Ο δήμος Λευκωσίας φιλοξενεί την 7η σύνοδο της ARLEM

Ο δήμος Λευκωσίας φιλοξενεί, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου της πρωτεύουσας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, την 7η Σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM). Για το σκοπό αυτό, θα βρίσκονται στην Κύπρο οι δύο συμπρόεδροι της ARLEM, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Marku Markkula, ως Ευρωπαϊκό μέλος και ο Δήμαρχος Hani Abdelmasih, ως μέλος από τη Μεσόγειο.

Στην 7η σύνοδο της ARLEM, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», συμμετέχουν περισσότεροι από 100, δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τοπικές και περιφερειακές Αρχές από τις τρεις ακτές της Μεσογείου. Τα θέματα που θα συζητηθούν την καθιστούν μια από τις σημαντικότερες συνόδους δεδομένων και των μεγάλων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη.
 Στα πλαίσια της φιλοξενία της ARLEM η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Λουκαΐδου παραχώρησε συνέντευξη στον «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» με στόχο την ενημέρωση του κοινού.


Τι είναι η ARLEM και ποιος ο σημαντικός ρόλος για τη Μεσόγειο;
Η ARLEM είναι η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και είναι η συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών εκλεγμένων εκπροσώπων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεσογειακών εταίρων της. Η ARLEM είναι το βήμα για τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες της Μεσογείου και εκπροσωπεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σε πολιτικό επίπεδο, διατηρώντας ένα πολιτικό διάλογο και προωθώντας τη διαπεριφερειακή συνεργασία. Η ARLEM έχει θεσμικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία έχει την ιδιότητα του παρατηρητή στις συνεδριάσεις της ARLEM.  H ARLEM διαδραματίζει κομβικό ρόλο γιατί αποτελεί την εδαφική διάσταση της Ένωσης για τη Μεσόγειο με δράσεις επί του εδάφους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής και τη καθημερινότητα των ανθρώπων, εφαρμόζοντας την Πολιτική Γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που η Ευρωμεσογειακή περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές και άνευ προηγουμένου προκλήσεις και όπου είναι υψίστης σημασίας η συνεργασία όλων των επιπέδων διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση τους. Ο ρόλος της ARLEM είναι στρατηγικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημοκρατική διοικητική αποκέντρωση, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια.  Προτεραιότητες της ARLEM για το 2016 είναι ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στη διαχείριση της μετανάστευσης, η σταθερότητα και η τοπική διακυβέρνηση, η οικονομική ανάπτυξη, η ενεργειακή και κλιματική πολιτική.

Είστε εισηγήτρια της γνωμοδότησης με θέμα την Απασχόληση και την Εδαφική Ανάπτυξη που θα παρουσιάσετε για έγκριση στην Ολομέλεια. Ποια είναι τα σημαντικά σημεία της γνωμοδότησής σας;
Η γνωμοδότηση έχει διπλό στόχο: από τη μια καταγράφει το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, και από την άλλη προτείνει νέες πρακτικές εισηγήσεις με στόχο την υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και των σχετικών χρηματοδοτήσεων που θα στοχεύουν τις Μεσογειακές χώρες εταίρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στην μετάβαση από την «ανεπίσημη» απασχόληση στην νόμιμη απασχόληση, στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης για γυναίκες και άνδρες, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, στη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών κέντρων, πανεπιστήμιων και εταιρειών, στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, στην εξασφάλιση της δίκαιης και ίσης πρόσβασης των τοπικών εταιρειών σε προσφορές για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ούτως ώστε η ανάπτυξη να μην αποτελεί αποκλειστική υπόθεση των πολυεθνικών, στην προώθηση της ηλεκτρονικής υποδομής, στην προώθηση της κινητικότητας φοιτητών, ερευνητών και επιχειρηματιών και της κυκλικής οικονομίας, στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και βεβαίως, στην ομαλή ένταξη των μεταναστών και στην καταπολέμηση του ρατσισμού.   

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας