Η ώρα της αλήθειας για την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας συνεδριάζει από τις 9.30 το πρωί  για την καταχώρηση των γραπτών αγορεύσεων από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου,  των δικηγόρων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους  και του δικηγορικού γραφείου «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ». 
 
Στις 10 Δεκεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της μαρτυρίας της Κατηγορούσας Αρχής στην υπόθεση.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λένα Δημητριάδου, η Κατηγορούσα Αρχή «έχει «κλείσει την υπόθεση της».

Κατά την τελευταία δικάσιμο στις 10 Δεκεμβρίου ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου, Χρήστος Πουργουρίδης, υπέβαλε προς το Δικαστήριο ότι «δεν απεδείχθη εκ πρώτης όψεως υπόθεση για να κληθούν οι κατηγορούμενοι σε απολογία και ζητώ χρόνο εκ μέρους των δύο κατηγορουμένων για να ετοιμάσουμε τις αγορεύσεις μας».
 
 Με τη θέση του κ. Πουργουρίδη, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι δικηγόροι υπεράσπισης.      
Από την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής, ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου δεν έφερε ένσταση ως προς το χρόνο που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για την ετοιμασία των γραπτών τους αγορεύσεων και έτσι το Κακουργιοδικείου όρισε την σημερινή μέρα για την ακρόαση των αγορεύσεων.
Είναι μακρύς ο δρόμος…
 
Ακολούθως, θα οριστεί άλλη ημερομηνία προκειμένου η Κατηγορούσα Αρχή να δώσει τη δική της απάντηση στα όσα θα υποστηρίξουν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια το Κακουργιοδικείου θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσον υπάρχει ή όχι «εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής» και αν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες με βάση τη μαρτυρία που παρουσιάστηκε ενώπιον του.
 
Σε περίπτωση που το Κακουργιοδικείο κρίνει ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση, οι κατηγορούμενοι αθωώνονται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν σε απολογία και οι δικηγόροι τους θα έχουν το δικαίωμα να κλητεύσουν μάρτυρες υπεράσπισης. Ουσιαστικά αυτό που θα κρίνει το Κακουργιοδικείο είναι το κατά πόσον εκ πρώτης όψεως και με βάση το μαρτυρικό υλικό στοιχειοθετούνται ή όχι οι κατηγορίες που προσάπτονται εναντίον των κατηγορουμένων.
Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 7 κατηγορίες που προνοούν μέχρι και 7 χρόνια φυλάκιση. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο που καταχώρισε ο Γενικός Εισαγγελέας περιλαμβάνει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκίας οικείων αξιωματούχων, συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρησης εξουσίας, συνωμοσίας για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, συνωμοσίας προς καταδολίευση.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν τις κατηγορίες εναντίον τους.



 
 
 
  
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου