Τέσσερις υποθέσεις αναζητούν δικαιοσύνη από το Κακουργιοδικείο το 2016

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εντός του 2016 η ετυμηγορία του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας σε τέσσερις σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες καλείται να αποδώσει δικαιοσύνη.
 
Οι τρεις υποθέσεις σχετίζονται με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας και αφορούν οι δύο την Τράπεζα Κύπρου και η τρίτη την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, ενώ η τέταρτη υπόθεση, η οποία βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αφορά τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Η εκδίκαση των υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και αυτής του Ρ. Ερωτοκρίτου συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα, ενώ η υπόθεση της Λαϊκής αναμένεται να παραπεμφθεί στο Κακουργιοδικείο τον άλλο μήνα.
 
1η Υπόθεση ΤΚ: Η χειραγώγηση της αγοράς
 
Η πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, ως νομικού προσώπου, και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της τράπεζας με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς συνεχίζεται την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016, στις 9.30 το πρωί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας,
 
Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου στις κρίσιμες συνεδρίες του τελευταίου εξαμήνου του 2012, ο τρόπος λειτουργίας του ΔΣ, οι θέσεις που εξέφραζαν οι κατηγορούμενοι, αλλά και η άποψη της μάρτυρος Μιράντας Λαζαρίδου ως άτομο που συνεργάστηκε μαζί τους για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν την τελευταία δικάσιμο ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 18/12/2015.
 
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης αποτελείται από έξι κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του ποινικού κώδικα και της χειραγώγησης της αγοράς κατά παράβαση των άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς) Νόμου του 2005 και του άρθρου 4(δ) της σχετικής οδηγίας 116-2005-03 του 2011 του άρθρου 20 του ποινικού κώδικα, κεφ. 154.
 
Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ως Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά κατηγορίες διάδοσης παραπλανητικών ενδείξεων για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων σχετικά με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν επίσης την εταιρεία και τον Ανδρέα Ηλιάδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.
 
Εκτός από την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016, το Δικαστήριο όρισε ως επόμενες δικάσιμους την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 στις 0900 και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, επίσης στις 0900.
 
2η υπόθεση ΤΚ : Η εξαγορά των ελληνικών ομολόγων
 
Η εκδίκαση της δεύτερης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας συνεχίζεται την Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2016, στις 9 το πρωί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
 
Η υπόθεση αυτή αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψη της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 
Οι κατηγορούμενοι είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Ανδρέα Ηλιάδη, τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννη Κυπρή, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ανδρέα Αρτέμη, μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, και τα μη εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιο Γεωργιάδη, Κώστα Σεβέρη και Κώστα Χατζήπαπα.
 
Η δίκη της εν λόγω υπόθεσης άρχισε στις 2/12/2015 κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν από το δικαστήριο όπως τους δοθεί χρόνος για να εξασφαλίσουν και να μελετήσουν το μαρτυρικό υλικό και ακολούθως να απαντήσουν στις κατηγορίες που προσάπτονται στους πελάτες τους. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα τους και όρισε την 15η Ιανουαρίου του 2016  και ώρα 9 το πρωί για συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης.
 
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.
 
Σημειώνεται ότι Ανδρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, καθώς και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη υπόθεση την οποία εκδικάζει το Κακουργιοδικείο.
 
3η υπόθεση για την πρώην Λαϊκή Τράπεζα
 
 
Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει και η πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να παραπεμφθεί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου τον άλλο μήνα.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση καταχωρήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο όρισε την 15η Φεβρουαρίου 2016 ως ημέρα για παραπομπή των κατηγορουμένων σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
 
Τέσσερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο εδώλιο θα βρεθούν οι Ευθύμιος Μπουλούτας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, Μάρκος Φόρος, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νεοκλής Λυσάνδρου, μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας και ο Παναγιώτης Κουννής, πρώην αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας.
 
Εναντίον των κατηγορούμενων διερευνώνται τα αδικήματα της χειραγώγηση της αγοράς, των παραπλανητικών δηλώσεων, της συνωμοσίας για τη διάπραξη κακουργήματος και της τήρησης ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011. Εκείνο το οποίο αποδίδεται στους τέσσερις κατηγορούμενους είναι ότι δεν ενημέρωσαν, ως είχαν υποχρέωση, για την απομείωση της υπεραξίας της τράπεζας με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.
Σημειώνεται ότι ο τέως εκτελεστικός διευθυντής της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους.
 
Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί εδώ και τρεις μήνες και παρά τα διαβήματα της Νομικής Υπηρεσίας, η εξέταση από το Συμβούλιο Εφετών στην Ελλάδα της αίτησης των Ανδρέα Βγενόπουλου και Ευθύμιου Μπουλούτα, με την οποία ζητούν τη μη εκτέλεση του αιτήματος συνδρομής της Κύπρου από τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας στις έρευνες για την οικονομία. Βγενόπουλος και Μπουλούτας αρνήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις των ελληνικών ανακριτικών Αρχών επικαλούμενοι την αίτηση τους αυτή.
 
«Είναι μια νέα υπόθεση και η ανακριτική ομάδα συνεχίζει εντατικά τις έρευνες και για άλλες υποθέσεις», είχε δηλώσει τότε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου είχε δηλώσει ότι “στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης”.
 
Υπόθεση Ρ. Ερωτοκρίτου
 
Εξάλλου, αύριο Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, στις 9.30 το πρωί συνεχίζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η ποινική υπόθεση εναντίον του τέως βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, των δικηγόρων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους  και του δικηγορικού γραφείου «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ».
 
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 10/12/2015 ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της μαρτυρίας της Κατηγορούσας Αρχής στην υπόθεση με τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων να υποστηρίζουν ότι δεν έχει απεδείχθη εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των πελατών τους. Ως εκ τούτου, το Κακουργιοδικείου όρισε την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 στις 9.30 πρωί για την ακρόαση των αγορεύσεων.
 
Ακολούθως, θα οριστεί άλλη ημερομηνία προκειμένου η Κατηγορούσα Αρχή να δώσει τη δική της απάντηση στα όσα θα υποστηρίξουν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια το Κακουργιοδικείου θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσον υπάρχει ή όχι «εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής» και αν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες με βάση τη μαρτυρία που παρουσιάστηκε ενώπιον του.
 
Σε περίπτωση που το Κακουργιοδικείο κρίνει ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση, οι κατηγορούμενοι αθωώνονται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν σε απολογία και οι δικηγόροι τους θα έχουν το δικαίωμα να κλητεύσουν μάρτυρες υπεράσπισης.
 
Ουσιαστικά αυτό που θα κρίνει το Κακουργιοδικείο είναι το κατά πόσον εκ πρώτης όψεως και με βάση το μαρτυρικό υλικό στοιχειοθετούνται ή όχι οι κατηγορίες που προσάπτονται εναντίον των κατηγορουμένων.
 
Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 7 κατηγορίες που προνοούν μέχρι και 7 χρόνια φυλάκιση. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο που καταχώρισε ο Γενικός Εισαγγελέας περιλαμβάνει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκίας οικείων αξιωματούχων, συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρησης εξουσίας, συνωμοσίας για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, συνωμοσίας προς καταδολίευση. Όλοι οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν τις κατηγορίες εναντίον τους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Έρευνα ΓΕΡΗΕΤ: Απεριόριστος χρόνος, sms, δεδομένα για 78% των συνδέσεων κινητής
Δεν τα βρήκαν, πάνε στη 48ωρη απεργία οι γιατροί-Πυρά Δαμιανού, δείχνει εργαλειοποίηση ασθενών
Το 36,1% γυναικών στην Κύπρο έζησαν σωματική ή σεξουαλικη βία κατά την διάρκεια της ζωής τους
Οδηγίες διαχείρισης καρκίνου θυρεοειδούς και χρόνιας νεφρικής νόσου από τον ΟΑΥ
Εκστρατεία συλλογής τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ανένδοτες οι συντεχνίες στο σκυρόδεμα-Ο όρος που θέτουν για να τερματίσουν την απεργία
Αποκλειστικά για επείγοντα περιστατικά θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ κατά την απεργία-«Ύψιστη προτεραιότητα οι ασθενείς»
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Καθοριστικό τετ α τετ ΟΚΥΠΥ και γιατρών-Συμφώνουν ή προχωρούν με τις απεργιακές κινητοποιήσεις
«Θύελλα» προβλημάτων λόγω των σφοδρών ανέμων, χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας-Πάνω από 100 περιστατικά