις του χρέους έπεσαν πάνω του, όμως ως λήπτης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ήταν αδύνατον να τις καλύπτει. Το ρεύμα διακόπηκε και ο ίδιος αναγκάστηκε να χτυπά πόρτες αρμοδίων για βοήθεια. Μόλις πρόσφατα, μετά από μια δραματική επιστολή που έστειλε στην υπουργό Εργασίας, εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο ένα ποσό της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ, που αποπλήρωνε το υπόλοιπο του χρέους στην Ηλεκτρική. Αλλά, ακόμη και μετά την καταβολή του οφειλόμενου ποσού, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Η ΑΗΚ αρνείται την επανασύνδεση, τονίζοντας πως, με βάση τους κανονισμούς της, δεν έχει δικαίωμα να δώσει ρεύμα σε πτωχεύσαντα. Δικαιολογημένα εξίσταται ο Ανδρέας. «Μα η μισή Κύπρος έχει χρεοκοπήσει από την κρίση. Μας λένε ότι όλες αυτές οι οικογένειες που κήρυξαν πτώχευση είναι χωρίς ρεύμα; Και μετά, γιατί δεν μας κόβουν και το νερό και τις επικοινωνίες αφού είμαστε χρεοκοπημένοι και καταδικασμένοι;». Τρέχουν ξανά σε αρμοδίους για βοήθεια ο Ανδρέας και η Έλενα. Το θέμα φαίνεται να μην είναι οικονομικό, αλλά καθαρά γραφειοκρατικό. Μπορεί κανένας να βοηθήσει;

Διαβεβαιώσεις για επίλυση

Πάντως, σε επικοινωνία του «Ρεπόρτερ» με αρμοδίους της Αρχής Ηλεκτρισμού, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα οδεύει προς επίλυση και υπολείπεται η προσκόμιση κάποιων πιστοποιητικών για τον χώρο διαμονής του ζεύγους από τον κοινοτάρχη της ενορίας τους. Παράλληλα, όπως μας αναφέρθηκε, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο παροχής ρεύματος σε πτωχεύσαντα, θα πρέπει να εξευρεθεί κάποιος εγγυητής. Μάλιστα, μετά τη διευθέτηση, οι ένοικοι του ισογείου, ως λήπτες του ΕΕΕ, θα μπορούν να επωφεληθούν της σχετικής έκπτωσης του 20% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ. Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει επιδείξει ο βουλευτής Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης. Ανεξαρτήτως οικογενειακών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, μας δήλωσε ο ίδιος, «δεν νοείται, στους καιρούς μας, οποιοσδήποτε άνθρωπος να στερείται το βασικό αγαθό της ηλεκτροδότησης».

Δειτε Επισης

Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών
Διπλοβάρδιες από νοσηλευτές, στη γραμμή ασθενείς για εισαγωγή στα νοσοκομεία-Κατεπείγουσα επιστολή σε Υπ. Υγείας
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής
Ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας οι καταστηματάρχες
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από το 1850
Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα, έδωσε ο ΟΑΥ
Καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες για εκπροσώπηση κομμάτων στη σχολική εφορεία Δρομολαξιάς το ΕΛΑΜ
Βγήκε άσπρος καπνός-Τα βρήκαν τελικά γιατροί και ΟΚΥπΥ για το ποσό των οικονομικών κριτηρίων