Τουρκία: Ελεύθεροι 19 ακαδημαϊκοί που υπέγραψαν τη διακήρυξη για Κουρδικό

Ελεύθεροι είναι οι 19 καθηγητές από το Κοτσάελι και την Προύσα που οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστήριο με τις κατηγορίες για προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ και προσβολή των κρατικών θεσμών της Τουρκίας λόγω της υπογραφής τους σε διακήρυξη για το Κουρδικό.

Οι 19 ακαδημαϊκοί έδωσαν κατάθεση στην ασφάλεια και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, σήμερα στο σπίτι άλλων τριών ακαδημαϊκών στην Μπόλου έγινε έρευνα. Άλλοι τέσσερις ακαδημαϊκοί στο Κοτσάελι καταζητούνται. Διοικητική έρευνα ξεκίνησε και εναντίον ακαδημαϊκών σε Γκαζιάντεπ, Μερσίνα, Γκιρεσούν, Αττάλεια, Άδανα, Εντίρνε, Εσκίσεχιρ, Μούγλα και Μπάτμαν.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους ξένους που υπέγραψαν τη διακήρυξη είναι και ο Νόαμ Τσόμσκι.

Σκληρές δηλώσεις εναντίον των ακαδημαϊκών έκανε και σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ο τίτλος του καθηγητή δεν κάνει κανέναν διανοούμενο. Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τους ακαδημαϊκούς να αφήσουν το πανεπιστήμιο και να ανέβουν αντάρτες στα βουνά.
Στις δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν διερωτήθηκε ακόμη πού τοποθετούν οι `κατάμαυροι ακαδημαϊκοί`, όπως τους χαρακτήρισε, τα παιδιά που σκότωσε χθες το ΡΚΚ στο Ντιγιάρμπακιρ. "Πώς το επιτρέπει η συνείδησή τους να θέτουν αυτά τα παιδιά ανάμεσα στους δολοφόνους", διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Δήμαρχος Άγκυρας Μελίχ Γκιοκσέκ μέσω του τουίτερ επέκρινε έντονα τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα Τζον Μπας επειδή στήριξε τους ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν τη διακήρυξη. "Είσαι λάθος επιλογή για τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Κατά τη γνώμη μου, γύρνα πίσω στη χώρα σου. Ας έρθει ένας Αμερικανός νέος Πρέσβης, ο οποίος να αναγνωρίζει εμάς", έγραψε ο Μελίγ Γκιοκσέκ. Ο Αμερικανός Πρέσβης είχε γράψει στο τουίτερ ότι "η έκφραση των ανησυχιών για τη βία δεν ισοδυναμούν με στήριξη της τρομοκρατίας".

Και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τους ακαδημαϊκούς διερωτώμενος σε ποιο μέρος του κόσμου είναι ελευθερία της έκφρασης η στήριξη της τρομοκρατίας. "Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της τρομοκρατίας και αυτών που στηρίζουν την τρομοκρατία", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Σήμερα φοιτητές σημάδεψαν με κόκκινους σταυρούς και άφησαν σημειώματα στις πόρτες των γραφείων πανεπιστημιακών, οι οποίοι υπέγραψαν τη διακήρυξη, αποκαλώντας τους προδότες και υπογράμμισαν ότι δεν τους θέλουν στο πανεπιστήμιό τους.
Κάποιοι ακαδημαϊκοί έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν άρχισαν να αποσύρουν την υπογραφή τους από τη διακήρυξη. Με δηλώσεις τους αναφέρουν ότι είναι υπέρ της ειρήνης και λόγω βεβαρημένου προγράμματος δεν είχαν προλάβει να διαβάσουν το περιεχόμενο της διακήρυξης.

ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