Πολιορκημένοι από τους ανθρώπους και ξεχασμένοι από το Θεό

Είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε μια περιοχή αποκλεισμένη από τη φύση, αλλά και πολιορκημένη εδώ και μήνες από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις της Συρίας.

Είναι οι κάτοικοι της Μαντάγια εν έτει 2016. Μιας πόλης των 40.000 κατοίκων βορειοδυτικά της Δαμασκού, που από τον περασμένο Ιούλιο βρίσκονται εν μέσω πυρών, χωρίς τη βοήθεια κανενός, αφού και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν, λόγω της συνεχιζόμενης πολιορκίας, να πλησιάσουν την περιοχή.
 


Το αποτέλεσμα το περιγράφουν καλύτερα από τις λέξεις οι φωτογραφίες που καθημερινά αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ακτιβιστές, αλλά και απλούς πολίτες, οι οποίοι αηδιασμένοι από την αδαφορία των μεγάλων δυνάμεων ζητούν επανηλλημμένα κάποιος επιτέλους να κάνει κάτι.


Τρόφιμα μεταφέρονται με το σταγονόμετρο και εξαιρετικά δύσκολα, αφού γεωγραφικά η Μαντάγια βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά, με αποτέλεσμα τα λίγα οχήματα που καταφθάνουν εκεί να περνούν μέσα από τούνελ την ίδια ώρα που τα διασταυρούμενα πυρά σφυροκοπούν ασταμάτητα. Αλλά ακόμη κι αυτά τα λίγα τρόφιμα που φτάνουν στην Μαντάγια γίνονται αντικείμενο πώλησης στη μαύρη αγορά, με αποτέλεσμα ένα κιλό ρύζι να διατίθεται στα 100 δολάρια, ένα κιλό ζάχαρη στα 200 δολάρια, ενώ το γάλα να αγγίζει σύμφωνα με μαρτυρίες και τα 300 δολάρια το λίτρο.

                                     Αυτοκίνητο πωλείται για 10 κιλά ρύζι και 5 κιλά ζάχαρη


Οι περισσότεροι κάτοικοι –όσοι δηλαδή κατάφεραν μέχρι στιγμής να επιζήσουν- λιμοκτονούν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρακαλούν να πεθάνουν προκειμένου να σταματήσει αυτό το βασανιστήριο. Βρέφη έχουν μήνες να βάλουν γάλα στο στόμα τους, ενώ όσα από τα παιδιά δεν έχουν πέσει κάτω από την πείνα, γυρνούν εδώ και εκεί ψάχνοντας σκουπίδια ακόμη και χώμα, μήπως βρουν κάτι για να φάνε. Αν είναι τυχερά θα καταφέρουν να μαζέψουν λίγο γρασίδι ή κανένα ξερό φύλλο για να βράσουν.


Σύμφωνα με κάποιες ανθρωπιστικές ιατρικές οργανώσεις, τον τελευταίο μήνα στην Μαντάγια έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα περίπου 20-40 άνθρωποι.

Η Μαντάγια πάντως δεν είναι η μοναδική πόλη στη Συρία που λιμοκτονεί, αφού σύμφωνα με τα ΗΕ, αυτή τη στγμή υπολογίζεται ότι περίπου 400,000 άνθρωποι στη Συρία υποφέρουν από έλλειψη τροφής.
 

Ανάσα ελπίδας έρχεται πάντως από πλευράς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Σίτισης των ΗΕ (WFO), οι οποίοι σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τοπικές ανθρωπιστικές ομάδες, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να αποστείλουν τρόφιμα και φάρμακα στους πολιορκημένους της Μαντάγια και σε άλλες αποκλεισμένες περιοχές, μετά και την έγκριση της κυβέρνησης να τους επιτραπεί η είσοδος.
 

“Η απόφαση του καθεστώτος να επιτρέψει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαντάγια είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ΕΕ την καλωσορίζει και αναμένει να εφαρμοστεί πλήρως και να επεκταθεί σε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται σε πολιορκία”, ανέφερεαν με κοινή τους δήλωση η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Επίτροπος Χ. Στυλιανίδης.

Η ιστορία της Μαντάγια είναι μόνο μία παράγραφος στο θλιβερό βιβλίο του συριακού εμφυλίου. Ενός βιβλίου που εδώ και πέντε χρόνια γράφεται με το αίμα αθώων ανθρώπων, χωρίς δυστυχώς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ίσως οι 310.000 ψυχές που χάθηκαν και τα 4 εκατομμύρια που εκλιπαρούν για ένα μέλλον σε παγωμένες θάλλασσες και κλειστά σύνορα να μην είναι αρκετές για το βωμό του μισούς. Τον βωμό που περίτεχνα τροφοδοτείται από τους κυνηγούς του χρήματος και της εξουσίας, των ίδιων δηλαδή ανθρώπων που σε κλειστές αίθουσες με καφέ και κρουασάν συζητούν επιδιώκοντας την ειρήνη.
 
Με πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον ΟΗΕ
Φωτογραφίες από αναρτήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και χρηστών στο Twitter

 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών