Περιοδικό Foreign Affairs: ''Η Λευκωσία κρατά τα κλειδιά''

«Η Λευκωσία κρατά τα κλειδιά για την Συρία, την προσφυγική κρίση και το αέριο στην ανατολική Μεσόγειο».
 
Aυτός είναι ο τίτλος της ανάλυσης του αμερικανικού περιοδικού διεθνών σχέσεων Foreign Affairs σχετικά με την λύση του Κυπριακού, αλλά και το πώς αυτή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως το προσφυγικό, οι ενεργειακές προοπτικές του Ισραήλ, οι ευρω-τουρκικές σχέσεις και ο ρόλος της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο.  
 
Ο δημοσιογράφος, εξειδικευμένος σε θέματα Μέσης Ανατολής, Τζόναθαν Γκορβέτ γράφει πιο συγκεκριμένα ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πληροφορίες περί πιθανής επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, περνά σαφώς μέσα από τη λύση του Κυπριακού και την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας και Λευκωσίας. 
 
«Ένας αγωγός μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί «για προφανείς λόγους» να περάσει μέσω των χωρικών υδάτων του Λιβάνου και της Συρίας, με την άλλη επιλογή να είναι η κυπριακή ΑΟΖ. Και η δεύτερη λύση όμως είναι προβληματική, λόγω της σχέσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας μετά την τουρκική εισβολή. Η «διστακτικότητα του Ισραήλ να υπογράψει οτιδήποτε» οφείλεται και στην αβεβαιότητα του Τελ Αβίβ για το πώς μια συμφωνία με την Κύπρο θα επηρεάσει τις μελλοντικές του σχέσεις με την Τουρκία.
 
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρεται πως το γεγονός ότι η Τουρκία και η Κύπρος δεν έχουν την παραμικρή διπλωματική σχέση αποτελεί παράλληλα μεγάλο εμπόδιο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, λόγω της «πανικοβλημένης αντίδρασης της ΕΕ στην προσφυγική κρίση». 

Στην ανάλυση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο-κλειδί που θα διαδραματίσει η Ρωσία, ενώ καταλήγει με αναφορά στο δημοψήφισμα που σίγουρα θα γίνει, αλλά ενδεχομένως όχι την άνοιξη. «Αυτή τη φορά όμως το διακύβευμα είναι ακόμα μεγαλύτερο, με το μέλλον του φυσικού αερίου μέχρι και το προσφυγικό να εξαρτώνται από ποιο κουτάκι θα σημειώσουν οι Κύπριοι». 

Δειτε Επισης

Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αστυνομικοί στη Γαλλία σκίζουν με μαχαίρια φουσκωτή βάρκα με μετανάστες
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Βρέθηκε πεντάχρονος στην έρημο στην Αριζόντα-Είχε χαθεί μαζί με τον σκύλο του
Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλύπτουν εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία
Οκτώ χρόνια φυλάκιση για Ιμάμογλου ζητά η εισαγγελία για το πλαστό δίπλωμα
Παραπληροφόρηση πως «Τα παιδιά της Φωτιάς» ανέλαβαν την ευθύνη των πυρκαγιών, υποστηρίζουν οι Τούρκοι
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρή έκρηξη σε βενζινάδικο στη Ρώμη-Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
Ο Τραμπ αναμένει ότι η Χαμάς θα απαντήσει εντός 24 ωρών για πρόταση εκεχειρίας
Ο Τραμπ θα αρχίσει να ενημερώνει τους εμπορικούς εταίρους του για τους δασμούς