Με αέρα ο Λιλλήκας – Το παλεύουν Συλλούρης και Περδίκης

Σε αγώνα επιβίωσης συνίστανται για τα μικρά εντός Βουλής κόμματα οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6% βάζει δύσκολα σε Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ενώ την ίδια ώρα στη Συμμαχία Πολιτών βλέπουν την προσεχή εκλογική αναμέτρηση ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία καθιέρωσης και απόκτησης αξιοπρόσεκτης θέσης στον κομματικό χάρτη.
 
ΘΕΛΕΙ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ
 
Για τη Συμμαχία Πολιτών, ο στόχος ενόψει βουλευτικών είναι ξεκάθαρος. Θεωρώντας την παρουσία της στη νέα Βουλή αδιαπραγμάτευτη, θέλει να εξασφαλίσει το ποσοστό εκείνο που θα την ενισχύει και θα την καθιερώνει ανάμεσα στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, με ρυθμιστικό ρόλο εντός Βουλής. Οι εσωκομματικές διεργασίες στη Συμμαχία κινούνται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται πως εντός Φεβρουαρίου, η Ανώτατη Σύγκλητος του κόμματος θα οριστικοποιήσει τα ψηφοδέλτια. Πέραν των στελεχών πρώτης γραμμής, που σχεδόν στην ολότητά τους θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια, προσπάθεια της ηγεσίας της Συμμαχίας είναι όπως η σύνθεση των ψηφοδελτίων δημιουργήσει συνθήκες πολυσυλλεκτικότητας, με τρόπο που να φέρνει ακόμη πιο κοντά την επιτυχία του στόχου για μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος των ψηφοδελτίων θ’ αποτελείται από προσωπικότητες που ενστερνίζονται τις θέσεις της Συμμαχίας, αλλά που αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν ενεργά κομματικά στελέχη.
 
Οι υποψήφιοι
 
Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Κουτσού, το πιθανότερο είναι ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον επαναδιεκδίκησης της έδρας που διατηρεί στη Βουλή. Πέραν του Γιώργου Λιλλήκα στη Λευκωσία, στη Λεμεσό κατεβαίνει ο Στέλιος Αμερικάνος, στη Λάρνακα ο Αντρέας Αποστόλου, στην Πάφο ο Δώρος Παφίτης, στην Αμμόχωστο ο Πέτρος Ασσιώτης και στην Κερύνεια η Ειρήνη Μάντολες. Στο ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας θα βρίσκονται επίσης οι Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Στέλιος Στυλιανού και άλλα μέλη της πολιτικής συγκλήτου του Κινήματος.
 
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΚΟ
 
Οι διεργασίες στο Ευρωπαϊκό Κόμμα ενόψει βουλευτικών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Παρά την παραδοχή πως το 3,6% αποτελεί ένα ιδιαίτερα υψηλό εμπόδιο, εκφράζεται η αισιοδοξία πως το ΕΥΡΩΚΟ είναι σε θέση να το υπερπηδήσει και να βρεθεί ξανά στη Βουλή. Στο Ευρωπαϊκό Κόμμα έχουν ολοκληρώσει τη διενέργεια των επαρχιακών τους συνεδρίων, ενώ με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι διαδικασίες καταρτισμού των ψηφοδελτίων. Μάλιστα, ευελπιστούν πως η ανακοίνωση της σύνθεσής τους θα γίνει στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος, που προγραμματίζεται για τις 17 Φεβρουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές του Μάη με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Πέραν της δεδομένης παρουσίας στα ψηφοδέλτια των μελών της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος, καθώς και άλλων στελεχών πρώτης γραμμής, στα ψηφοδέλτια θα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό και άτομα της νέας γενιάς, άνδρες και γυναίκες, σε μια προσπάθεια να σταλεί στην κοινωνία το μήνυμα της ανανέωσης.
 
