Χάσικος: Θα πληρώσουν τόκους-πρόστιμα οι μεγαλοϊδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν όταν έπρεπε

Θέματα και προώθηση τρόπων επίλυσης προβλημάτων που αφορούν, κυρίως, την ανάπτυξη, συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, Χρίστο Μιχαηλίδη, σε συνάντηση τους στο Υπουργείο Εσωτερικών .

Ο Υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ των δηλώσεων του μετά τη συνάντηση, είπε ότι δεν πρόκειται να γλυτώσει κανένας από την υποχρέωση καταβολής της φορολογίας επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ανέφερε ότι η Ομοσπονδία καλεί όλα τα μέλη της να καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με την ΟΕΒ, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι όπως πάντοτε τα θέματα που απασχολούν την ΟΕΒ είναι πολλά, αλλά και σοβαρά.

«Έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και κατ` επέκταση με την οικονομία. Μέσα από την δράση της ΟΕΒ είχαμε αποτελέσματα. Βοήθησε η ΟΕΒ στο να ξεπεράσουμε πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με την οικονομία, αλλά και σε σχέση με την ανεργία που εξακολουθεί να είναι, ουσιαστικά, το κορυφαίο των προβλημάτων μας, σαν Κυβέρνηση. Σύντομα τελειώνουμε με το πρόγραμμα, αλλά το θέμα ανεργία, παραμένει εκεί και καλούμαστε σαν υπεύθυνη Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσουμε μέσα από τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το άνοιγμα νέων δουλειών και ότι σχέση έχει με την ανάπτυξη είναι βασικός παράγοντας καταπολέμησης, της ανεργίας. Θίξαμε πάρα πολλά θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, που έχουν σχέση με την εκτίμηση των περιουσιών, φορολογίες, θέματα που έχουν σχέση με πολιτογραφήσεις, άδειες εισόδου, ζωνοποίηση περιοχών, αλλά και τοπικών σχεδίων. Ήταν μια καθόλα παραγωγική συνάντηση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι συζήτησαν πάρα πολλά θέματα.

«Ευχαριστώ τον Υπουργό για την αντικειμενική του προσέγγιση και τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα μας. Τον ευχαριστήσαμε για πολλές ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του Υπουργείου, οι οποίες δείχνουν την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η Δημόσια Υπηρεσία σε συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα συζητήσαμε θέματα που ακόμα εκκρεμούν και που αφορούν την ευρύτερη γραφειοκρατία και πως θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Θίξαμε ιδιαίτερα τον προβληματισμό μας για το νέο Νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαδικασία και που αφορά την διαχείριση συμβάσεων. Θεωρούμε ότι αυτή η προσέγγιση θα είναι καταστροφική. Θα δημιουργήσει ένα νέο υδροκέφαλο σύστημα και θα επαυξήσει τα προβλήματα και θα επηρεάσει και την ίδια την απασχόληση στις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης. Θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να τύχει άλλου χειρισμού. Ευχαριστώ τον Υπουργό για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι βάση τα τελευταία στοιχεία φαίνεται ότι μεγαλοϊδιοκτήτες δεν κατέβαλαν το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας, ανάμεσα και μέλη της ΟΕΒ και αν γίνονται κάποιες ενέργειες για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι σαν Ομοσπονδία καλούν όλα τα μέλη τους να καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.

«Είναι αυτονόητο. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι διερχόμαστε ή προσπαθούμε να εξέλθουμε μιας κρίσης και το φορτίο που κουβαλά κάθε επιχείρηση δεν είναι μικρό. Άρα, όποιες διαδικασίες, ασφαλώς, θα πρέπει να καλυφθούν οι όποιες υποχρεώσεις με κάποια διαδικασία που να γίνεται και εφικτό. Μεγάλες επιχειρήσεις, σημαίνει μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Αργά ή γρήγορα θα πληρωθούν», πρόσθεσε

Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το γεγονός ότι κάποιοι μεγαλοϊδιοκτήτες, όπως καταγράφεται στον Τύπο, δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους σε σχέση με τον Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα ποσά τους χαρίζονται.

«Αντίθετα, εκείνοι που δεν έχουν πληρώσει, θα κληθούν να καταβάλουν αυτά τα ποσά με τις όποιες επιβαρύνσεις προβλέπονται στη Νομοθεσία. Βέβαια, αυτό το θέμα, της φορολογίας, είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά επειδή η Κυβέρνηση είναι μία, νομιμοποιούμαι να μιλήσω. Δεν πρόκειται να γλυτώσει κανένας από την υποχρέωση καταβολής αυτής της φορολογίας».

Σε διευκρινιστική ερώτηση γιατί η ΟΕΒ θεωρεί καταστροφικό το νέο Νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαδικασία, για τη διαχείριση συμβάσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχει ένα νέο Νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Απλώς, το αναφέραμε και στον Υπουργό Εσωτερικών καθότι άπτεται της ευρύτερης ανάπτυξης και των τομέων που καλύπτει η Ομοσπονδία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό το Νομοσχέδιο, βασικά μεταφέρει (σε ένα φορέα) όλες τις εξουσίες και την παρακολούθηση, και μέσα από τη χρήση escrow account, όλων των συμβολαίων (αγοραπωλησιών ακίνητης ιδιοκτησίας) που θα γίνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τη δική μας άποψη, μια τέτοια διαδικασία θα δημιουργήσει ένα νέο γραφειοκρατικό σύστημα και μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, μέχρι και αύξηση της ανεργίας, αφού, σήμερα, πολλοί υπάλληλοι των εταιρειών ανάπτυξης γης καλύπτουν αυτές τις ανάγκες (και θα εκλείψει το αντικείμενο εργασίας τους)», συμπλήρωσε.

Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτό το Νομοσχέδιο είναι ακόμη σε διαδικασία επεξεργασίας.

«Οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με το Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια της διαβούλευσης και της τελικής διαμόρφωσης αυτού του Νομοσχεδίου. Δεν θα ήθελα να πω τίποτα περισσότερο, για την ώρα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το που βρίσκεται το θέμα της αντιπαράθεσης του με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και αν θα επιτευχθεί εξομάλυνση σχέσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Καμία αντιπαράθεση».

«Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα εξομάλυνσης ή μη εξομάλυνσης σχέσεων. Είναι κατατεθειμένες οι απόψεις εκατέρωθεν. Ο καθένας από εμάς, πιστεύει, ότι είναι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος που τοποθετείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν θα ήθελα να δώσω την όποια συνέχεια σε αυτό το θέμα», κατέληξε.
 
ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας