Αιχμές Θεμιστοκλέους για τα αδικήματα σε βάρος του

Το μήνυμα ότι παρόλο που δεν έφερε ένσταση στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα ενώπιον του Ανωτάτου για άρση της βουλευτικής του ασυλίας, εντούτοις δεν αποδέχεται τις κατηγορίες εναντίον του (όπως αυτές παρουσιάζονται από την αστυνομία) για συνεχείς παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στέλνει μέσα από ανακοίνωσή του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, στον απόηχο της χθεσινής αναβολής της υπόθεσης του για τον Φεβρουάριο.
 
Ο κ. Θεμιστοκλέους αφήνει παράλληλα αιχμές για τη χρονική στιγμή της κατάθεσης της εν λόγω αίτησης, μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όπως υποδεικνύει.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει ότι προβληματίστηκε για το αν θα έπρεπε να υποβάλει ένσταση στην «πρωτόγνωρη», όπως τη χαρακτηρίζει αίτηση, λόγω της φύσεως των αδικημάτων και του χρόνου υποβολής της, «αλλά κατέληξα ότι είναι ορθότερο να την αποδεχτώ, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις ότι θα ήθελα οιαδήποτε προνομιακή αντιμετώπιση ή μεταχείριση διαφορετική από αυτήν που τυγχάνουν όλοι οι πολίτες».
Όπως υποδεικνύει, δεν υπέβαλε ένσταση «χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ή να συνιστά καθοιονδήποτε τρόπο ότι αποδέχομαι την ορθότητα, την πληρότητα και εγκυρότητα των στοιχείων της και πολύ περισσότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι αποδέχομαι τις κατηγορίες για τις οποίες ζητείται η άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο για να δικαστώ». Επιφυλάσσεται, προσθέτει, του δικαιώματος που έχουν όλοι οι πολίτες, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε επαρχιακό δικαστήριο, όταν καταχωρηθεί το κατηγορητήριο.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Θεμιστοκλέους εγείρει προβληματισμό αναφορικά με τις «πιθανές συνέπειες που θα υπάρξουν στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την εν γένει λειτουργία και ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, από την ευκολία με την οποία ζητείται άρση της ασυλίας ενός βουλευτή για μεμονωμένες τροχαίες παραβάσεις στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας, που ανάγονται και συσσωρεύονται από το παρελθόν».
 
Όπως υποδεικνύει, «δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, με την άρση της ασυλίας ενός βουλευτή και υποψηφίου για επανεκλογή 4 μόνο μήνες από την ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, όταν γι’ αυτά που κατηγορείται είναι μεμονωμένες τροχαίες παραβάσεις, με την τελευταία να καταγράφεται πριν 10 μήνες και που αυτές δεν παραγράφονται και επομένως θα μπορούσε να δικαστεί μετά την αποχώρηση του από το βουλευτικό αξίωμα».
 
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η πρώτη φορά που σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητείται άρση βουλευτικής ασυλίας για τέτοιας φύσεως αδικήματα, τα οποία, όπως υποδικνύει «σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να συγκριθούν με κακουργήματα ή αδικήματα ατιμωτικά ή αδικήματα ηθικής αισχρότητας, όπως ρητά αναφέρεται στα άρθρα 64 και 71 του Συντάγματος».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους εκφράζει εμπιστοσύνη στην κρίση και τη συνείδηση της δικαιοσύνης και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Καθορισμό πλαισίων επιδιώκει ο Κληρίδης
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης ανέφερε ενώπιον του Ανωτάτου ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα γεγονότα και τα αδικήματα. Όπως υπέδειξε, είναι αδικήματα, για τα οποία, βάσει της ορθής ερμηνείας του Συντάγματος, δικαιολογείται η παραχώρηση άδειας του Ανωτάτου για ποινική δίωξη».
 
Πάντως, όπως φαίνεται, ο κ. Κληρίδης μέσα από αυτή την υπόθεση, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το εύρος της ασυλίας των βουλευτών. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει την έκδοση μιας απόφασης, μέσω της οποίας θα καθορίζεται το ποια μορφής αδικήματα δικαιολογούν αίτηση για άρση βουλευτικής ασυλίας.
 
Αίτηση άρσης ασυλίας για 4
η φορά
Η υπόθεση αίτησης για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Θεμιστοκλέους δεν είναι πρωτότυπη για τα κυπριακά δεδομένα.  Σε άλλες τρεις περιπτώσεις είχε υποβληθεί σχετική αίτηση στο Ανώτατο, το οποίο με τη σειρά του είχε δώσει το πράσινο φως σε άρση ασυλίας βουλευτή, μια εκ των οποίων στο πρόσφατο παρελθόν.
 
Τον Φεβρουάριο του 2014 το Ανώτατο αποφάσισε την πλήρη άρση της ασυλίας του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Φειδία Σαρίκα, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ. Το αίτημα για άρση της ασυλίας του Βουλευτή είχε υποβάλει η Νομική Υπηρεσία, για διευκόλυνση του ανακριτικού έργου σε σχέση με την πρώτη φάση του αποχετευτικού στην Πάφο, περίοδο κατά την οποίο ο ίδιος ήταν Δήμαρχος της πόλης. Η υπόθεση εναντίον του εκκρεμεί ενώπιον του δικαστηρίου.
 
Παλαιότερη απ’ όλες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η υπόθεση του Βουλευτή του Πατριωτικού Μετώπου, Λεύκιου Ροδοσθένους, λίγο μετά την εκλογή του στο νεοσυσταθέν τότε κυπριακό κοινοβούλιο. Το 1961, το Ανώτατο αποφάσισε της άρση της ασυλίας του, για υπόθεση έμμεσου εκβιασμού πολίτη με σκοπό την κλοπή χρημάτων. Ακολούθησε ποινική δίωξη και καταδίκη του.
 
Το 1983 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την άρση της ασυλίας του τότε βουλευτή του ΔΗΣΥ και δικηγόρου, Γιώργου Γεωργίου. Η απόφαση σχετιζόταν με υπόθεση πλαστογραφίας, υπό την ιδιότητα του ως δικηγόρος.  Ακολούθησε καταδίκη του από ποινικό δικαστήριο.
 
Η υπόθεση Νίκου Σαμψών
Το 1975, κατά τη διάρκεια της δίκης του Νίκου Σαμψών για την εμπλοκή του στο πραξικόπημα, το δικαστήριο είχε αποταθεί στο Ανώτατο με ερώτημα για το κατά πόσον εγείρετο  θέμα ασυλίας του, με δεδομένο ότι κατά τα τραγικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου 1974, ο Νίκος Σαμψών ήταν Βουλευτής. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στην ποινική δίωξή του, καθώς μετά την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την περίοδο του πραξικοπήματος, είχε αποποιηθεί της βουλευτικής του έδρας.  Για την αποδοχή του διορισμού του ως Πρόεδρος, ο Νίκος Σαμψών καταδικάστηκε το 1976 σε εικοσαετή φυλάκιση, από την οποία εξέτισε μικρό μέρος, καθώς αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του. 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας