Crash test για Πινδάρου, Αβέρωφ και Προεδρικό

Η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό βρίσκεται σε κομβικό σημείο, η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο πλησιάζει, η αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές έχει αρχίσει. Μέσα σε αυτή την αλληλουχία και τον συνδυασμό γεγονότων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), ως κυβερνών κόμμα, θέτει τις μηχανές του σε πλήρη λειτουργία και ετοιμάζεται να πορευτεί προς τις βουλευτικές, σε μια εκλογική αναμέτρηση που η Πινδάρου γνωρίζει και αναγνωρίζει το για πολλούς αυτονόητο. Ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα crash test, όχι απλώς για το κόμμα και την ηγεσία του, αλλά και για τον… λόφο του Προεδρικού. Πώς μεταφράζεται αυτό; Πολύ απλά, σ’ ένα διμέτωπο τεστ αντοχής για το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως ακριβώς σκιαγραφήθηκε και μεταφέρθηκε στον «Ρεπόρτερ» από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβερνούσας παράταξης: «Κάθε ψήφος στον ΔΗΣΥ θα είναι εν πολλοίς ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Αλλά, την ίδια ώρα, «η εξασφάλιση από τον ΔΗΣΥ ενός ποσοστού που θα μπορεί να ερμηνευθεί ως καθαρή νίκη, θα είναι η αποτύπωση στην κάλπη ενός μεγάλου κερδισμένου στοιχήματος για τον Αβέρωφ Νεοφύτου…».

Οι αμφισβητίες του Αβέρωφ
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως οι βουλευτικές εκλογές του Μάη αποτελούν για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και ένα προσωπικό στοίχημα, που για πολλούς και διάφορους λόγους επιβάλλεται να κερδίσει, δεδομένου ότι είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση –πέραν των ευρωεκλογών– κατά την οποία, ως ηγέτης του κόμματος, καλείται ν’ αποδείξει πράγματα και να δώσει απαντήσεις. Τόσο εκτός, αλλά πολύ περισσότερο εντός του κόμματός του… Ο λόγος είναι απλός. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι μυστικό πως γνώρισε και εξακολουθεί να γνωρίζει την αμφισβήτηση από μερίδα στελεχών της παράταξής του. Υπό το πρίσμα αυτό, μια πιθανή υλοποίηση των στόχων του ΔΗΣΥ κατά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί από τον ίδιο ως προσωπική επιτυχία. Μια επιτυχία που για τον ΔΗΣΥ θα σημαίνει διατήρηση ή και αύξηση των ποσοστών του σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2011, αλλά και την αξιοποίηση της δυνατότητας που φαίνεται να του παρέχει η αύξηση του εκλογικού μέτρου, για εξασφάλιση μέχρι και δύο επιπρόσθετων εδρών.

Δεδομένη η πρωτιά
Όσο για την πρωτιά, αυτή θεωρείται από τη συναγερμική ηγεσία δεδομένη, με μοναδικό ερώτημα να εκκρεμεί το πού τελικά θα κλείσει η ψαλίδα σε σχέση με το δεύτερο ΑΚΕΛ. «Αν το κόμμα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους του, τότε ο Αβέρωφ κλείνει στόματα και αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τους αμφισβητίες του, όσους δηλαδή δεν έχουν χωνέψει μέχρι σήμερα πως βρίσκεται στα ηνία της παράταξης», υποδεικνύει στον «Ρεπόρτερ» στενός του συνεργάτης. «Είναι κοινό μυστικό», σημειώνει, «πως υπάρχει μουρμούρα εντός του κόμματος. Ο Αβέρωφ έχει μπροστά του μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσει τέλος στη μουρμούρα αυτή και να εδραιωθεί ως ο απόλυτος ηγέτης της παράταξης. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν αποκλείεται η εσωστρέφεια να μεγαλώσει και τα όποια προβλήματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από το χαλί, να βγουν μετεκλογικά στην επιφάνεια, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται».

Η εικόνα του κόμματος
Στην Πινδάρου, παραδέχονται πως συμπεριφορές βουλευτών του ΔΗΣΥ το τελευταίο διάστημα έχουν επιφέρει ισχυρά πλήγματα στην εικόνα του κόμματος, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στην ηγετική πυραμίδα και δη στον Αβέρωφ Νεοφύτου. «Ο πρόεδρος είναι ενοχλημένος και έχει εκφράσει με απόλυτο τρόπο την ενόχλησή του αυτή, σε όλους όσοι θεωρεί πως με τις δημόσιες συμπεριφορές τους προκαλούν ζημιά στο πρεστίζ της παράταξης. Απ’ εκεί και πέρα, δεν μπορεί επί του παρόντος να κάνει οτιδήποτε άλλο…», λέει στον «Ρεπόρτερ» άτομο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα δρώμενα στην Πινδάρου. Πόσο, όμως, όλα αυτά ανησυχούν την ηγεσία του ΔΗΣΥ όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπό τους στο εκλογικό αποτέλεσμα; «Σίγουρα είναι κάτι που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Όμως τη σαφή απάντηση θα μπορούμε να την έχουμε το βράδυ της 22ας Μαΐου, με την ελπίδα πως ο αντίκτυπος των συγκεκριμένων συμπεριφορών βουλευτών μας θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος για το σύνολο του κόμματός μας», είναι η απάντηση του Συναγερμικού στελέχους.

