«Τσακωνόμαστε με τον καθρέφτη μας»

Με το τέλος της θητείας του στη δημαρχία της Αμμοχώστου τον ερχόμενο Δεκέμβριο ο Αλέξης Γαλανός αποχωρεί και από την ενεργό πολιτική. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ξεκαθαρίζει ότι για την αναβολή των δημοτικών εκλογών θα πρέπει να συναποφασίσουν κυβέρνηση και κόμματα και όχι η Ένωση Δήμων. Την ίδια στιγμή, εκφράζει την απογοήτευσή του για την περιθωριοποίηση της πρότασης για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας ότι χάθηκε ένα «γερό χαρτί» στην προσπάθεια για δημιουργία καλού κλίματος στο Κυπριακό. Τέλος, ο Αλέξης Γαλανός εύχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην αρχίσει από τώρα να σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές αλλά να μείνει συγκεντρωμένος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016, το οποίο, όπως εξηγεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί χρονιά λύσης.
 
Η συνέντευξη με τον Αλέξη Γαλανό ξεκίνησε με τον ίδιο να ζητά να σχολιάσει τις πληροφορίες που έγραψε ο «Ρεπόρτερ» ότι στο Προεδρικό άρχισαν ήδη να σκέφτονται και να καταστρώνουν σενάρια για τις προεδρικές του 2018:
 
Α.Γ.: Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, διαρκούσης της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, κάνει σκέψεις και καταστρώνει σχέδια για δεύτερη προεδρική θητεία. Δεν ξέρω αν το κάνει για λόγους τακτικής, όμως ένας άνθρωπος που προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό, δεν πρέπει να σκέφτεται οτιδήποτε άλλο. Ειλικρινά διερωτώμαι ποιος από τους δύο στόχους έχει προτεραιότητα. Ο Αναστασιάδης είναι ικανός και έξυπνος ηγέτης, όμως οι δύο αυτοί στόχοι δεν συνδυάζονται! Αυτή είναι μια επιπόλαιη προσέγγιση, είναι κάτι που ζήσαμε και στο παρελθόν και είδαμε πού οδηγηθήκαμε…
 
Ο Αλέξης Γαλανός διαφώνησε επίσης και με τη θέση του Προέδρου, ο οποίος –και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Ρεπόρτερ»– επιμένει να θεωρεί την άμεση καταβολή αποζημιώσεων ως προϋπόθεση για συμφωνία στο περιουσιακό:
Α.Γ.:
Η απαίτηση για καταβολή αποζημιώσεων ταυτόχρονα ή αμέσως μετά τη λύση του Κυπριακού είναι ανεδαφική. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος δεν μπορούν να θέτουν το αίτημα αυτό ως κόκκινη γραμμή. Η διαδικασία των αποζημιώσεων πρέπει να έχει εξελικτικό, πολύμορφο χαρακτήρα, και αυτό πρέπει να το κατανοήσει ο κ. Αναστασιάδης, εκτός κι αν νομίζει ότι με τέτοιες τακτικές θα καταφέρει να μαζέψει γύρω του όλους τους «φουστανελάδες» προκειμένου να διεκδικήσει επανεκλογή…

- Το 2016 μπορεί να καταστεί έτος λύσης;
Α.Γ.:
Οι εκτιμήσεις μου δεν είναι μονοσήμαντες. Σε ό,τι αφορά στον εξωτερικό παράγοντα, υπάρχουν συγκλίνουσες εξελίξεις που νομίζω ευνοούν τη λύση του Κυπριακού. Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά το 2004 που κυρίως η Ε.Ε. επιθυμεί λύση. Για εκείνο που δεν είμαι σίγουρος είναι για τη στάση της Τουρκίας, η οποία, προεξάρχοντος του Προέδρου της, ακολουθεί μια αλαζονική και αλλοπρόσαλλη πολιτική επί πολλών θεμάτων. Αυτή τη στιγμή η λύση συμφέρει την Τουρκία, ωστόσο ο Ερντογάν απέδειξε ότι είναι απρόβλεπτος. Σίγουρος όμως δεν είμαι και για το τι ακριβώς θέλουν και επιδιώκουν οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι από το πρωί μέχρι τη νύχτα τσακωνόμαστε με τον καθρέφτη μας. Δεν είμαι σίγουρος αν η ελληνοκυπριακή κοινωνία, που θεσμοποίησε την κλοπή και την ατιμωρησία και η οποία φιλτράρει το εθνικό συμφέρον μέσα από το προσωπικό, είναι έτοιμη για μια τέτοια αλλαγή. Ας είμαστε ειλικρινείς: Το 25% των Ε/κ είναι προετοιμασμένοι για μια λύση, τη στιγμή που ένα άλλο 25% επιμένει σε ένα αμιγώς ελληνικό κράτος, είτε για λόγους αρχής είτε επειδή θέλουν να έχουν το δικό τους τσιφλίκι για να το νέμονται. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνεται κι ένα «φρικτό κατεστημένο» που χρησιμοποιεί το Κυπριακό ως άλλοθι για να επιβιώνει πολιτικά. Πέραν τούτων, υπάρχει κι ένα 50%, η στάση του οποίου θα εξαρτηθεί από την ενημέρωση της οποίας θα τύχει, όπως επίσης και από τη στάση που θα τηρήσει ο ηγέτης του. Πρέπει ο κόσμος να πειστεί ότι η μετά τη λύση κατάσταση πραγμάτων θα είναι βιώσιμη και σίγουρα καλύτερη από τη μιζέρια που ζούμε σήμερα…
 
- Παρατηρώ μια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά στον τρόπο που προσεγγίζετε την προοπτική λύσης σήμερα με αυτόν που είχατε το 2004…
Α.Γ.:
Νομίζω ότι, πέραν των λανθασμένων χειρισμών, το 2004 οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν έτοιμοι για λύση και αυτός ήταν ο λόγος που ψήφισα «Όχι». Φοβήθηκα ότι τα πράγματα θα οδηγούνταν σε εμφύλιο…
- Να υποθέσω ότι πιστεύετε πως τώρα είμαστε έτοιμοι;
Α.Γ.:
Τώρα ναι, είμαστε πιο έτοιμοι. Και επιπλέον έχουμε έναν Πρόεδρο που αν αποφασίσει να θέσει την όποια συμφωνία σε δημοψήφισμα, θα την στηρίξει ταυτόχρονα. Το 2004 ζήσαμε μια μπλόφα: Η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε την επιδιαιτησία και μπήκε σε μια διαδικασία λύσης, ποντάροντας στην αρνητική στάση που λανθασμένα εκτιμούσε πως θα ακολουθούσε η τ/κ πλευρά. Και όταν τελικά η Τουρκία απέσυρε τον Ντενκτάς, βρεθήκαμε εκτεθειμένοι: Ο Πρόεδρος, που δέχτηκε την επιδιαιτησία, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί τα προσχέδια λύσης και στο τέλος κάλεσε τον κόσμο να πει «Όχι»…
 
Μόνο η Αμμόχωστος συγκινεί ακόμη τους Ευρωπαίους
 
Για ένα διάστημα, το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Μάλιστα, οι δύο δήμαρχοι της πόλης είχαν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα και η εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν ότι το όλο ζήτημα οδηγείτο σε ευτυχές τέλος. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις πάγωσαν και οι κάτοικοι των Βαρωσίων για άλλη μια φορά βλέπουν τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου εξηγεί γιατί υπήρξε αυτό το πισωγύρισμα:
Α.Γ.: Η όλη προσπάθεια ατόνησε, κυρίως ένεκα του ότι ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος, Οκτάι Καγιάλπ, απέτυχε να επανεκλεγεί. Ο διάδοχός του, ο Ισμαήλ Αρτέρ, είναι μεν καλός άνθρωπος και φίλος, όμως προέρχεται από το κόμμα του Ντενκτάς και υποστηρίζεται από τον Έρογλου. Δυστυχώς αυτός δεν έχει τις ίδιες θέσεις κι απόψεις με τον προκάτοχό του. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε εκ νέου μια απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών.
Θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι στο θέμα αναμείχθηκαν και πολλοί παράγοντες, προφανώς επειδή αντιλήφθησαν ότι η Αμμόχωστος ίσως κρατούσε το κλειδί της λύσης. Υπήρξαν για παράδειγμα φωνές ενάντια στην επιστροφή μόνο της περίκλειστης πόλης, ενώ στον αντίποδα υπήρξαν κι εκείνοι που υποστήριζαν ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση και χωρίς οποιεσδήποτε ασφαλιστικές δικλίδες. Λίγο αργότερα, γράφτηκε το βιβλίο της Χίσλοπ για την Αμμόχωστο, το οποίο, αν και πρόβαλε διεθνώς την πόλη μας, προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις στην ελεύθερη Κύπρο, επειδή ένας από τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου ήταν κάποιος Ελληνοκύπριος απατεώνας – λες και δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι απατεώνες και τους ανακάλυψε για πρώτη φορά η Χίσλοπ... Επιπλέον, στην υπόθεση της Αμμοχώστου είχαμε και την ανάμειξη του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. , ο οποίος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει λόγος να αναλώνουμε ενέργεια στη λύση ενός επιμέρους θέματος τη στιγμή που οδηγούμαστε σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, έπεισε φαίνεται τις δύο πλευρές να θέσουν τη συμφωνία των δύο δημάρχων στο περιθώριο.
 
- …Προσέγγιση με την οποία, αντιλαμβάνομαι, διαφωνείτε.
Α.Γ.: Εννοείται! Κακώς ο κ. Άιντα θεώρησε το θέμα της Αμμοχώστου περίπλοκο. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του πρώτου σκέλους της συμφωνίας, που προνοούσε είσοδο των εμπειρογνωμόνων στην πόλη. Μέχρι οι ειδικοί να οριστούν, να αναλάβουν δράση, να κάνουν τις μελέτες και τις εισηγήσεις τους, το Κυπριακό, αν ήταν να λυθεί, θα λυνόταν. Υπενθυμίζω ότι οι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης είναι οι τελευταίοι που θα επανεγκατασταθούν. Και αυτό επειδή όλοι οι άλλοι πρόσφυγες, επιστρέφοντας στους τόπους τους, θα βρουν σπίτια, ενώ εμείς σκελετούς. Η συμφωνία των δύο δημάρχων θα μπορούσε εύκολα να συνδυαστεί με τη συμφωνία για άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας… Τα Η.Ε. και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το «χαρτί» της Αμμοχώστου για τη δημιουργία καλού κλίματος. Εκτός κι αν νομίζουν ότι τα δεδομένα θ’ αλλάξουν απλώς και μόνο με το γύρισμα ενός κουμπιού. Το κλίμα δεν θ’ αλλάξει με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά επί του εδάφους. Και αυτή τη στιγμή το έδαφος είναι «παγωμένο».
 
- Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούσαν στη συμφωνία των δύο δημάρχων, προβάλλοντας ως επιχείρημα την άρνησή τους στην «αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού...
Α.Γ.: Η προβολή του συγκεκριμένου επιχειρήματος γίνεται εκ του πονηρού. Εγώ θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο: ότι με την πρωτοβουλία αυτή «κυπροποιούμε» την Αμμόχωστο. Η Αμμόχωστος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύ δυνατό χαρτί ενάντια στην τουρκική παρουσία στην Κύπρο. Μετά από 41 χρόνια και με τον κόσμο γεμάτο πρόσφυγες, ποιος θυμάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες της Κύπρου; Τι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον και μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον διεθνή παράγοντα; Μια καρτ ποστάλ, μια «πόλη-φάντασμα» στην καρδιά της Ευρώπης, η Αμμόχωστος! Ιδιαίτερα μετά το 2004, που στην Ευρώπη δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία δεν ευθύνεται για τη διαιώνιση του προβλήματος, μόνο η περίπτωση της Αμμοχώστου μπορεί να συγκινήσει του Ευρωπαίους. Εκτός κι αν κάποιοι φοβούνται ότι με την πρόοδο στο θέμα της Αμμοχώστου θα δρομολογηθούν εξελίξεις υπέρ της λύσης του Κυπριακού. Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι αυτοί οι κάποιοι, όσο διάστημα υπήρχε κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου, διαμαρτύρονταν έντονα και μιλούσαν για «αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού. Τώρα που παρατηρείται ένα μούδιασμα στο συγκεκριμένο θέμα, αυτοί οι ίδιοι διαμαρτύρονται και πάλι ισχυριζόμενοι ότι χάθηκε η… προτεραιότητα της Αμμοχώστου…
 
Ο δήμαρχος δεν μπορεί να ευλογεί τα γένια του
 
Από τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων ζητήσαμε να σχολιάσει την άποψη που ακούγεται ότι, ένεκα των αναμενόμενων εξελίξεων και των αλλαγών που δυνατόν να επιφέρει η συμπλεγματοποίηση των δήμων και η ενοποίηση των υπηρεσιών, είναι φρόνιμο να υπάρξει μια αναβολή των δημοτικών εκλογών για κάποιο διάστημα. Ο Αλέξης Γαλανός, αφού διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων σκέψεων:
Α.Γ.:
Αυτή η προοπτική είναι ρεαλιστική. Αν περάσει η σχετική νομοθεσία, τότε σε 2-3 χρόνια θα έχουμε ουσιαστικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το λογικό ερώτημα που ακούγεται είναι αν οι νέοι δήμαρχοι που θα εκλεγούν σε 11 μήνες, ένεκα απειρίας και περιορισμένης γνώσης του αντικειμένου, θα είναι σε θέση να διαδραματίσουν τον καθοριστικό τους ρόλο στην όλη διαδικασία.
Επιπλέον υπάρχει η άποψη ότι, ένεκα πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό και ριζικών αλλαγών στο κεφάλαιο «τοπική αυτοδιοίκηση», ίσως είναι φρόνιμο να μη γίνουν εκλογές εντός του 2016. Τέλος, υπάρχει και η σωστή τοποθέτηση ότι σε κάποια φάση θα πρέπει να βρούμε τρόπο να συνδυάζουμε τις δημοτικές με άλλες εκλογές, όπως είναι π.χ. οι βουλευτικές.
Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω και δημόσια αυτό που τόνισα και στην Ένωση Δήμων: Η όποια πρόταση για αναβολή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αντιδεοντολογικό να προέλθει από εν ενεργεία τοπικούς άρχοντες. Δεν γίνεται εμείς ν’ αποφασίζουμε για εμάς, δεν μπορούμε να «ευλογούμε τα γένια μας». Ας πάρουν τα κόμματα και η κυβέρνηση τις σχετικές αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά τέλος στον Αλέξη Γαλανό, ξεκαθαρίζω ότι η θητεία μου στη δημαρχία Αμμοχώστου λήγει τον Δεκέμβριο και δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω επανεκλογή. Συμφωνώ με τον Νίκο Κατσουρίδη ότι κάποιος μπορεί να παραμείνει στην πολιτική, ακόμη και χωρίς δημόσια αξιώματα…
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»