Οι ΗΠΑ είναι το ισχυρότερο έθνος στη Γη. Τελεία και παύλα

Στο σημερινό κόσμο, απειλούμαστε λιγότερο από τις αυτοκρατορίες του κακού και περισσότερο από τα αποτυχημένα κράτη, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία ομιλία της θητείας του «για την κατάσταση του έθνους».
 
Έχοντας ως στόχο να υπερασπιστεί την κληρονομιά των επτά χρόνων της προεδρίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε πρόοδο τόσο στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, όσο και στην ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.
 
«Οι ΗΠΑ είναι το ισχυρότερο έθνος στη Γη. Τελεία και παύλα. Απέχουμε παρασάγγας. Δαπανούμε για το στρατό μας όσο μαζί τα οκτώ επόμενα κράτη», τόνισε.
 
Αναλύοντας τις απειλές για τη διεθνή ασφάλεια, αναφέρθηκε στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή και τη μεταμόρφωση που συντελείται με ρίζες σε συγκρούσεις που χρονολογούνται από χιλιετίες. Έκανε σύντομη αναφορά στην κρίση της κινεζικής οικονομίας, τη Ρωσία και την κρίση στην Ουκρανία και τόνισε ότι το διεθνές σύστημα που οικοδομήθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα αγωνίζεται να συμβαδίσει με αυτή τη νέα πραγματικότητα.
 
«Επαφίεται σε μας να βοηθήσουμε να ξαναφτιαχτεί το σύστημα αυτό. Που σημαίνει ότι πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες», επεσήμανε.
 
Ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε ως υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα την προστασία του αμερικανικού λαού και την καταπολέμηση των τρομοκρατικών δικτύων.
 
«Τόσο η Αλ Κάιντα όσο και τώρα ο ISIL αποτελούν άμεση απειλή για το λαό μας, διότι στο σημερινό κόσμο, ακόμη και μια χούφτα τρομοκρατών που δεν δίνει καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της δικής τους, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά. Χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να δηλητηριάσουν τα μυαλά ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας μας και υπονομεύουν τους συμμάχους μας», πρόσθεσε.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η εξίσωση του πολέμου για την εξάρθρωση του ISIL με έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» απλά εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των τρομοκρατών.
 
«Μαχητές σε καρότσες φορτηγών και διεστραμμένες ψυχές που συνωμοτούν σε διαμερίσματα ή σε γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο στους πολίτες και πρέπει να τους σταματήσουμε. Όμως δεν απειλούν την εθνική μας ύπαρξη. Αυτή την ιστορία θέλει να πει ο ISIL και χρησιμοποιώντας την ως προπαγάνδα επιδιώκει να στρατολογήσει μέλη. Δεν χρειάζεται να τους μεγαλοποιήσουμε για να δείξουμε ότι τους παίρνουμε στα σοβαρά, ούτε να απομακρύνουμε από κοντά μας ζωτικούς συμμάχους στη μάχη αυτή, απηχώντας στο ψέμα ότι ο ISIL είναι αντιπρόσωπος μεγάλης θρησκείας. Απλά χρειάζεται να τους αποκαλούμε αυτό που είναι, φονιάδες και φανατικοί, τους οποίους πρέπει να ξεριζώσουμε, να κυνηγήσουμε, να καταστρέψουμε», σημείωσε.
 
Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους συμμάχους και έριξε το γάντι στο Κογκρέσο.
 
«Αν αυτό το Κογκρέσο θέλει σοβαρά να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο και επιθυμεί να στείλει μήνυμα στα στρατεύματά μας και σ’ όλο τον κόσμο, ας εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος σε βάρος του ISIL. Να το θέσει σε ψηφοφορία. Αλλά, ο αμερικανικός λαός γνωρίζει πως με ή χωρίς έγκριση του Κογκρέσου, ο ΙSIL θα πάρει το ίδιο μάθημα με τους τρομοκράτες νωρίτερα».
 
Ανέφερε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στον ISIL και την Αλ Κάιντα, καθώς και χωρίς αυτά η αστάθεια συνεχίζει να πλήττει εδώ και δεκαετίες πολλά μέρη της γης. Μίλησε για την πείνα και τις εθνικές συγκρούσεις που ενισχύουν νέα κύματα προσφύγων, αποφεύγοντας παρόλα αυτά να κατονομάσει την άρνηση των Ρεπουμπλικανών να δεχθεί η Αμερική Σύρους πρόσφυγες.
 
Ο κόσμος, συνέχισε, “προσβλέπει σε μας να βοηθήσουμε για να λυθούν αυτά τα προβλήματα και η απάντησή μας χρειάζεται να είναι κάτι περισσότερο από σκληρή ομιλία ή τα καλέσματα για μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων. Αυτό μπορεί να είναι καλό για απόσπασμα τηλεοπτικής ιστορίας, αλλά δεν έχει πέραση στην παγκόσμια σκηνή».
 
Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει οι ΗΠΑ να προσπαθήσουν να ελέγξουν ή να ανοικοδομήσουν την όποια χώρα περιπέσει σε κρίση.
 
«Αυτό δεν είναι ηγεσία, αλλά μια συνταγή για να βουλιάξουμε σε τέλμα και να αποδυναμωθούμε, αφού χύσουμε αμερικανικό αίμα και πετάξουμε τον πλούτο μας. Είναι το μάθημα του Βιετνάμ, του Ιράκ και θα έπρεπε να το έχουμε μάθει μέχρι τώρα».
 
Ταυτόχρονα εξήγησε τη στάση των ΗΠΑ στη Συρία, τη συνεργασία με εγχώριες δυνάμεις και την ηγεσία διεθνών ειρηνευτικών προσπαθειών.
 
Μία από τις πολιτικές του που υπερασπίστηκε ήταν το άνοιγμα προς την Κούβα. «Πενήντα χρόνια απομόνωσης της Κούβας απέτυχαν να προωθήσουν τη δημοκρατία, ρίχνοντάς μας πίσω στη Λατινική Αμερική. Γι `αυτό και αποκαταστήσαμε τις διπλωματικές σχέσεις, ανοίγοντας την πόρτα για ταξίδια και εμπόριο, παίρνοντας θέση υπέρ της βελτίωσης της ζωής του λαού της Κούβας. Θέλετε να εδραιώσουμε την ηγεσία και την αξιοπιστία μας στο ημισφαίριο; Αναγνωρίστε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. Και άρετε το εμπάργκο», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα, ρίχνοντας για μια ακόμη φορά το γάντι στη ρεπουμπλικανική ηγεσία του Κογκρέσου.
 
Τόνισε τη σημασία του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ σε διεθνή θέματα, όπως η αντιμετώπιση του AIDS, του Έμπολα, θεμάτων προστασίας περιβάλλοντος και συμφωνιών για το διεθνές εμπόριο.
 
«Αυτό σημαίνει ισχύς και ηγεσία. Και είναι το είδος της ηγεσίας που εξαρτάται από τη δύναμη του παραδείγματος που δίνουμε. Γι’ αυτό και θα συνεχίσω να εργάζομαι για να κλείσω τη φυλακή του Γκουαντάναμο. Είναι δαπανηρή και αχρείαστη και λειτουργεί μόνο για διαφημιστικό φυλλάδιο στρατολόγησης των εχθρών μας».
 
 

Δειτε Επισης

Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μία ημέρα από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Προειδοποιεί ο Μπορέλ-«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης»
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Μάχη για τη ζωή δίνει άνδρας μετά από επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο
Τρεις νεκροί από την καταιγίδα «Μπερτ» στο Ηνωμένο Βασίλειο-Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια
Α. Γκουτέρες: Να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια της συμφωνίας στην COP29
Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο-«Καταρρίψαμε 34 drones στο Κουρσκ»
Σε τεντωμένο σχοινί ο πόλεμος στην Ουκρανία-Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025