Αυστηρές παρατηρήσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιζήμιες για την εικόνα του ΔΗΣΥ συμπεριφορές βουλευτών του κόμματος απασχόλησαν συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας την περασμένη Πέμπτη, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να προβαίνει σε αυστηρές νουθεσίες. Η συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας συνεκλήθη από τον πρόεδρο της παράταξης προς συζήτηση του όλου θέματος, σε μια προσπάθεια να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους και το κόμμα να βαδίσει χωρίς άλλα… απρόοπτα στον δρόμο των βουλευτικών εκλογών. Άπαντες έδειξαν να συμμερίζονται τις ανησυχίες και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις συστάσεις του κ. Νεοφύτου.

Το παζλ του ψηφοδελτίου

Η στρατηγική για τις βουλευτικές περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: Κυπριακό, οικονομία, μεταρρυθμίσεις

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εκτίμηση που γίνεται είναι πως και οι είκοσι υφιστάμενοι βουλευτές του ΔΗΣΥ θα επαναδιεκδικήσουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και από άλλους εν δυνάμει υποψηφίους, για συμμετοχή στα κομματικά ψηφοδέλτια. Οι διαδικασίες για καταρτισμό των ψηφοδελτίων του ΔΗΣΥ θ’ αρχίσουν επισήμως μετά το Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο, που έχει συγκληθεί για τη μεθεπόμενη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου. Κατά το Συνέδριο, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η επίσημη αφετηρία του ΔΗΣΥ στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το μανιφέστο θέσεων και θα χαραχθεί η στρατηγική, βάσει της οποίας ο ΔΗΣΥ θα πορευτεί προς τις εκλογές. Ταυτόχρονα, θα επαναπροσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων μέσα από σχετική καταστατική αλλαγή που θα επέλθει, ώστε να παραταθεί για περίπου έναν ακόμη μήνα το περιθώριο το οποίο παρέχει η υφιστάμενη πρόνοια του Καταστατικού προς την κατεύθυνση αυτή.

22 Μαρτίου το ψηφοδέλτιο
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόνοια, το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι έτοιμο τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές, δηλαδή στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ με την αλλαγή, η δυνατότητα αυτή αναμένεται ότι θα παραταθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου. Ως αιτιολογικό περί της αναγκαιότητας αυτής προβάλλεται από την Πινδάρου η εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό. Όπως συναφώς σημειώνουν ηγετικά στελέχη της παράταξης, αν το ψηφοδέλτιο έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, οι σχετικές εσωκομματικές διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν αρχίσει ήδη να τρέχουν. «Έτσι, θα στέλναμε ίσως το εσφαλμένο μήνυμα πως, παρά την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και την όποια πιθανότητα κατάληξης άμεσα σε συνολική συμφωνία, θέτουμε ως προτεραιότητα τις βουλευτικές εκλογές», εξηγεί, μιλώντας στον «Ρεπόρτερ», υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΗΣΥ.

Χρόνος για συνεργασίες
Μολονότι αυτή είναι η επίσημη απάντηση που δίνεται, ο σκοπός της καταστατικής αλλαγής είναι πολύ ειδικός και με σαφή στόχευση: να δοθεί επιπρόσθετος χρόνος στον Αβέρωφ Νεοφύτου σε ό,τι αφορά τόσο τη χρήση του δικαιώματός του για συμπερίληψη στα κομματικά ψηφοδέλτια κατ’ επιλογήν υποψηφίων, όσο και για τη σύναψη συνεργασιών με άλλα κινήματα, πολιτικές πλατφόρμες κτλ. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, βάσει του Καταστατικού του κόμματος, έχει το δικαίωμα για οκτώ κατ’ επιλογήν υποψηφίους. Τρεις στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, δύο στην Αμμόχωστο και έναν στη Λάρνακα. Όπως εκτιμάται από την Πινδάρου, με την παράταση που θα δοθεί για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, ο ΔΗΣΥ θα μπορεί να παίξει εκ του ασφαλούς και ν’ αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, αφού μέχρι τότε θα έχει αποκρυσταλλωθεί το προεκλογικό σκηνικό αναφορικά με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και πώς αυτές θα κατέλθουν, από απόψεως συνεργασιών, στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Μιλώντας εξάλλου με καθαρά πολιτικούς όρους, και ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου, στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουν αρχίσει να εισέρχονται και στη χάραξη της στρατηγικής που θ’ ακολουθήσουν μέχρι τον Μάη, ακτινογραφώντας όλες τις παραμέτρους και όλους τους πιθανούς αστάθμητους παράγοντες, που ίσως προκύψουν στην πορεία προς τις βουλευτικές. Η λογική επί της οποίας προσανατολίζονται να κινηθούν, περιστρέφεται εν πολλοίς γύρω από τρεις βασικούς άξονες. Κυπριακό, οικονομία, μεταρρυθμίσεις είναι το τρίπτυχο που στο κυβερνών κόμμα θέλουν να μετατρέψουν μέχρι τον ερχόμενο Μάη σε συνταγή μιας μεγάλης εκλογικής επιτυχίας.

Οι εκλεκτοί του προέδρου του ΔΗΣΥ
Πέραν των είκοσι δεδομένων –όπως αναμένονται– υποψηφιοτήτων από τους νυν βουλευτές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα προσπαθήσει ν’ αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τη δυνατότητα κατ’ επιλογής υποψηφίων (οκτώ στον αριθμό), ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια με προσωπικότητες που ο ίδιος κρίνει ότι μπορούν να προσθέσουν. Όχι μόνο ποσοτικά, αλλά πολύ περισσότερο ποιοτικά. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του ΔΗΣΥ ισχύει η ποσόστωση, η οποία προϋποθέτει συμπερίληψη κατά 30% γυναικών και κατά 20% ηλικίας κάτω των 45.
Σε ό,τι αφορά τους κατ’ επιλογήν υποψηφίους, διάφορα είναι τα ονόματα που έχουν ήδη ξεκινήσει να δίνουν και να παίρνουν. Όμως, επί του παρόντος, το μόνο όνομα που εν πολλοίς θεωρείται δεδομένο για συμπερίληψη στο συναγερμικό ψηφοδέλτιο ως αριστίνδην υποψήφιος είναι αυτό του πρώην διευθυντή Ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη. Απ’ εκεί και πέρα, μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει η παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελενδρίτου, ενώ όσον αφορά σειρά άλλων ονομάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως εκλεκτοί του Αβέρωφ Νεοφύτου, τίποτα δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Τα ονόματα που παίζουν για το ψηφοδέλτιο

Το ξεκαθάρισμα για τα συναγερμικά ψηφοδέλτια θα γίνει στο πλαίσιο επαρχιακών συνελεύσεων, οι οποίες προσδιορίζονται χρονικά για τις αρχές του Μάρτη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο καταρτισμός του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ είναι άμεσα συνυφασμένος και με πιθανές ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα, μιας και τουλάχιστον ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης είναι πέρα από βέβαιο πως πολύ σύντομα θα εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο με στόχο τη μετακόμισή του στη Βουλή. Ενώ και το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, φέρεται να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που ο Αβέρωφ Νεοφύτου φλερτάρει έντονα για μια θέση στο συναγερμικό ψηφοδέλτιο, όπως και αυτό του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Στην επαρχία Λευκωσίας, ονόματα που παίζουν δυνατά και αναμένεται να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, πέραν των υφιστάμενων βουλευτών του κόμματος, είναι αυτά της προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ και μέλους του Πολιτικού Γραφείου (Π.Γ.), Ξένιας Κωνσταντίνου, της οικονομολόγου και μέλους του Π.Γ. Σάβιας Ορφανίδου, του προέδρου της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, της διευθύντριας Επικοινωνίας του ΔΗΣΥ, Σόφης Μιχαηλίδου, και του μέλους του Π.Γ. Χρήστου Πάλλη. Στο τραπέζι της ονοματολογίας βρίσκονται επίσης τα ονόματα των Μιχάλη Σοφοκλέους, Ανδρέα Πιτσιλλίδη,  Σταύρου Ζένιου και του πρώην βουλευτή Χρίστου Ρότσα.

ΛΕΜΕΣΟΣ
Στην επαρχία Λεμεσού, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του επαρχιακού γραμματέα, Νίκου Σύκα, αλλά και του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Βασιλείου. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης τα ονόματα των Ιωάννας Συγκρασίτη (μέλος του Π.Γ.), Άριστου Αριστείδου (δημοτικός σύμβουλος), Αντώνη Στυλιανού (διεθνολόγος), Ονησίφορου Ιορδάνους (ακαδημαϊκός) και Βαλεντίνου Ιωάννου.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ
Στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη, και του τοπικού στελέχους Ονούφριου Κουλλά. Στην επαρχία Λάρνακας, ξεχωρίζει η διαφαινόμενη, μεταξύ άλλων, υποψηφιότητα του επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, ενώ στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας η πιθανή υποψηφιότητα του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπου Σταυρίδη. Τέλος, στην επαρχία Πάφου, μόνος επί του παρόντος φαίνεται να παίζει ο νυν βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, εν αναμονή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από άλλους.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα