Η άσβεστη λάμψη του Άντη

  «Κακόγουστο αστείο», «άστοχη φάρσα», «αδύνατο να έχει συμβεί». Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις πρώτες αντιδράσεις όλων όσοι το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου 2010 πληροφορούνταν την απίστευτη, την τραγική είδηση. Τη στυγερή δολοφονία, τον πρόωρο και άδικο θάνατο του Άντη Χατζηκωστή. Και μετά την αρχική άρνηση, η προσπάθεια αποδοχής της σκληρής πραγματικότητας. Της πραγματικότητας για την απώλεια ενός ανθρώπου που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ πως τόσο νωρίς θα έφευγε, ότι τόσο νωρίς θα έπαυε να βρίσκεται ανάμεσά μας. Όμως, αλήθεια, πώς μπορείς ν’ αποδεχθείς μια τέτοια πραγματικότητα; Αδυνατείς! Γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο; Χιλιάδες «γιατί» γεμίζουν ξαφνικά το παγωμένο εκείνο βράδυ της 11ης Ιανουαρίου 2010, τον ουρανό της Κύπρου.
 
 
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010
Έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια, αλλά για όσους έζησαν τα γεγονότα της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή από κοντά, μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα. Είναι Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010. Ο Άντης Χατζηκωστής φεύγει από το γραφείο του στο Συγκρότημα «Δίας» γύρω στις 7:00 το βράδυ, με προορισμό το σπίτι του στην Έγκωμη. Αποχαιρετά όπως πάντα με χαμόγελο τη βάρδια στο τηλεφωνικό κέντρο του Συγκροτήματος. Λίγα λεπτά αργότερα, σταθμεύει το αυτοκίνητό του έξω από την οικία του. Δεν θα προλάβει να εισέλθει σε αυτήν. Θα πυροβοληθεί εν ψυχρώ από τον πληρωμένο εκτελεστή του, την ώρα που εξέρχεται του οχήματός του. Σωριάζεται στο έδαφος. Ο Άντης είναι νεκρός. Είναι το τέλος, αλλά συνάμα και η αρχή. Το τέλος της φυσικής παρουσίας του Άντη ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες, η αρχή της διά παντός παρουσίας του στο μυαλό, στις καρδιές και στις ψυχές τους.
 

 

Με όραμα τη δράση
Κάποιοι λένε πως αυτό που είμαστε γεννιόμαστε, άλλοι πως αυτό που είμαστε γινόμαστε. Η απόλυτη αλήθεια ασφαλώς και δεν υπάρχει. Αν, όμως, η αναζήτηση μιας τέτοιας αλήθειας επικεντρωνόταν στο πρόσωπο του Άντη Χατζηκωστή, τότε σαφώς και η θεωρία τού «αυτό που είμαστε γεννιόμαστε» θα ήταν εκείνη που χωρίς καμία συζήτηση θα ίσχυε. Γιατί μόνο ένας γεννημένος νικητής της ζωής θα μπορούσε να έχει το όραμα, τη δράση και μια τεράστια και επιτυχημένη επιχειρηματική, και όχι μόνο, πορεία, όπως αυτή που είχε ο Άντης Χατζηκωστής.
 
Άνοιξε δρόμους, καινοτόμησε
Γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου του 1968, ο Άντης, γιος του εκδότη Κωστή Χατζηκωστή και της εκπαιδευτικού Τούλας Χατζηκωστή, έμελλε όχι μόνο να διαγράψει μια λαμπρή διαδρομή, αλλά και ν’ ανοίξει δρόμους, να καινοτομήσει και ν’ αποτελέσει έναν σύγχρονο επαναστάτη σε ό,τι αφορά τον χώρο των media στην Κύπρο. «Ο χώρος των media είναι ο ιδανικός για όλους όσοι νιώθουν ότι διαθέτουν καλλιτεχνική φλέβα. Είναι ο ιδανικός χώρος γι’ αυτούς που επιθυμούν ν’ αφήσουν το δικό τους στίγμα, γι’ αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν και να περάσουν τα δικά τους μηνύματα στον κόσμο, και όχι απλώς να είναι υπάλληλοι ενός γραφείου και υπηρέτες μιας ανούσιας ζωής». Λόγια δικά του, που αποτυπώνουν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρα την προσέγγιση που είχε γύρω από το αντικείμενο, το οποίο με τόση μαεστρία είχε γεννηθεί για να υπηρετήσει.
 
Άλλαξε το μιντιακό τοπίο
Ο Άντης Χατζηκωστής συμμετείχε σε συμβούλια δημόσιων εταιρειών στην Κύπρο και το εξωτερικό, ήταν μέλος του European Publishers Association και διοικητικός σύμβουλος και πρεσβευτής των διεθνών τηλεοπτικών βραβείων Emmy. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ενώ εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη Γερμανία και ως οικονομικός αναλυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από τον ερχομό του στην Κύπρο. Με την επιστροφή του, το 1994, αναλαμβάνει marketing manager του Συγκροτήματος «Δίας» και ακολούθως διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος «Δίας» και της Τηλεόρασης «Σίγμα». Έχοντας την τόλμη να εισαγάγει και να θέσει σε πράξη πρωτοποριακές –για τις εκάστοτε εποχές– ιδέες, ο Άντης Χατζηκωστής διάνοιξε λεωφόρους και έθεσε σε μια εντελώς νέα βάση τον χώρο των media στην Κύπρο.
 
Ένα βήμα πιο μπροστά
Υπήρξε πρωτεργάτης στον τομέα του και ενέπνευσε δεκάδες ανθρώπους των ΜΜΕ να τον ακολουθήσουν στα «τρελά» όνειρά του… «Τρελά» όνειρα, η εξέλιξη όμως των πραγμάτων πάντα αποδείκνυε την ορθότητα του προχωρημένου της σκέψης του, επιβεβαίωνε το γεγονός ότι βρισκόταν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά και εξαφάνιζε εν ριπή οφθαλμού τις όποιες επιφυλάξεις και ερωτηματικά. Είχε πει σε μια ομιλία του, περίπου τέσσερα χρόνια πριν από την άνανδρη δολοφονία του: «Δεν έχω μάστερ, ούτε διδακτορικό. Εκ πεποιθήσεως. Είμαι υπέρ της ευρείας και πλατιάς γνώσης και όχι της εξειδίκευσης, εκτός και αν μιλάμε για καριέρα στα λεγόμενα professions (λογιστική, δικηγορία και σαφώς ιατρική). Κοιτάζουμε, λοιπόν, την προσωπικότητα και τις δυνατότητες. Όλα τ’ άλλα σάς τα μαθαίνουμε...». Και πράγματι, όλοι όσοι είχαν την τύχη να ζήσουν, να θητεύσουν κοντά στον Άντη Χατζηκωστή, έμαθαν πολλά. Και ακόμα μαθαίνουν. Ακόμη και τώρα, που μπορεί να μη βρίσκεται ανάμεσά τους, όμως η φιλοσοφία που άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη καθοδηγεί τα βήματά τους.
 
Πρωτοπόρος
Σε κάποιους ανθρώπους αποδίδονται κάποτε μετά θάνατον τιμητικοί χαρακτηρισμοί, που ίσως ν’ αποτελούν απλώς σχήμα λόγου. Στην περίπτωση του Άντη Χατζηκωστή, οι επιθετικοί προσδιορισμοί πρωτοπόρος και καινοτόμος, όχι μόνο δεν αποτελούν σχήμα λόγου, αλλά ίσως να είναι και λίγοι για ν’ αποτυπώσουν τις πραγματικές διαστάσεις των όσων πρόλαβε να εμπνευστεί, να δημιουργήσει, να καθιερώσει, να διαχειριστεί και να ανδρώσει, αλλάζοντας διά παντός το σκηνικό, τον ρουν της ιστορίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Κύπρο, έντυπων και ηλεκτρονικών.
 
Η δύναμη και οι ευθύνες
Τηλεόραση Σίγμα, Ράδιο Πρώτο, Super FM, Love Radio, Top Fm, Star Fm, Σημερινή, City, Harper’s Bazaar, Madame Figaro, Maison Madame Figaro, Time Out, In Business, Περιοδικό, OΚ, Τηλεθεατής, δεκάδες εξαμηνιαίες και ετήσιες εκδόσεις, όλα, ή σχεδόν όλα, παιδιά του Άντη. Όπως και το τελευταίο του δημιούργημα, το διαδικτυακό Sigmalive, δημιούργημα του πατέρα των media στην Κύπρο. Και μ’ έναν τέτοιο πατέρα φυσικά, η πορεία όλων των Μέσων δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, παρά ο δρόμος της επιτυχίας. Μια επιτυχία, όμως, που ποτέ δεν συνεπήρε τον Άντη Χατζηκωστή, ποτέ δεν τον αποπροσανατόλισε. Αντιθέτως, με κάθε ευκαιρία ξεκαθάριζε τον στόχο: «Το Συγκρότημα Δίας κατέχει την πιο ισχυρή θέση στον κυπριακό Τύπο, αλλά και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Μια τέτοια δύναμη, όμως, συνεπάγεται και αυξημένες ευθύνες. Απέναντι στον κόσμο, απέναντι στην Κύπρο. Η εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολιτών της χώρας μας αποτελεί για εμάς στον Δία την κορωνίδα της λειτουργίας μας». Αλλά ήταν και η καθιέρωση διαφόρων θεσμών που αγκαλιάστηκαν και αγαπήθηκαν από το κοινό: Time Out Eating Awards, Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς, In Business Awards, Cyprus Fashion Week. Όλοι με τη δική του σφραγίδα. «Μια λάμψη ο άνθρωπος, κι αν είδες, είδες», ήταν το μότο του. Ένα είναι το σίγουρο. Η δική του λάμψη, η λάμψη του Άντη Χατζηκωστή, δεν θα ξεθωριάσει όσα χρόνια κι αν περάσουν.
 
