Ομήρου: Θεμέλιο συνεννόησης η απόφαση του Εθνικού του 2009

Πεδίο ενότητας και όχι αντιπαραθέσεων πρέπει να αποτελεί το Κυπριακό, όπως δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σημειώνοντας ότι η μορφή λύσης έχει καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε σε ανοικτή συγκέντρωση στην Πόλη Χρυσοχούς.

Εκτός από το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατέθεσε τις απόψεις και προβληματισμούς του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και των συνεπειών της κρίσης καθώς και  για τον εκσυγχρονισμό  και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου βίου και των θεσμών.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στην Πόλη Χρυσοχούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η  Τουρκία για 42 τώρα χρόνια εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση και ότι για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να στηρίζουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που προνοεί για λύση που πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες, αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένη στρατιωτική παρουσία. Λύση που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια κοινή πατρίδα.

Είμαστε για μια ακόμα φορά σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως η  ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας είχε δημιουργήσει προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία, για μια διαφορετική, πιο θετική προσέγγιση στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

«Οι διαχρονικές του θέσεις υπέρ της λύσης, αλλά και οι αρχικές του δηλώσεις και λογομαχίες με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, έτειναν να επιβεβαιώσουν τις αρχικές προσδοκίες. Χωρίς ωστόσο να έχουμε αυταπάτες για τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας για την προοπτική επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών», είπε ο κ. Ομήρου.

Ωστόσο, οι τελευταίες άκρως απογοητευτικές δηλώσεις του, αποτελούν στην πραγματικότητα - όπως είπε- μονότονη επανάληψη δηλώσεων, προσεγγίσεων και θέσεων προηγούμενων ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και της Τουρκίας.

Πρώτον, ενώ είχε λεχθεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε αποδεχθεί την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών εγκατάστασης, διακίνησης, δικαιώματος περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος, με δηλώσεις του το διαψεύδει κατηγορηματικά, είπε ο κ. Ομήρου, διότι βέβαια συνέχισε,  «η πλειοψηφία πληθυσμού και γης» που διεκδικεί, αναιρεί και ακυρώνει την εφαρμογή τους.

Δεύτερον πρόσθεσε, η άρνηση αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, ανατρέπει την προοπτική θετικής εξέλιξης των διαπραγματεύσεων, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και από την ΕΕ Ούτως ή άλλως, το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης, ρητά απέκλεισε το ενδεχόμενο η λύση του Κυπριακού να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο.

Τρίτον συνέχισε, οι αναφορές σε παραλλαγή των εγγυήσεων του 1960, ουδόλως δεικνύουν διαφοροποίηση της εμμονής σε τουρκική κηδεμονία επί της Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε, πως με βάση τα νέα δεδομένα είναι αναμενόμενο ότι οι συνομιλίες, που είχαν επανεκκινήσει σε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, οδηγούνται σε ένα νέο περιβάλλον με δεδομένες αυτές τις θέσεις της τουρκικής πλευράς.

 Ως εκ τούτου - όπως είπε- η καλλιέργεια υψηλών και υπερβολικών προσδοκιών και κλίματος ευφορίας δεν δικαιολογείται. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι άκρως ζημιογόνο, αφού δημιουργείται η εντύπωση στον διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα ότι δήθεν υπήρξε μεταβολή της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό συνέχισε, «πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και όχι αντιπαραθέσεων. Η μορφή λύσης έχει καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας».

Πρόσθεσε ακόμη πως «είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης, εθνικό χρέος».

Ακολούθως επεσήμανε πως επείγει ταυτόχρονα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών.

Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στην Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον Αραβικό Κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο, πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η εθνική μας στρατηγική, είπε ο κ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου, μιλώντας για την πορεία της οικονομίας ανέφερε και τα εξής: «Παρόλο που έχουν παρουσιαστεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, η πραγματική οικονομία και κοινωνία συνεχίζουν να υποφέρουν, με κυριότερο πρόβλημα αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Επιπλέον έκανε αναφορά στην προοπτική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, τονίζοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιο καθεστώς αυτό θα γίνει.

«Η Τρόικα έχει θέσει στόχους τόσο για το 2017, αλλά και το 2018, ενώ ακόμη δεν έχουμε δει ή ακούσει για ένα μακροχρόνιο στρατηγικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα φέρει σαρωτικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, θα δημιουργήσει τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μην ξαναζήσουμε την κατάρρευση του 2013 και θα ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη θεσμική κρίση, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν από όλους πρωτοβουλίες για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών. Απαιτούν από το κράτος και το πολιτικό σύστημα να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και να αναδειχθούν μοχλοί προοδευτικής κίνησης της κοινωνίας, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt
Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»
Παρουσίασε το όραμα του για την Αντιδημαρχία Λευκωσίας ο Χρ. Ιωσήφ
Στην Κύπρο για νέα επίσκεψη εργασίας ο εισηγητής για Αμμόχωστο στην ΚΣΣΕ
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στον Δήμο Λατσιών-Γερίου