Οι εκλογικές συνεργασίες
 
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογικών συνεργασιών, βάσει σχετικής απόφασης που λήφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το Κεντρικό Συμβούλιο, δεν τίθεται θέμα συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος με οποιοδήποτε άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα. Απ’ εκεί και πέρα, παραμένει στο τραπέζι η προοπτική συνεργασιών με εξωκοινοβουλευτικά σύνολα ή με προσωπικότητες πέραν του στενού κομματικού χώρου του ΕΥΡΩΚΟ. Ως απομακρυσμένο θεωρούν πάντως στο Ευρωπαϊκό Κόμμα το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με το Κίνημα «Αλληλεγγύη» της ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους.
 
 
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ… ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Εξίσου δύσκολο, αν όχι και δυσκολότερο απ’ ό,τι για το ΕΥΡΩΚΟ, φαντάζει το εγχείρημα εισόδου στη Βουλή για το Κίνημα Οικολόγων. Ο πήχης του 3,6% μοιάζει βουνό για τους Πράσινους, ωστόσο ευελπιστούν πως θα καταφέρουν στο τέλος της ημέρας να σπάσουν το φράγμα και να δώσουν συνέχεια στην κοινοβουλευτική τους παρουσία. Στην προσπάθεια τους αυτή, οι έχουν συστρατευτεί, υπό τη μορφή σύμπηξης πλατφόρμας συνεργασίας, με την Ένωση Δανειοληπτών «Ευνομία», το Κίνημα Ανεξάρτητων Ελεύθερων Πολιτών και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός». Αναμένουν, επίσης, την απάντηση του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων και της Ομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Αναφορικά με τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων, από βδομάδας αρχίζουν επαρχιακές συνελεύσεις στην παρουσία του κεντρικού εκλογικού επιτελείου που έχει συσταθεί, και στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα συνεργαζόμενα κινήματα. Κάθε επαρχία, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχει έτοιμο τον κατάλογο με τα ονόματα όλων όσοι θα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμπερίληψή τους στα ψηφοδέλτια, ενώ εκεί και όπου οι ενδιαφερόμενοι θα είναι περισσότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις, θα διενεργηθούν τοπικές εκλογές.
 
Δεδομένες υποψηφιότητες
 
Όπως ξεκαθαρίζεται στον «Ρεπόρτερ», η συνεργασία των Οικολόγων με τα προαναφερθέντα κινήματα, προχωρά στη βάση της απόλυτης ισονομίας σε ό,τι αφορά την αριθμητική παρουσία στα ψηφοδέλτια, ενώ η προσπάθεια στρέφεται και προς την κατεύθυνση της ισομερούς συμμετοχής ανδρών και γυναικών. Ταυτοχρόνως, στόχος κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων, είναι όπως αυτά καλυφθούν κατά το 1/3 από άτομα κάτω των 40 ετών. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Σάββας Φιλίππου, καθώς και οι αντιπρόεδροι Άδωνις Γιάγκου και Έφη Ξάνθου, θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας. Οι επικεφαλής των συνεργαζόμενων κινημάτων, Γιάννος Ιωάννου (Λεμεσός), Μακαρία Άντρη Στυλιανού (Λευκωσία) και Γιάννος Κάννας (Λευκωσία), θεωρούνται επίσης δεδομένες υποψηφιότητες.
 
 

Δειτε Επισης

Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»
Παρουσίασε το όραμα του για την Αντιδημαρχία Λευκωσίας ο Χρ. Ιωσήφ
Χρηματική εισφορά για στήριξη της Ανόρθωσης προσέφερε ο Βασίλης Μαύρου
Σε χωματερή βρέθηκε το νεκρό βρέφος στην Ελλάδα-Φέρει χτυπήματα στο κεφάλι
Στην Κύπρο για νέα επίσκεψη εργασίας ο εισηγητής για Αμμόχωστο στην ΚΣΣΕ
Εξαφανίστηκαν πέντε παιδιά από νοσοκομείο στην Πάτρα, ενώ διερευνάτο αν ήταν θύματα κακοποίησης
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στον Δήμο Λατσιών-Γερίου
Επικρίσεις ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση-«Ανύπαρκτος ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών»
Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ για τον Δήμο Νότιας Λευκωσίας και Ιδαλίου
Ακόμα και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ επέμεναν ότι δεν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια