Τέλος στην ηχορύπανση από κέντρα αναψυχής

Φραγμούς στην αλόγιστη χρήση μεγαφώνων, και κυρίως στην έντασή τους, από κέντρα αναψυχής, επιθυμεί να βάλει νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών προς συζήτηση.
Το νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε και στάλθηκε σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για κατάθεση τελικών απόψεων και εισηγήσεων, θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής να προχωρούν στην εγκατάσταση οργάνων λήψης και μηχανισμού οριοθέτησης της μέγιστης έντασης του ήχου. Στόχος, η μείωση της ηχορύπανσης που προκαλείται κυρίως σε κατοικημένες περιοχές που συνυπάρχουν με κέντρα αναψυχής, όπως είναι για παράδειγμα οι οδοί Λήδρας και Ονασαγόρου, στη Λευκωσία.

Έκδοση άδειας
Σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας, κανένα κέντρο αναψυχής δεν δύναται να εκπέμπει ήχο στον εξωτερικό του χώρο, εκτός εάν ο ιδιοκτήτης του εξασφαλίσει προηγουμένως σχετική άδεια, στην οποία καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπτά όρια, τα όργανα ελέγχου της έντασης, καθώς και η θέση των οργάνων παραγωγής ήχου στην περίμετρο της ακίνητης ιδιοκτησίας του κέντρου αναψυχής και στο εσωτερικό του. Η ηχητική διαβάθμιση των περιοχών των κέντρων αναψυχής θα διενεργηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τα Σχέδια Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδεχόμενο επηρεασμού των περιοχών κατοικίας ή άλλων ευαίσθητων δεκτών.

Όρια και μελέτες
Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα διενεργεί τον καθορισμό των μέγιστων επιτρεπτών ορίων εκπομπής ήχου στο εξωτερικό των κέντρων αναψυχής παγκύπρια ή ανά διοικητική περιοχή, σύμφωνα με τις περιοχές ηχητικής διαβάθμισης και τις προδιαγραφές που θα πληρούν τα όργανα ελέγχου έντασης ήχου και τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παράλληλα, η άδεια εκπομπής ήχου θα εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τα μέγιστα επιτρεπτά όρια που θα καθοριστούν. Για να λάβει κάποιος τη σχετική άδεια, θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην αρμόδια αρχή, συνοδευόμενη από την πολεοδομική και οικοδομική άδεια, και άδεια λειτουργίας του υποστατικού, σύμφωνα με τον τύπο που καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα που θα καθοριστούν στους κανονισμούς, καθώς και την ακουστική μελέτη που θα διενεργηθεί στο υποστατικό.

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαθιστούν στις εγκεκριμένες θέσεις στην περίμετρο και στο εσωτερικό των υποστατικών τους όργανα ελέγχου έντασης του ήχου, σύμφωνα με τους όρους της άδειας εκπομπής ήχου που θα εκδίδεται από την αρμόδια αρχή. Ταυτόχρονα, θα έχουν την υποχρέωση να εγκαθιστούν στα υποστατικά τους όργανο ρύθμισης για την οριοθέτηση της μέγιστης έντασης του ήχου που εκπέμπει το μηχάνημα αναπαραγωγής ήχου, ώστε στις συγκεκριμένες θέσεις στην περίμετρο των υποστατικών τους να διασφαλίζεται ότι δεν υπερβαίνεται το ανώτατο όριο ήχου. Επίσης, το νομοσχέδιο θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να αναρτούν σε περίοπτη θέση τους όρους της άδειας εκπομπής ήχου, καθώς και το εγκριμένο σχέδιο που αναφέρεται στη χωροθέτηση των οργάνων που χρησιμοποιούνται. Αξίζει να σημειωθεί πως τα όργανα ελέγχου έντασης και ο μηχανισμός οριοθέτησης της μέγιστης έντασης διασφαλίζουν την ακριβή οριοθέτηση του ανώτατου ορίου έντασης ήχου που εκπέμπεται και λαμβάνεται από τα όργανα ελέγχου, την καταγραφή της έντασης του ήχου, τη φύλαξη των μετρήσεων που καταγράφηκαν, καθώς και την προστασία των οργάνων και του μηχανισμού από τυχόν επεμβάσεις για μεταβολή του ανώτατου ορίου εκπομπής.

Το ελεύθερο στους επιθεωρητές
Σύμφωνα με το υπό αναφορά νομοσχέδιο, οι αρμόδιες αρχές με τη σειρά τους θα οφείλουν να εγκαταστήσουν και να συντηρούν ένα κεντρικό σύστημα λήψης πληροφοριών, οι οποίες θα αποστέλλονται από τα όργανα των κέντρων αναψυχής. Στο σύστημα θα καταγράφονται και θα αναλύονται οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται. Όπου, δε, γίνεται υπέρβαση του ανώτατου εγκριμένου ορίου εκπομπής ήχου, θα ενημερώνεται το σχετικό σύστημα της αρμόδιας αρχής. Το νομοσχέδιο δίνει, επίσης, και το δικαίωμα στους επιθεωρητές, οποτεδήποτε θέλουν, να διεξάγουν αυτεπάγγελτα έλεγχο σε κέντρο αναψυχής, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας εκπομπής ήχου και της τήρησης από τον ιδιοκτήτη των όρων της άδειας.

__________________________________________

Ποινή μέχρι και φυλάκιση
Σε ό,τι αφορά τώρα τους ιδιοκτήτες χωρίς την προβλεπόμενη στον παρόντα νόμο άδεια, σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, σε περίπτωση καταδίκης τους θα υπόκεινται σε φυλάκιση που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν θα υπερβαίνει τις 3.400 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί. Ο ιδιοκτήτης που θα παραβαίνει τους όρους της άδειας εκπομπής ήχου, θα είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, θα υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τέσσερις μήνες ή χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης του ιδιοκτήτη για το ίδιο αδίκημα, το δικαστήριο δύναται να διατάξει την κατάσχεση του μηχανήματος παραγωγής ήχου που αφορούσε το αδίκημα ή και την αναστολή της άδειας εκπομπής ήχου του κέντρου, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Τέλος, σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, το πρόσωπο το οποίο θα επεμβαίνει ή θα επιτρέπει την επέμβαση από άλλο πρόσωπο στη λειτουργία των οργάνων ελέγχου, με σκοπό την υπέρβαση του καθορισμένου ανώτατου ορίου έντασης ήχου, θα είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, θα υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Η μεταβατική περίοδος
Στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και μεταβατική περίοδος, ώστε οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής να έχουν την ευχέρεια να εναρμονιστούν με τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, με την ισχύ του νέου νόμου, παρέχεται, για αδειούχα με πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής και άδεια λειτουργίας υφιστάμενα κέντρα αναψυχής, χρονικό διάστημα εννέα μηνών από την έκδοση των προβλεπόμενων στον ορισμό του «μελετητή ακουστικής» και των όσων προαναφέραμε, για συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας. Για υφιστάμενα κέντρα αναψυχής που βρίσκονται εκτός των καθορισμένων περιοχών κέντρων αναψυχής, που εκπέμπουν ήχο σύμφωνα με το διάταγμα των υπουργών που προνοείται από τις διατάξεις της νομοθεσίας, η αρμόδια αρχή θα εξετάζει σχετική αίτηση.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα