H Oλλανδία ελπίζει το 2016 να είναι έτος επανένωσης της Κύπρου

Η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ ελπίζει το 2016 να είναι έτος επανένωσης για την Κύπρο, δήλωσε η Πρέσβειρα της Ολλανδίας Μπρέχε Σβάχοφερ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Προεδρίας.

Η κ. Σβάχοφερ τόνισε ότι η επανένωση δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον των Κυπρίων, αλλά και της ΕΕ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Ως Προεδρία, είπε, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνουμε την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Πρέσβειρα είπε ότι η απόφαση που λήφθηκε και από τα 28 κράτη μέλη στα τέλη του περασμένου έτους έναντι της Τουρκίας είναι για την Ολλανδική Προεδρία η βάση επί της οποίας μπορούμε να εργαστούμε περαιτέρω.

Η κ. Σβάχοφερ είπε ότι η Προεδρία θα λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής διασφαλίζοντας ότι τα συμφέροντα όλων των 28 κρατών μελών λαμβάνονται υπόψη και ότι θα συνεργαστεί με όλους, την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι συγκεκριμένα για την περαιτέρω εφαρμογή των συμφωνηθέντων το περασμένο έτος.

Σε ερώτηση σχετικά με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η Πρέσβειρα της Ολλανδίας επανέλαβε ότι ο ρόλος της Προεδρίας επικεντρώνεται κυρίως στα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά ειδικότερα την προώθηση της κοινής ατζέντας για την Τουρκία.

Σημείωσε ότι λαμβάνονται υπόψη οι τοποθετήσεις και των 28 κρατών μελών και σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Πρωτόκολλο της Άγκυρας η Ολλανδία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε και στο παρελθόν δηλαδή να υπενθυμίζει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της. Είπε ότι αν υπάρχουν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες σε αυτό το πεδίο ή και άλλα, και αν η Προεδρία θεωρήσει ότι μπορεί να είναι βοηθητική και χρήσιμη, θα το πράξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας

Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας είπε ότι οι κατευθυντήριες αρχές της Προεδρίας είναι μια ΕΕ που να εστιάζει στα ουσιώδη, στην ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω της καινοτομίας και μια ΕΕ που να έχει επαφή με την κοινωνία των πολιτών με τη μέγιστη διαφάνεια.

Η Ολλανδία θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας: Τη μετανάστευση και τη διεθνή ασφάλεια, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τα υγιή δημόσια οικονομικά και μια ισχυρή ευρωζώνη και τις προοδευτικές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια.

Η Πρέσβειρα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει σημασία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης με προτεραιότητες την ευημερία, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρακτικά αποτελέσματα και όχι μεγαλεπήβολα έργα και στόχους, πρέπει να πετύχει την μέγιστη δυνατή διαφάνεια , να κτίσει γέφυρες, να επικεντρωθεί στην αλληλεγγύη και την ισότιμη κατανομή των βαρών.

Η κ. Σβάχοφερ είπε ακόμη ότι η Προεδρία πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και αναπάντεχες κρίσεις έχοντας ως γνώμονα ότι τα προβλήματα αφορούν όλες τις χώρες μέλη και χρειάζεται συντονισμός και δημιουργία συνεργειών.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Ολλανδία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στο τρίο της Προεδρίας μαζί με την Ολλανδία είναι η Σλοβακία και η Μάλτα.

Στο πλαίσιο της Προεδρίας θα διοργανωθούν 150 συναντήσεις στο Άμστερνταμ. Οι συναντήσεις θα φιλοξενηθούν σε δύο κτίρια, το ένα από αυτά είναι το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής, και οι μετακινήσεις των συμμετεχόντων θα γίνονται με βάρκες για να είναι ευκολότερη διακίνηση και αποφυγή δημιουργίας κυκλοφοριακού κομφούζιο.

Αναμένεται ότι γύρω στις δεκαεπτάμιση χιλιάδες άτομα θα φιλοξενηθούν στις συναντήσεις της Προεδρίας.

Στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Προεδρίας ήταν παρόντες πολλοί Πρέσβεις χωρών της ΕΕ.
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»