Σε εγγυήσεις και κεκτημένο η προσοχή της Αθήνας

Με Κυπριακό έκανε ποδαρικό το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Τρίτη, αφού η πρώτη συνάντηση που είχε προγραμματίσει μέσα στο 2016 ο υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ήταν με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
 
Η συνάντηση είχε διάρκεια δύο ωρών, ωστόσο η ελληνική πλευρά ήταν εξαιρετικά φειδωλή στα όσα άφησε να διαρρεύσουν από τη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς του ανέπτυξε τη θέση, ότι η Αθήνα δεν δέχεται τη συνέχιση του πλαισίου των εγγυήσεων και του είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα κατανομής φυσικών πόρων ή διαφορών ανάμεσα στις κοινότητες, αλλά πρωτίστως πρόβλημα κατοχής και χρήσης βίας σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Ωστόσο, αυτά δεν καλύπτουν τις δύο περίπου ώρες που διήρκεσε η συνάντηση, είναι σαφές ότι συζητήθηκαν περισσότερα. 

Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Άιντα στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. Επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον κ. Κοτζιά το θέμα των εγγυήσεων, και το τι πρέπει να γίνει σε αυτό το πεδίο ώστε «η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην προκαλεί την ανασφάλεια της άλλης», και εξέφρασε την εκτίμηση του στις «δημιουργικές ιδέες» του κ. Κοτζιά. Τόνισε δε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές η βούληση, να βρεθεί λύση και να υπάρξουν και μη συμβατικές σκέψεις που θα οδηγήσουν σε μια λύση. Δεν ήθελε ωστόσο να πει περισσότερα και όταν του ζητήθηκε για κάτι πιο συγκεκριμένο από τους δημοσιογράφους επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι γίνονται δημιουργικές σκέψεις και ελπίζει πως σε εύλογο χρόνο θα μπορεί να πει περισσότερα, σε σχέση με το πώς «μια συμφωνία που έγινε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες το 1960 μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις πραγματικότητες του σήμερα. 

Από τις δηλώσεις του κ. Άιντα προκύπτει, ότι συζητήθηκε και το θέμα της συμβατότητας της λύσης που θα συμφωνηθεί με το κοινοτικό κεκτημένο. Μάλιστα  μίλησε για τη φιλοδοξία, η λύση που θα δοθεί να αφορά σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κράτος και ότι η λύση θα είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες αλλά και τη νομολογία του Συμβουλίου της Ευρώπης κλπ. «και αυτό που αναζητούμε είναι τρόπους ώστε να διασφαλίσουμε αυτή τη συμβατότητα» και «το θέμα να λυθεί με έναν τρόπο που θα είναι αποδεκτός σε όλους».

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, το θέμα της άτυπης πενταμερούς στο περιθώριο του οικονομικό φόρουμ στο Νταβός δεν συζητήθηκε, ο κ. Άιντα δεν έκανε καμιά νύξη και ο κ. Κοτζιάς δεν ζήτησε εξηγήσεις. Ο κ. Τσίπρας θα πάει στο Νταβός, όχι όμως για το Κυπριακό, αφού οι προτεραιότητές του αφορούν στο ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Ωστόσο, το Κυπριακό θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα του κ. Κοτζιά, αφού αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, την 1η Φεβρουαρίου για την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.
 
Αθήνα
Ανταπόκριση του Παναγή Γαλιατσάτου
 
 
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις