Maros Sefcovic : Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι κέντρο Ενεργειακής Ένωσης

Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το κέντρο της Ενεργειακής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Maros Sefcovic, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, μετά από συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και θέσεις όσον αφορά τα θέματα ενέργειας, έχοντας ως αφετηρία τις πέντε διαστάσεις πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά την ενέργεια, που είναι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η ανταγωνιστικότητα και η ολοκληρωμένη εσωτερική αγορά ενέργειας, η μείωση της ζήτησης της ενέργειας, η μείωση του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας.
Όσον αφορά τα θέματα υδρογονανθράκων, την κυπριακή ΑΟΖ την οποία θεωρούμε ευρωπαϊκή ΑΟΖ, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “είναι εδώ που θέλουμε και τη στήριξή τους όταν κάποιοι εκτός ΕΕ που θέλουν να μπουν στην ΕΕ ενοχλούν τις μελέτες των χωρών της ευρωπαϊκής ΑΟΖ, την πολύ καλή εξωτερική πολιτική της Κύπρου δημιουργώντας σχέσεις γειτονίας με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής όπως Αίγυπτος, Ισραήλ και Ιορδανία, τους σχεδιασμούς μας για το φυσικό αέριο της Αφροδίτης και την κατεύθυνση προς τα τερματικά της Αιγύπτου για εξαγωγή στην ΕΕ”.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Sefcovic είπε ότι όσον αφορά τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ ή μέσω ενός καλωδίου και με την Ελλάδα, προκειμένου να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Θα πρέπει, είπε, “να επεκταθούν νέες υποδομές στην Κύπρο, προκειμένου να υπάρξει αυτή η διασύνδεση και για να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο το οποίο πιστεύω ότι θα βρεθεί στην Κύπρο και ότι θα είναι σε μεγάλες ποσότητες.”


 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου