Κούρδοι-Ισλαμιστές δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στην Τουρκία

Χωρίς αμφιβολία η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, από τις χειρότερες της ιστορίας της.
 
Δεν είναι μόνο το εύθραστο πολιτικό σκηνικό της χώρας και η ταυτόχρονη αδιάλλακτη και παντοκρατορική στάση του προέδρου Ερντογάν,  που θέλησε να επαναφέρει την Τουρκία στο κάδρο των εξελίξεων και να την καταστήσει και πάλι πρωταγωνιστή, τόσο στην Μέση Ανατολή, όσο και σε ζητήματα που άπτονται της ΕΕ.
 
Είναι η οικονομική αστάθεια που την μαστίζει, σε συνδυασμό με τα μέτωπα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, που είναι ουκ ολίγα. Οι συγκρούσεις στα σύνορά της διογκώνονται, ενώ περιστατικά στα νότια σύνορά της, την έχουν καταστήσει επίκεντρο οργισμένων σχολιασμών από τους γείτονές της. 
 
Οικονομία
Από τις αρχές του 2015 μέχρι το τέλος του έτους, η τουρκική λίρα έχασε 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στα τουρκικά νοικοκυριά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε υψηλά επιτόκια για να αποτρέψει εκροή κεφαλαίων. Την ίδια ώρα, η πολιτική αστάθεια και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου έφερε στασιμότητα στις επενδύσεις, ενώ η εγχώρια αγορά πάγωσε, με αποτέλεσμα τώρα, με εκλεγμένη κυβέρνηση και το AKP στην εξουσία, να γίνεται τεράστια προσπάθεια αναμόρφωσης του οικονομικού σκηνικού. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3% το 2015 και στο 2,9% το 2016. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι εντός του 2015 θα αυξηθεί από 6,6% σε 7,4%.
 
Προσφυγικό
Η Τουρκία φιλοξενεί 2 εκατομμμύρια πρόσφυγες και ήδη έχει ξοδέψει οποιοδήποτε ποσόν της έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πριν από λίγο καιρό, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 3 δις προς τους Τούρκους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, με αντάλλαγμα οι τελευταίοι να βοηθήσουν στην ανάσχεση μεταναστών προς την Ευρώπη. Πρόσφατα μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ενωσης Βολκάν Μποζκίρ ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης για την χορήγηση άδειας εργασίας σε Σύρους πρόσφυγες, ούτως ώστε να παραμείνουν επί τουρκικού εδάφους.
 
Κούρδοι 
Έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατάπαυσης του πυρός, το καλοκαίρι οι φονικές συγκρούσεις άρχισαν εκ νέου μεταξύ της Άγκυρας και του PKK, προκαλώντας την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει το 2012 για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά να «καθαρίσει» τη χώρα του από τους αντάρτες του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν. Οι Κούρδοι κατηγορούν ανοιχτά τον Ερντογάν και το βαθύ κράτος, μιλώντας για συνωμοσία των μυστικών υπηρεσιών και υποδαύλιση της βίας, προκειμένου να συλλέξουν ψήφους για το AKP.  Αποκορύφωμα η τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα τον περασμένο Οκτώβρη. Λίγες ώρες μετά την εκατόμβη νεκρών και τραυματιών στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης Κούρδων στην τουρκική πρωτεύουσα, ξέσπασε και πάλι  πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της (τότε) υπηρεσιακής κυβέρνησης Νταβούτογλου και του φιλοκουρδικού κόμματος.
 
Ισλαμιστές
Για την φερόμενη ή πιθανή σχέση Τουρκίας-Ισλαμιστών, τον έλεγχο των πετρελαϊκών κεφαλαίων και την χρηματοδότηση των τζιχαντιστών έχουν γραφτεί και ακουστεί πάρα πολλά.   Μετά την επίθεση στο Σουλτάναχμέτ, ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα ανακαλύψει τις διασυνδέσεις του βομβιστή και θα τιμωρήσει τους υπευθύνους, συνεχίζοντας την πάλη της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
 
Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας, σε μια χώρα, οι μυστικές υπηρεσίες της οποίας γνωρίζουν ό,τι κινείται, αναπνέει και πετά στοίχισαν την ζωή δέκα ανθρώπων το πρωί της Τρίτης. Και το μείγμα Κούρδων Ισλαμιστών στο τουρκικό εδαφος αναμφίβολα θα αποδειχθεί εκρηκτικό. 

Δειτε Επισης

Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες
Η ώρα της εφαρμογής: Μετά την ψήφιση του νόμου, η ευθύνη όλων μας μεγαλώνει
Συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Σαφής ο δυτικός προσανατολισμός μας
«Ο Γλαύκος Κληρίδης και εγώ για Αρχηγός Αστυνομίας..!!»
Ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ανιστόρητοι και δογματικοί