«Ζούμε σκηνές αρχαίας τραγωδίας…»
 
Το σοκ, το ύστατο χαίρε και η καταδικαστική για τους τέσσερις κατηγορούμενους απόφαση του Κακουργιοδικείου
Η δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή συγκλόνισε όχι μόνο το παγκύπριο, αλλά και το πανελλήνιο. Η τραγική είδηση, παντού πρωτοσέλιδο. «Άνανδρη δολοφονία», γράφει η Σημερινή το πρωινό της επομένης του εγκλήματος. «Σκότωσαν εν ψυχρώ τον Άντη Χατζηκωστή - Θα είσαι πάντα μαζί μας». Και ο Φιλελεύθερος: «Δολοφόνησαν τον Άντη - Ενέδρα θανάτου έξω από το σπίτι του εκδότη Α. Χατζηκωστή». Και ο Πολίτης: «Ενέδρα θανάτου - Εν ψυχρώ εκτέλεση του Άντη Χατζηκωστή έξω από το σπίτι του». Και η Αλήθεια: «Εν ψυχρώ δολοφονία - Νεκρός ο Άντης Χατζηκωστής, Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Δίας». Και η Χαραυγή: «Στυγεροί δολοφόνοι - Εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Άντη Χατζηκωστή». Οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες που θ’ ακολουθήσουν, δεν θα μοιάζουν σε τίποτα όπως προηγουμένως.
 


 
Δάκρυσαν κι οι πέτρες
Δύο μέρες μετά το ειδεχθές έγκλημα, στις 13 Ιανουαρίου 2010, ο Άντης οδηγείται στην τελευταία του κατοικία. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί και στελέχη κομμάτων από Κύπρο και Ελλάδα, απλοί πολίτες, συγγενείς και φίλοι, περνούν από το σπίτι της οικογένειας Κωστή Χατζηκωστή για τα συλλυπητήρια. Η Εξόδιος Ακολουθία τελείται από τον Ιερό Ναό Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία σε κλίμα βαθύτατου πένθους, πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενώ η ταφή γίνεται στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης. Η εκκλησία στους Αγίους Ομολογητές, πολύ μικρή για να χωρέσει τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που θέλουν ν’ απευθύνουν στον αγαπημένο Άντη το στερνό αντίο. Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, ο αδερφός, η σύζυγος. Δακρύζουν και οι πέτρες. «Ζούμε σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Θα είμαστε κοντά τους και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξιχνιαστεί η δολοφονία», δηλώνει συντετριμμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας.
 
Σε ισόβια κάθειρξη
Σύντομα η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Μετά από μια δικαστική διαδικασία που συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον και διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, τον Ιούνιο του 2013, οι τέσσερις κατηγορούμενοι, Έλενα Σκορδέλη, Τάσος Κρασοπούλης, Ανδρέας Γρηγορίου και Γρηγόρης Ξενοφώντος, κρίνονται ένοχοι. Η τελευταία πράξη της πολύκροτης δίκης γράφεται σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, με την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης των δικαστών. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη.
 
 
Οι σταθμοί, τα δημιουργήματα του Άντη

 


 

 

Δειτε Επισης

Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Επένδυσε με κρυπτονομίσματα αξίας 110 χιλιάδων, τον απέβαλαν από διαδικτυακή ομάδα και τον εξαπάτησαν
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Έρευνα ΓΕΡΗΕΤ: Απεριόριστος χρόνος, sms, δεδομένα για 78% των συνδέσεων κινητής
Απορρίφθηκε και ο λόγος της... φυματίωσης στις Κεντρικές-Παραμένει προφυλακιστέος ο Αϊκούτ
Την Πέμπτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Δεν τα βρήκαν, πάνε στη 48ωρη απεργία οι γιατροί-Πυρά Δαμιανού, δείχνει εργαλειοποίηση ασθενών
Βγαίνει μπροστά ο Αρχιεπίσκοπος για τους μοναχούς-Η κόκκινη γραμμή και πώς απαντά για Ησαΐα
Το 36,1% γυναικών στην Κύπρο έζησαν σωματική ή σεξουαλικη βία κατά την διάρκεια της ζωής τους