Η Τουρκία μετράει τις πληγές της

Στους 11 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στην Κωνσταντινούπολη, αργά το απόγευμα της Τρίτης μετά την βομβιστική επίθεση στο Σουλτάν Αχμέτ.

Η επίθεση που σημειώθηκε σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης, αλλά και πόλο έλξης αρκετών τουριστών καθημερινά, φέρεται να πραγματοποιήθηκε από 26χρονο καμικάζι αυτοκτονίας, συριακής καταγωγής, με το όνομα Ναμπίλ Φαντλί, που είχε γεννηθεί στη Σ.Αραβία.

Αναφορικά με την εθνικότητα των θυμάτων, τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 9 Γερμανούς και δύο Νοτιοκορεάτες, ενώ στο σημείο που ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά βρισκόταν μια ομάδα 33 Γερμανών οι οποίοι θα επέστρεφαν στη Γερμανία αύριο.
 
Νταβούτογλου: Στόχος της επίθεσης η Τουρκία και η ανθρωπότητα


Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η επίθεση είχε στόχο ολόκληρη την Τουρκία και την ανθρωπότητα, προσθέτοντας ότι "με τον ίδιο τρόπο που σταθήκαμε πλάι πλάι στις επιθέσεις του Παρισιού πρέπει να σταθούμε και εδώ πλάι πλάι".
 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ο οποίος αμέσως μετά την επίθεση, συγκάλεσε σύσκεψη ασφαλείας σε ανώτατο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι η σημερινή επίθεση πηγάζει εξ ολοκλήρου από το κενό που υπάρχει στη Συρία. "Και στη Συρία στηρίζουμε κάθε βήμα για μόνιμη λύση", πρόσθεσε.

 
Στο μεταξύ, τη θλίψη του εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην Άγκελα Μέρκελ ο οποίος επικοινώνησε μαζί της και της ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι νεκροί στην επίθεση του Σουλτάναχμετ είναι Γερμανοί.
 
Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου που μεταδίδονται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να αγωνιστεί ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου οι οποίες έχουν στόχο τις χώρες όλου του κόσμου, ενώ επεσήμανε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για την περίθαλψη των τραυματιών.
 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι έρευνες συνεχίζονται και πως θα ενημερώσει τους Γερμανούς αξιωματούχους όταν χρειάζεται.
 
Σύσσωμη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τον συγκλονισμό του για την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε χθες ότι είναι "βαθύτατα συγκλονισμένος από την επίθεση στο Σουλτάναχμετ," εκφράζοντας παράλληλα "πλήρη αλληλεγγύη προς το λαό της Τουρκίας".

ΗΠΑ και ΟΗΕ καταδίκασαν έντονα την τρομοκρατική επίθεση στην Πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.
 
Σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι το στυγερό πλήγμα έλαβε χώρα στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, πλήττοντας εξ ίσου Τούρκους και ξένους τουρίστες.
 
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και φίλους όλων αυτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Μετά το χτύπημα στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία, ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο, ισχυρό εταίρο και πολύτιμο μέλος του συνασπισμού κατά του ISIL και υποσχόμαστε την συνεχή μας συνεργασία και υποστήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, με δήλωσή του εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευσή τους να συνεργαστούν με την Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και αξιόλογο μέλος του Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, για την καταπολέμηση της κοινής απειλής της τρομοκρατίας», καταλήγει.
 
Καταδικάζοντας την επίθεση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, γράφει πως αυτό το ειδεχθές έγκλημα που στόχευσε στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης φέρεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε δέκα ανθρώπους και τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 άλλων.
 
«Ο Γενικός Γραμματέας αναμένει ότι οι δράστες αυτής της επίθεσης να έρθουν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης. Εκείνος στέλνει τα θερμά συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και τους λαούς και τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Γερμανίας και άλλους ξένους πολίτες που επηρεάστηκαν από τη βομβιστική επίθεση».
 
Εχθρούς όλων των ελεύθερων ανθρώπων χαρακτήρισε τους τρομοκράτες σε έκτακτο διάγγελμά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ Γερμανοί υπήκοοι.

 

 

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που η τρομοκρατία χτύπησε τόσο σκληρά την Γερμανία, αλλά ξέραμε πάντα ότι το καρκίνωμα της τρομοκρατίας δεν σταματά στην Τουρκία ή στην Ευρώπη", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και μίλησε για "ώρες θρήνου, οργής και φρίκης".
 
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέλο Ρένζι έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό χαρακτηρίζοντας την επίθεση τρομακτική.
 
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος του ιρακινού Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την επίθεση και εκφράζοντας συλλυπητήρια στις χώρες των θυμάτων.
 
Και η Αθήνα, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταδίκασε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. "Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
 
Η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι, από κοινού με τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γιοχάννες Χαν, εξέδωσαν κοινή καταδικαστική ανακοίνωση σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. "Η ΕΕ και η Τουρκία είναι ενωμένες στον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας", αναφέρουν τα δύο μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter, καταδικάζει «την κτηνώδη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη» και εκφράζει τη συμπάθειά του για τα θύματά της.
 
Τον αποτροπιασμό του και την ισχυρή καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
 
"Καταδικάζω απερίφραστα τις σημερινές βαρβαρικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Εκφράζω τα συλλυπητήριά  μου στις οικογένειες των θυμάτων, οι σκέψεις μου είναι στους τραυματίες, τον τουρκικό λαό και όσα άλλα έθνη επηρεάστηκαν", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας. Συμπλήρωσε δε πως "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις" και πως "όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ στέκονται ενωμένοι στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας".
 
Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτές τις δύσκολες ώρες, σημειώνει, "οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα, στους συγγενείς τους και στα μέλη των υπηρεσιών που προσφέρουν τις πρώτες ανάγκες μετά το χτύπημα".
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών