Φοβάται για πενταμερή ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Την ανησυχία του για ενδεχόμενη πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό μέσα στα πλαίσια πιθανών καταιγιστικών εξελίξεων στο προσεχές διάστημα, που ίσως εκδηλωθούν ακόμα και στην επερχόμενη Σύνοδο στο Νταβός, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σήμερα στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάνει λόγο για "παρασκηνιακές διαβουλεύσεις" διότι, λέει, δεν έχει συγκεκριμένη ενημέρωση, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις για "καταιγιστικές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν ακριβώς το πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού".

Και ξεκαθαρίζω, προσθέτει, ότι αν οι προθέσεις κάποιων είναι η πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης, "αυτό για μας θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη".

"Σε μια τέτοια διάσκεψη, είτε πέντε `κράτη` θα πάνε, είτε δύο κοινότητες, που θα συζητήσουν όμως κρατικά, κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε μια τέτοια εξέλιξη", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ερωτώμενος από το ΚΥΠΕ εάν εξέφρασε στον Πρόεδρο της Ελλάδας την ανησυχία του ιδίου και του κόμματός του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε θετικά και εξήγησε πως η ανησυχία αυτή απορρέει από τις ήδη υπάρχουσες δηλώσεις Ακιντζί, "ο οποίος παρά τις αρχικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, στην πορεία φάνηκε να υιοθετεί τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, δηλαδή επιμένει στις εγγυήσεις, στον εποικισμό, στις μόνιμες παρεκκλίσεις, στις εγγυημένες πλειοψηφίες, κλπ".

Ο κ. Παπαδόοπουλος, στις δηλώσεις του, κάνει λόγο για "εθνικό ξεκαθάρισμα" εκ μέρους της Τουρκίας, όσον αφορά τις θέσεις που εξακολουθεί να εκφράζει στο Κυπριακό.

Για την πιθανότητα λύσης εντός του 2016, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θεωρεί πως ενώ όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα το επιθυμούσαν, εντούτοις δεν βλέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό τώρα.

Τονίζει ακόμα ότι πρέπει η ε/κ πλευρά να είναι πολύ προσεκτική για τις κινήσεις που κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ανέφερε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι "είχαμε πρόσφατα την απόφαση για αποδέσμευση του Κεφαλαίου 17 στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, και το `ευχαριστώ` της Άγκυρας ήταν ότι σε μία εβδομάδα τα τουρκικά πλοία εισήλθαν στην κυπριακή ΑΟΖ και παρενοχλούσαν κυπριακά σκάφη".

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ευαρέσκεια του που ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι ενωμένος στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού.

"Είναι ενωμένη;", ρωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος από το ΚΥΠΕ.

"Όσον αφορά το γενικό στόχο για την επίλυση του Κυπριακού, ασφαλώς και είναι. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη στρατηγική και τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν συμφωνούμε με την πλήρη συσκότιση που υπάρχει για τις διαπραγματεύσεις, και πιστεύω πως ο λαός πρέπει να είναι ενήμερος διότι μόνο αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα για το διαπραγματευτή μας απέναντι σε αθέμιτες πιέσεις. Όταν όμως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο σκοτάδι, μακράν του λαού, δυστυχώς θα είμαστε ευάλωτοι σε αθέμιτες πιέσεις", είπε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις Τατάρ ενόψει Νέας Υόρκης-«Μια συμφωνία χωρίς στρατιώτες και εγγυήσεις θα ήταν τρέλα»
Ενισχυμένος πάει ο ΠτΔ στη ΝΥ-«Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ εποικοδομητική διάθεση»
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Δεν αποφάσισαν για έφεση ακόμη οι μοναχοί-Ανησυχία ακόμη και για αύξηση της ποινής
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Αυτή είναι η ώρα διεξαγωγής του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε από την Κύπρο ο Μακρόν
Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»