Αλληλεγγύη: Ανοιχτό ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου στις βουλευτικές

Δεν αποκλείει  αυτόνομη κάθοδο του Κινήματος Αλληλεγγύης στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, η Ελένη Θεοχάρους, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνονται σημάδια επίτευξης σύγκλισης θέσεων με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Επανέλαβε επίσης τη θέση της ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν κατοχυρώνει την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 
Η κα Θεοχάρους παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου, την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Αλληλεγγύη.
Όπως ανέφερε, βρισκόμαστε μπροστά σε νέα αδιέξοδα και το δρόμο φράσσουν το παλαιό, το διεφθαρμένο, το κατεστημένο του παλαιοκομματισμού που προσπαθεί να επιβιώσει με λαϊκισμό, ψεύτικες υποσχέσεις και ιδεολογικές εμμονές. «Είναι ένα αποτυχημένο σύστημα ανθρώπων και μηχανισμών που υπηρετούν συμφέροντα, σκεπάζουν σκάνδαλα και είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την επίθεση διάλυσης του κυπριακού κράτους που επιχειρεί εναντίον της πατρίδας μας η Τουρκία, σημείωσε.

Είπε ότι είναι αναγκαίο και επιτακτικό για την πατρίδα να ανακοπεί η επικίνδυνη παρακμή που βιώνουμε και να ανανεωθεί το πολιτικό δυναμικό του τόπου με έντιμους, άφθαρτους καταξιωμένους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν τη διαφθορά, να αντιπαλέψουν την διαπλοκή, την ατιμωρησία, την αναξιοκρατία και την ανικανότητα που υπονομεύουν τη λειτουργία και τη συνέχεια του κυπριακού κράτους.

 

 

Στρατηγικό όραμα, είπε, είναι η απελευθέρωση της Κύπρου με την επίτευξη μιας δημοκρατικής συμφωνίας, μιας λύσης που θα θεμελιωθεί πάνω στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επέκρινε εκείνους που “δεν θα διστάσουν να βαφτίσουν μια λύση υποταγής ως λύση οδυνηρών συμβιβασμών και συγκλίσεων ως αδήριτη ανάγκη με δήθεν ανταλλάγματα την οικονομική ανάπτυξη”, σημείωσε.


Δεν θα αφήσουμε ιδεολογίες και στρεβλώσεις να παρεμποδίσουν την πορεία μας προς τον στόχο της διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, η στήριξη του λαού που δεινοπαθεί αυτή τη στιγμή, είπε. “Εργο, υποχρέωση του πολίτη είναι η διάσωση της πολιτείας, λέει ο Αριστοτέλης. Και εμείς αισθανόμαστε βαρύτατα αυτό το χρέος”, είπε.

Η μάχη μας, είπε, θα συνεχίσει να δίνεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε κάθε διεθνές βήμα. Στο ΕΚ, είπε, έχουμε ενταχθεί στο ECR, (των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών) το τρίτο σε δύναμη κόμμα στο ΕΚ.

Εξήγησε ότι το κίνημα επέλεξε να ενταχθεί στο ECR για “να μπορούμε να καλλιεργούμε σε όλο το φάσμα του ΕΚ, εκείνες τις δυνάμεις και στοιχεία που θα μας δίνουν ώθηση στον αγώνα μας”.
Ανέφερε ότι δεν υπάρχει η υποχρέωση της κομματικής υπακοής στο ECR και “αυτό μας δίνει φτερά.


Η κ. Θεοχάρους παρουσίασε τα μέλη της προσωρινής εκτελεστικής γραμματείας και επιτροπών, λέγοντας ότι όλοι είναι ίσοι και δεν υπάρχουν επικεφαλής. Ανέφερε επίσης ότι το κίνημα στηρίζεται στην αυτοχρηματοδότηση.

Ερωτηθείσα για τις προθέσεις της Κίνησης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, η κ. Θεοχάρους είπε ότι η Κίνηση έχει κάνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κινήματα, οργανώσεις, που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες και ζουν το ίδιο δράμα με μας όσον αφορά το λαό, “για να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που επίκειται. Επί του παρόντος, η δικιά μας θέση συνίσταται στην περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων που μπορούν να υπάρχουν αν και φαίνεται ότι σε πολλά σημεία δεν θα επιτευχθεί σύγκλιση θέσεων και η Αλληλεγγύη ενδεχομένως θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές”.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι η αποχώρησή της από τον ΔΗΣΥ έγινε με μακρόχρονο σχεδιασμό τις προεδρικές εκλογές, είπε ότι αυτή τη θέση “την απορρίπτω μετά βδελυγμίας και έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι μεγάλη μου έγνοια είναι να υπάρχει το 2018 κράτος”.

 

Σε ερώτηση αν αποδέχεται μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η κ. Θεοχάρους είπε ότι εκείνο που έχει σημασία για την Κίνηση είναι να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη και το κοινοτικό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς καμιά διάκριση, και αν υπάρξουν περιοχές που θα τελούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, να μπορεί ο κάθε πολίτης που θα κατοικήσει και να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα”. Η έννοια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έχω πει πολλές φορές, “δεν συνάδει με την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, είπε. “Δεν υποστηρίζουμε καμία λύση που δεν κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας. Αν η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία πιστεύετε ότι τα κατοχυρώνει να μας παρουσιαστεί αυτή η λύση. Αλλά επειδή δεν τα κατοχυρώνει, τότε την απάντηση την έχετε πάρει”, κατέληξε.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους