Μίνι ΓΕΣΥ ως ενδιάμεση λύση στα προβλήματα της υγείας προωθεί η Κυβέρνηση

Την εφαρμογή «μίνι ΓΕΣΥ» ως μια ενδιάμεση λύση στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία, μέχρι την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας στην τελική του μορφή, επεξεργάζεται και προσανατολίζεται να προωθήσει η Κυβέρνηση.
 
Αυτό αποκάλυψε μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παμπορίδης, οριοθετώντας χρονικά την εφαρμογή του «μίνι ΓΕΣΥ», όπως το χαρακτήρισε, το δεύτερο εξάμηνο του 2017.  Η εφαρμογή του «μίνι ΓΕΣΥ» θα ακολουθήσει έξι μήνες μετά, την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017. 
 
Βάσει του σχεδιασμού για την εισαγωγή του «μίνι ΓΕΣΥ», όπως αυτός αναλύθηκε από τον Γιώργο Παμπορίδη ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, αρμόδιος για την εφαρμογή του Οργανισμός θα είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).  
 
Ένας από τους βασικούς πυλώνες του «μίνι ΓΕΣΥ» θα είναι επέκταση της ασφάλισης για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, θα επεκταθεί η ασφάλιση σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, με τους πολίτες να καταβάλλουν μέσω του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνεισφορά σαφώς χαμηλότερη (εκτιμάται στο 1%) από αυτή που προβλέπεται στο σχεδιασμό για το τελικό ΓΕΣΥ.
 
Μέσω του «μίνι ΓΕΣΥ» θα παρέχεται καθολική κάλυψη, ενώ εκεί και όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, ο ΟΑΥ θα μεριμνά, ώστε το κράτος να συμβάλλεται έγκαιρα με τον ιδιωτικό τομέα- στα πρότυπα των επιδοτούμενων ασθενών-, με την παραπομπή τους, είτε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Κύπρου είτε στο εξωτερικό. Επίσης, με την εφαρμογή του «μίνι ΓΕΣΥ» οι Κύπριοι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά εφαρμογή της διασυνοριακής περίθαλψης. Σημειώνεται πως το «μίνι ΓΕΣΥ» θα αφορά στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη, καθώς και τον τομέα των φαρμάκων.
 
Η αυτονόμηση
Αναλύοντας τον σχεδιασμό του για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας, ο Γιώργος Παμπορίδης τόνισε ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε οριακό σημείο, υπογραμμίζοντας επανειλημμένως πως χωρίς την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η εισαγωγή του ΓΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους. «Αν δεν είναι έτοιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά, είναι πολύ πιθανόν να καταστούν μη βιώσιμα», επισήμανε. Ο κ. Παμπορίδης έκανε λόγο για δομές της δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδι για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων του δημοσίου, ενώ εστιάζοντας στο θέμα της αυτονόμησης, υπογράμμισε πως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.Η αυτονόμηση, όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, θα εδραστεί στη σύσταση ενός και μόνο Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου(σ.σ. παλαιότερα προσχέδια νομοσχεδίων προέβλεπαν πέντε ή και έξι). Ιδιαίτερα έμφαση, στο  πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, δίνει το Υπουργείο Υγείας και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας, ενώ δρομολογείται η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας