Παίζει και για υπουργός ο Μάριος Καρογιάν

Τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τον ανασχηματισμό θα αναμένει ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, για να απαντήσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος ή όχι με το ΔΗΚΟ για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρεπόρτερ», ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ παραμένει σοβαρά προβληματισμένος για το κατά πόσον θα είναι ή όχι υποψήφιος, όχι τόσο για λόγους εκλεξιμότητας (καθώς στο κόμμα θεωρούν πως, αν αποφασίσει να διεκδικήσει, θα εκλεγεί, και μάλιστα με άνεση), αλλά σε σχέση με τον τρόπο που πολιτεύεται πλέον το κόμμα, ειδικά στο Κυπριακό. 

Ως εκ τούτου, ο Μάριος Καρογιάν, σύμφωνα με συνεργάτες του, αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή του πριν απαντήσει στον Νικόλα Παπαδόπουλο εάν θα επαναδιεκδικήσει ή όχι έδρα στη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απάντηση που ο ίδιος έδωσε στον Νικόλα Παπαδόπουλου, όταν συζήτησαν το θέμα της υποψηφιότητάς του ή όχι, ο Μάριος Καρογιάν είχε πει πως δεν θα δημοσιοποιήσει τις τελικές του αποφάσεις πριν από τις 15 Ιανουαρίου. 

Εάν ο Μάριος Καρογιάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, τότε επί της ουσίας τα πράγματα είναι απλά. Κατέρχεται στις εκλογές και με την εκλογή του παραμένει στο κόμμα με το σημερινό στάτους, το οποίο κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο τον αφήνει σε σχέση με τη γενικότερη πολιτική του κόμματος. Εάν ωστόσο ο Μάριος Καρογιάν πει το «όχι», τότε ανοίγει και ο δρόμος για στενότερη συνεργασία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται σε επαφή από την ημέρα της εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εντός του ΔΗΚΟ, αυτοί που θεωρούν πως ο Μάριος Καρογιάν έχει πολύ στενότερη επαφή με τον Νίκο Αναστασιάδη παρά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και αντίστροφα. 

Υπενθυμίζεται και ο σάλος που είχε ξεσπάσει στο ΔΗΚΟ αμέσως μετά την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην προεδρία του κόμματος, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωνε κατ’ ιδίαν τον Μάριο Καρογιάν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και όχι τον Νικόλα. 

Δεν θα βγει στη σύνταξη
Άκρως ενδεικτικά είναι τα όσα μας ανέφερε συνεργάτης του Μάριου Καρογιάν, στον οποίο θέσαμε το ερώτημα εάν ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα είναι υποψήφιος, αλλά και τι γίνεται στην περίπτωση που αποφασίσει πως έκλεισε ο κύκλος της κοινοβουλευτικής του παρουσίας με το ΔΗΚΟ: «Όλα είναι ανοικτά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει πρόθεση να βγει στη σύνταξη», μας ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, «ο Μάριος Καρογιάν δεν θα είναι υποψήφιος εάν ανοίξει ο δρόμος της υπουργοποίησής του». Σημειώνεται πως, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ένα υπουργείο μένει χωρίς υπουργό, καθώς ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, αναμένεται να παραιτηθεί για να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στην Αμμόχωστο με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα πάντα με συνεργάτες του Μάριου Καρογιάν, ο πλέον βαρυσήμαντος παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην τελική του απόφαση για το αν θα είναι ή όχι ξανά υποψήφιος, είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Εάν τα πράγματα ακολουθήσουν ρυθμούς δημοψηφισμάτων και η ηγεσία του ΔΗΚΟ κορυφώσει τη σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσει να μείνει εκτός ψηφοδελτίου για να μπορεί να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος θεωρεί ορθά στην πλέον κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου: την τελευταία ίσως ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού. 

Οι εύθραυστες σχέσεις Αβέρωφ-Νικόλα
Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Μάριου Καρογιάν ενεπλάκη σε σενάρια στενότερης συνεργασίας, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον ΔΗΣΥ. Όλα όμως καταρρίπτονταν λόγω της σύγκρουσης που θα προκαλούσε μια τέτοια συνεργασία ανάμεσα σε Προεδρικό και ΔΗΣΥ αλλά και ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Όλοι μάλιστα τόνιζαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα ρίσκαρε κάποια κίνηση με τον Μάριο Καρογιάν, που να προκαλούσε ρήγμα στην καλή συνεργασία του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ειδικά για την έγκριση των κυβερνητικών νομοσχεδίων της οικονομίας. Με τα δεδομένα όμως που διαμορφώνονται πλέον, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία, ενδεχόμενη απόφαση του Μάριου Καρογιάν να μείνει εκτός ψηφοδελτίου αναιρεί και τις όποιες ενστάσεις ή αντιδράσεις θα προκαλούσε εντός του ΔΗΚΟ και στον Νικόλα Παπαδόπουλο μια πιο θεσμική συνεργασία Νίκου Αναστασιάδη και Μάριου Καρογιάν. Από τη στιγμή μάλιστα που το ΔΗΚΟ (εάν τα πράγματα στο Κυπριακό πάρουν τον δρόμο των δημοψηφισμάτων) ετοιμάζει πολυμέτωπη επίθεση και κριτική στην κυβέρνηση, τότε ενδεχομένως να «βολεύεται» και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που στόχο έχει τη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν πιο ομοιογενούς κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις εκλογές, ειδικά στο εθνικό ζήτημα.
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα