ΠτΔ: ''Δεν ψάχνουμε νικητές και ηττημένους στο Κυπριακό''

Θετικό απολογισμό για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσής της επίσκεψής του.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που αναχώρησε από την Νέα Υόρκη και επιστρέφει στην Κύπρο,  αναφέρθηκε τόσο στην επίσκεψή του στο Σικάγο, όσο και τη Νέα Υόρκη και τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ειδικά για το σκέλος της Νέας Υόρκης κατέγραψε τις συναντήσεις με τους Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon, τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών  Joe Biden, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Sergey Lavrov, τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών  John Kerry, τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi, τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Mahmoud Abbas, τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Noble Energy Dave L. Stover, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα. Επίσης το Γεύμα Εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και το πρόγευμα εργασίας με το Προεδρείο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής.

Και σημείωσε τις περισσότερες από 40 συναντήσεις που θα έχει συνολικά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, που θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στο κυπριακό, είπε πως σε όλες τις συναντήσεις που είχε και ειδικότερα τους Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Έλληνα Πρωθυπουργό, Υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος και πού προκύπτουν διαφωνίες. Τόνισε την ανάγκη «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - και εδώ έγινε, όπως αντιλαμβάνεστε, ειδική αναφορά στην Τουρκία - μέσα από πολύ πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα και όχι μέσα από διακηρύξεις, συμβάλουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη». 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις συναντήσεις του πολύ σημαντικές, υπογραμμίζοντας ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει, στο ανώτατο επίπεδο, «κάποια θέματα που αφορούν τόσο την ουσία - για θέματα όπως παράδειγμα η αναγκαιότητα διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, της συμβατότητας της λύσης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένου, του γεγονότος ότι εν έτη 2015 δεν μπορούν να υπάρχουν, μετά το πλαίσιο μιας λύσης, ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις - όσο και την διαδικασία των Συνομιλιών, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη πρακτικές του παρελθόντος που απέτυχαν».

Πρόσθεσε ότι κοινή ήταν η διαπίστωση με τους συνομιλητές του ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, “τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και με τις εκλογές στην Τουρκία, στο να μας επιτρέψουν να εξάξουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις προοπτικές της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Μιλώντας για τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την κοινή  πεποίθηση για περαιτέρω εμβάθυνση τους προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίσουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, και ειδικότερα την συμβολή μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή. Συζητήσαμε επίσης και θέματα που άπτονται του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μέσα από συνέργειες και συνεργασίες των κρατών της περιοχής μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές όχι μόνο προς όφελος της περιοχής αλλά και της Ευρώπης γενικότερα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι ο Τζον Κέρι εκδήλωσε ενδιαφέρον για να επισκεφθεί την Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου και η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού. Απαντώντας σε ερώτησή του ΚΥΠΕ είπε ότι τόσο ο Κέρι όσο κι ο Μπάιντεν επέδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για το πώς μπορούν να συμβάλουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αναφέρθηκε επίσης και στην σύντομη συνομιλία που είχε στην δεξίωση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Είχα την ευκαιρία να ακούσω αυτόν πρώτον να επιδεικνύει ενδιαφέρον, αλλά και να εκφράζει την ευαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με την πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού. Θέλω να πω ήταν απόλυτα ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν και εξεδήλωσε την απόλυτη στήριξή του στις υπό εξέλιξη συνομιλίες».

Για την συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών – που χαρακτήρισε πολύ παραγωγική – είπε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ, αφού αναγνώρισε την σημασία για την Μόσχα της ορθολογιστικής προσέγγισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν και την Ρωσία, αναφέρθηκε στις διμερείς μας σχέσεις και στην ανάγκη όπως μέσα από συγκεκριμένες δράσεις εργαστούμε για περαιτέρω ενίσχυση τους.

Αναφέρθηκε στην πιθανότητα επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο, καθώς φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων ανάμεσα στη Λευκωσία και την Μόσχα ενώ συμπλήρωσε ότι συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης θέματα που αφορούν τις οικονομικές σχέσεις, με τον Ρώσο Υπουργό να αναφέρεται σε ενδεχόμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στην Κύπρο.

Για την συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi , ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για το πως τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας.

«Κοινή ήταν η πεποίθηση μας  ότι ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες για πώληση κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.  Ταυτόχρονα ο Αιγύπτιος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός την Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεσανατολικό που είχε σαν αποτέλεσμα και την πρόσφατη περιοδεία του Ντόναλντ Τούσκ στην περιοχή καθώς επίσης για τη διαχρονική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Αίγυπτο τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο επίσης και σε άλλα διεθνή φόρα».

Τέλος, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης νέας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών.

Στην συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είπε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή μας, ενώ ο κ. Αμπάς ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ενδιαφέρον της Κύπρου για το Παλαιστινιακό και την πρωτοβουλία να προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ξεχωριστά με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, για να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του κ. Αμπάς να επισκεφθεί την Παλαιστίνη στις 13 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Ιορδανία.

Χαρακτήρισε εξαίρετη την ανταλλαγή απόψεων με τον Ινδό Πρωθυπουργό και ανακοίνωσε ότι -προγραμματίζει να επισκεφθεί την χώρα εντός του 2016 προς επίτευξη του κοινού  στόχου για «εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αλλά και για να δούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον εν εξελίξει διάλογο για ενίσχυση των σχέσεων της Ινδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είπε πως στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα καθώς επίσης το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί προτεραιότητα στην φετινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ  η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό. 

Σε σχέση με την συνάντηση που είχε με τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της Noble, είπε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τους σχεδιασμούς της εταιρείας. 

«Αντιλαμβάνεστε, και αυτό ήταν ένα συμπέρασμα από όλες τις επαφές που είχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η περιοχή μας, με αφορμή και τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου, έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά και στόχος μας είναι όπως μέσα από συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή, εργαστούμε από κοινού με τα γειτονικά κράτη τόσο για μεγιστοποίηση των ενδεχομένων ωφελημάτων όσο και για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και με παράγοντες της κυπριακής παροικίας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, τόσο στο Σικάγο όσο και τη Νέα Υόρκη και τους ευχαρίστησε όλους για την ανιδιοτελή προσφορά τους τις προσπάθειές για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μια σειρά θεμάτων σε όλα σχεδόν τα κεφάλαια του Κυπριακού,  ωστόσο, σε άλλα θέματα ουσίας υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν, τόνισε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προσφωνώντας την 70ή Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση,  είπε ότι μετά τη μη ανανέωση των δραστηριοτήτων που παραβίασαν την άσκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη, και την αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο αναβίωσε την ελπίδα ότι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, θα οδηγήσει στην οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

“Μια ελπίδα που βασίζεται στην πεποίθησή μου ότι τόσο εγώ όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί, μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτικό θάρρος και σθένος να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση” είπε.

Πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να οδηγήσει στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

“Ένα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί” υπογράμμισε.

Οπως είπε, αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από αυτό τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη λύσης που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους,  που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, που θα  σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, είτε Ελλήνων είτε Τούρκων, που θα επανενώνει την πατρίδα μας, τον λαό της, την οικονομία και τους θεσμούς και που θα δημιουργήσει μια πατρίδα ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερούσας συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτών της, προς όφελος της νέας γενιάς.

Επίσης, μια λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας όλα τα πολιτικά εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας και που θα  μεταμορφώσει την Κύπρο σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων και θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα υπόδειγμα όσον αφορά αξιοπιστία, σταθερότητα και ασφάλεια, σε μια πολύ ταραχώδη και ασταθή περιοχή, που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες συγκρούσεις και αστάθεια.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον νέο γύρο συνομιλιών είπε ότι “είναι με ικανοποίηση που μπορώ να ενημερώσω το σεβαστό Σώμα ότι κατά τη διάρκεια αυτού του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μια σειρά θεμάτων σε όλα σχεδόν τα κεφάλαια του Κυπριακού”.

Ωστόσο, ανέφερε, “σε άλλα θέματα ουσίας υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν” και εξήγησε:  “Διαφορές που προκειμένου να επιλυθούν, απαιτείται επίσης η ενεργός και αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κατοχικά της στρατεύματα εξακολουθούν να παραμένουν στο βόρειο τμήμα της χώρας μας”.

Ελπίζω, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “ ότι λεκτικές διαβεβαιώσεις σχετικά με την επιθυμία της Τουρκίας για επίτευξη διευθέτησης, θα δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη, μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και θα ανταποκρίνονται στο ελπιδοφόρο κλίμα που επικρατεί στο νησί”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα στην περιοχή για το πώς η διπλωματία και η υιοθέτηση μιας συμφιλιωτικής στάσης μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση ακόμη και των πιο δύσκολων διεθνών ζητημάτων και να υπερισχύσουν της δυσπιστίας.

Παράλληλα, είπε ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει συνέργειες και ένα πλέγμα συμμαχιών για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής που παράγουν υδρογονάνθρακες και αυτών που τους καταναλώνουν, προς όφελος της κοινωνικο-οικονομικής τους ανάπτυξης και την ευημερία των λαών μας.

“Αυτές οι θετικές εξελίξεις μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη και τη διατήρηση ενός απολύτως αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στην άμεση γειτονική μας περιοχή.
Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την άποψη ότι η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα δημιουργήσει μια κατάσταση χωρίς νικητές και ηττημένους, όχι μόνο για τον λαό της Κύπρου αλλά και για την περιοχή, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της” υπογράμμισε. 

Η Κύπρος, είπε, μέσα από τη δική της εμπειρία ως φιλοξενούσα χώρα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο, εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

“Εκφράζουμε επίσης την εκτίμησή μας για μια πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν το απαράδεκτο στάτους κβο και τη βίαιη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, καλώντας για την επανένωσή της και την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής. Ψηφίσματα και αποφάσεις που δυστυχώς δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί” ανέφερε. “Παράλληλα, οι επιπτώσεις των ξένων παρεμβάσεων και συμφερόντων δεν απέφεραν τα αποτελέσματα που αυτές ήλπιζαν, εξ αιτίας του γεγονότος ότι και στις δύο περιπτώσεις, απέτυχαν να λάβουν υπόψη και να συλλάβουν τα εσωτερικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες αυτών των εθνών” τόνισε.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα