Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το κέντρο της Ενεργειακής Ένωσης

Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το κέντρο της Ενεργειακής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Maros Sefcovic, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, μετά από συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και θέσεις όσον αφορά τα θέματα ενέργειας, έχοντας ως αφετηρία τις πέντε διαστάσεις πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά την ενέργεια, που είναι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η ανταγωνιστικότητα και η ολοκληρωμένη εσωτερική αγορά ενέργειας, η μείωση της ζήτησης της ενέργειας, η μείωση του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας.

Από τη δική μας πλευρά, είπε, “αναλύσαμε τα ενεργειακά δρώμενα του τόπου σε δύο κατηγορίες – την εσωτερική αγορά, την εξάρτηση της Κύπρου ουσιαστικά από τα υγρά καύσιμα και το πετρέλαιο, το ότι η Κύπρος είναι απομονωμένη ενεργειακά από την υπόλοιπη Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες, πράγμα το οποίο ανεβάζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, την είσοδο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα προγράμματα που έχουμε με το net metering και την αυτοπαραγωγή, την προσπάθεια με τα βιοκαύσιμα, με τα καύσιμα των δημόσιων συγκοινωνιών στα υγρά καύσιμα της Κύπρου καθώς και την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας μέσω επενδύσεων στα κτίρια”.

Όσον αφορά τα θέματα υδρογονανθράκων, την κυπριακή ΑΟΖ την οποία θεωρούμε ευρωπαϊκή ΑΟΖ, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “είναι εδώ που θέλουμε και τη στήριξή τους όταν κάποιοι εκτός ΕΕ που θέλουν να μπουν στην ΕΕ ενοχλούν τις μελέτες των χωρών της ευρωπαϊκής ΑΟΖ, την πολύ καλή εξωτερική πολιτική της Κύπρου δημιουργώντας σχέσεις γειτονίας με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής όπως Αίγυπτος, Ισραήλ και Ιορδανία, τους σχεδιασμούς μας για το φυσικό αέριο της Αφροδίτης και την κατεύθυνση προς τα τερματικά της Αιγύπτου για εξαγωγή στην ΕΕ”.

Σημειώσαμε, είπε, με ικανοποίηση τη στήριξη της ΕΕ για εμπότιση καλωδίων μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος ώστε να παύσει να είναι απομονωμένη η Κύπρος στο θέμα του ηλεκτρισμού, τη μελέτη για αγωγό από το οικόπεδο Αφροδίτη στην Κύπρο για δική μας χρήση καθώς και μελέτη για αγωγό προς την Ελλάδα και διοχέτευση φυσικού αερίου.

Έγινε, επίσης, μια γενικότερη συζήτηση για τους στόχους της ΕΕ, για το πώς ενεργούμε εμείς οι οποίοι είμαστε μικρό και απομονωμένο νησί.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “η δική μας η πατρίδα, η μικρή Κύπρος, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα αναβαθμίζεται περισσότερο από το μέγεθος της και μπορεί να γίνει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου διότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια εν δυνάμει νέα τροφοδοτική πηγή φυσικού αερίου για την ΕΕ”.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Sefcovic ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και χαρακτήρισε πάρα πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση που είχαν με την Επιτροπή.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι με την προηγούμενη του ιδιότητα ήταν υπεύθυνος για την επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων για τα θέματα ενέργειας.

Ο κ. Secfcovic είπε ότι η ενεργειακή ένωση δεν μπορεί να επιτευχθεί στις Βρυξέλλες, μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην κάθε χώρα, και θα πρέπει να υπάρχει μια υγιής επικοινωνία.

Ανέφερε ότι έχει εντυπωσιαστεί με τα μέλη των Επιτροπών για τις γνώσεις τις οποίες έχουν στα θέματα ενέργειας και για τα πάρα πολύ σημαντικά έργα/προγράμματα της Κύπρου σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα της ενέργειας και πώς μπορεί η Κύπρος να υπερπηδήσει τα εμπόδια προκειμένου να μην είναι μόνο ένα νησί αλλά να είναι ένα ενεργειακό νησί.

Είμαι, είπε, πάρα πολύ ικανοποιημένος για το ό,τι στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος έχουμε συμπεριλάβει πέντε τέτοια έργα.

Όσον αφορά τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ ή μέσω ενός καλωδίου και με την Ελλάδα, προκειμένου να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου, ανέφερε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Θα πρέπει, είπε, “να επεκταθούν νέες υποδομές στην Κύπρο, προκειμένου να υπάρξει αυτή η διασύνδεση και για να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο το οποίο πιστεύω ότι θα βρεθεί στην Κύπρο και ότι θα είναι σε μεγάλες ποσότητες.”

Επίσης, συνέχισε, καθώς η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία έχει ηλιοφάνεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησί. Ανέφερε δε ότι είναι ευτυχής γιατί διεξάγεται έρευνα στην Κύπρο για την καινοτομία, στα πλαίσια ενός προγράμματος που λέγεται ΠΡΩΤΕΑΣ.

Αν λάβει κανείς υπόψη όλες τις πτυχές του τομέα του φυσικού αερίου στην Κύπρο, είπε, δηλαδή τα οικόπεδα όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αν ληφθούν επίσης υπόψη οι καλές σχέσεις της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες, η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το κέντρο της Ενεργειακής Ένωσης και θα μπορούσε παράλληλα η Κύπρος να υιοθετήσει τις πρακτικές που υιοθετούνται στην Ευρώπη.

Το τελευταίο που συζήτησαν, είπε ο κ. Sefcovic, είναι πώς μπορεί η ΕΕ να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα υποδομής μέσα από το επενδυτικό ταμείο Γιούνκερ καθώς επίσης και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης. Ανέφερε ότι επειδή τα προαναφερόμενα ταμεία θα επικεντρωθούν σε τέτοια θέματα που αφορούν στις υποδομές για ενεργειακή απόδοση και ενεργειακή ασφάλεια, “πιστεύω ότι αρκετά από αυτά τα έργα θα μπορούν να επιλεγούν για χρηματοδότηση μέσω αυτών των ταμείων”.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις Τατάρ ενόψει Νέας Υόρκης-«Μια συμφωνία χωρίς στρατιώτες και εγγυήσεις θα ήταν τρέλα»
Ενισχυμένος πάει ο ΠτΔ στη ΝΥ-«Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ εποικοδομητική διάθεση»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Αυτή είναι η ώρα διεξαγωγής του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε από την Κύπρο ο Μακρόν
Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»
Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των MED9-«Κρίσιμη η συνεισφορά της Τουρκίας στην επανέναρξη των συνομιλιών»
ΠτΔ σε MED9-«H ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή»