Αναδρομικά για το ΕΕΕ ζητούν από τη Ζέτα οι συνταξιούχοι

Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) με επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ζητά την αναδρομική πληρωμή των δικαιούχων χαμηλοσυνταξιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΥΣΥ, και σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αναφέρει στην επιστολή της “πως πληροφορήθηκε ότι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για το Ε.Ε.Ε. από τον Αύγουστο του 2014 ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση εγκρίθηκαν πρόσφατα και το συμπλήρωμα που δικαιούνταν κατατέθηκε στο λογαριασμό τους από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης και όχι υποβολής της”.

“Η καθυστέρηση στην εξέταση της αίτησης όπως πολύ καλά γνωρίζετε οφείλεται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σας και ως εκ τούτου γιατί να τιμωρείται ο αιτητής; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη και ως εκ τούτου ζητούμε όπως για τους εγκριθέντες χαμηλοσυνταξιούχους το δικαίωμα και η πληρωμή τους να γίνεται με αναδρομική ισχύ”, αναφέρει η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας.

Προσθέτει ότι “το ίδιο να ισχύει και για τους εγκριθέντες πρώην λήπτες δημοσίου βοηθήματος”.

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρεται και στο γεγονός ότι “η νομοθεσία στο άρθρο 8 προβλέπει ότι `το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται σε δικαιούχο από την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα που έπεται εκάστου μήνα κατά τον οποίο υπέβαλε αίτηση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν έχει καταστεί δικαιούχος σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης ημέρας του δεύτερου μήνα που έπεται εκάστου μήνα κατά τον οποίο υπέβαλε αίτηση για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος`”.

Επίσης, στην επιστολή της η ΕΚΥΣΥ, “επαναφέρει το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση και έγκριση αιτήσεων ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας ή αναπηρία ή που είναι υπερήλικες για παραχώρηση φροντίδας και υπενθυμίζει πως έχει περισσότερο από ένα χρόνο που έχουν υποβάλει αίτηση”.

Ως τούτου καλεί την Υπουργό Εργασίας, “να ενημερώσει την Οργάνωση για τον αριθμό των αιτήσεων που δεν έχουν εξεταστεί ακόμη”.

Επίσης, “το ύψος του ενοικίου που παραχωρείται στους δικαιούχους είναι πολύ χαμηλό (περίπου στο 50%) σε σχέση με το πραγματικό κόστος και ως εκ τούτου ζητούμε όπως αυξηθεί”, καταλήγει στην επιστολή της η ΕΚΥΣΥ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ  
 

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες η Παναγιώτου για τις εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ
Θεία Λειτουργία στις 16 και 17 Ιουλίου στην Αγία Μαρίνα στη νεκρή ζώνη
Στη δημιουργία Κεντρικής Πλατείας και ανάπλαση του πυρήνα προχωρεί ο Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας
Σειρά αποφάσεων για ενίσχυση υπηρεσιών ημερήσιας και 24ωρης φροντίδας δρομολόγησε η Κυβέρνηση
Η έφηβη Αμμοχωστιανή που έζησε τη φρίκη της εισβολής-«Τυλίγαμε τους νεκρούς και τους πηγαίναμε στο ξενοδοχείο του θανάτου»
Καινοτομεί ο Δήμος Λευκωσίας-Επιχειρεί σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας για μείωση κόστους στο ρεύμα
Διασταύρωσαν πυρά Πρόεδρος ΣΕΠΑΗΚ και Παπαναστασίου για το μέλλον της ΑΗΚ-«Η πολιτεία δεν φταίει για όλα»
Ξεκάθαρος ο Παπαναστασίου-Η επέκταση της εμπορίας ρύπων δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις
Έρχονται αυξήσεις 3% στο ρεύμα-Από την επόμενη διμηνία θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς
Ανάσα από τις υψηλές θερμοκρασίες-Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος