Θετική η συμβολή ΕΔΑΔ στην προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο

  Η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, η προστασία ενοίκων σε περίπτωση έξωσης από κρατικής ιδιοκτησίας υποστατικά, το δικαίωμα ψήφου των μελών της τ/κ κοινότητας στις βουλευτικές εκλογές και η επίσπευση δικαστικών διαδικασιών είναι μερικά από τα παραδείγματα της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την Κύπρο που, σύμφωνα με επισκόπηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν συμβάλει θετικά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Την έκθεση-επισκόπηση που ετοίμασε το Τμήμα Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έσεξ, κατόπιν αιτήματος του Γάλλου εισηγητή για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ Pierre-Yves Le Borgn.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή αποφάσεων του ΕΔΑΔ, οι οποίες, σύμφωνα με την ΚΣΣΕ «αποτυπώνουν πώς η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών έχει ενισχυθεί σε εθνικό επίπεδο, χάρη στη Σύμβαση [για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου] και στη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου».

Προστίθεται ότι η λίστα, με τις επιλογές αποφάσεων που αφορούν τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν είναι σε καμία περίπτωση εξαντλητική, ενώ αναφέρεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις λήψης διορθωτικών μέτρων και συμμόρφωσης με τη Συνθήκη σε εθνικό επίπεδο, προτού καν το ΕΔΑΔ εντοπίσει κάποια παραβίαση.

Μεταξύ των κυπριακών παραδειγμάτων, παρατίθενται η απόφαση στην υπόθεση «Μοδινός εναντίον Κύπρου» του 1993, που οδήγησε στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, αλλά και η έκβαση της υπόθεσης «Λάρκος εναντίον Κύπρου», τον Φεβρουάριο του 1999, που εξίσωσε το καθεστώς προστασίας των ενοίκων κυβερνητικών κατοικιών με αυτό των υπολοίπων ενοίκων.

Επίσης, αναφορά γίνεται και στην υπόθεση «Αζίζ εναντίον Κύπρου», όπου η απόφαση του δικαστηρίου το 2004 οδήγησε στη συμπερίληψη, στη νομοθεσία, του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, κατά τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

Τέλος, παρατίθενται παραδείγματα υποθέσεων που οδήγησαν στην επίσπευση στην απονομή δικαιοσύνης στα κυπριακά δικαστήρια.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Αγώνας για μια εξέταση στο ΤΑΕΠ-Καταγγελίες για ώρες ταλαιπωρίας ασθενών χωρίς καν να εξεταστούν
Σύγχυση για τα φαρμακεία στην Αγία Νάπα-Πώς απαντούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»
Από το 2009 συνεχίζεται ο διάλογος για το μητρώο καλλιτεχνών-Επί τάπητος όροι και προϋποθέσεις