Τζον Κέρι: "Κοντά η ιστορική στιγμή της επανένωσης"

Τη συνεχιζόμενη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ για μια δίκαιη και διαρκή πολιτική λύση στη μακροχρόνια διαίρεση της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σημειώνοντας πως είναι αισιόδοξος ότι “με την ισχυρή δέσμευση και των δυο θαρραλέων ηγετών της Κύπρου και την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, η ιστορική στιγμή της επανένωσης βρίσκεται κοντά”.

“Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για την επίτευξη ενός μόνιμου και αμοιβαία αποδεκτού αποτελέσματος”, είπε ο κ. Κέρι, σε γραπτή του δήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου.

“Εκ μέρους του Προέδρου Ομπάμα και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, συγχαίρω το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την 55η Ημέρα της Ανεξαρτησίας σας αυτή την 1η Οκτωβρίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας πολύτιμος φίλος και εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μοιραζόμαστε μια μακρά ιστορία προώθησης αμοιβαίων προτεραιοτήτων, όπως την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέραν αυτών των κοινών συμφερόντων, η φιλία μας έχει ρίζες στα δημοκρατικά ιδεώδη και τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που συνδέουν τις δυο μας χώρες”, ανέφερε ο κ. Κέρι.

Πρόσθεσε πως “καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει αυτή τη σημαντική ημέρα, θα ήθελα να εκφράΣω τη συνεχιζόμενη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ για μια δίκαιη και διαρκή πολιτική λύση στη μακροχρόνια διαίρεση του νησιού”.

“Είμαι αισιόδοξος ότι με την ισχυρή δέσμευση και των δυο θαρραλέων ηγετών της Κύπρου και την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, η ιστορική στιγμή της επανένωσης βρίσκεται κοντά. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για την επίτευξη ενός μόνιμου και αμοιβαία αποδεκτού αποτελέσματος”, υπογράμμισε.

“Εύχομαι σε όλο το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας ειρήνη, ευημερία και ένα χαρούμενο εορτασμό για αυτή την ιστορική Ημέρα της Ανεξαρτησίας”, κατέληξε ο κ. Κέρι.

Δειτε Επισης

Τι σημαίνει για το Κυπριακό η εκεχειρία Τουρκίας και Κούρδων-«Θα έχει ένα πρόβλημα λιγότερο
Εξέφρασε στήριξη στην Ουκρανία μετά την ένταση στο Λευκό Οίκο ο ΥΠΕΞ-«Η συνέχιση του διαλόγου είναι το κλειδί»
Διόρισε τον νέο «πρέσβη του στα κατεχόμενα ο Ερντογάν
Μήνυμα Χριστοδουλίδη για δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα
Κυβερνητικά «γενέθλια» ανάμεσα σε προκλήσεις και επιτεύγματα
Επιλογές χρηματοδότησης της άμυνας της ΕΕ και στήριξη στην Ουκρανία θα συζητήσουν οι 27
Τουρκία και Τατάρ πάνε στη Γενεύη για να δώσουν το μήνυμα για δύο κράτη
Στη μόνιμη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τα Ψηφιακά Εργαλεία μίλησε ο Ιωάννης Γεωργούλας
Στην Κύπρο το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-Θα γίνουν δεκτοί στο Προεδρικό
Διαμαρτυρία στη ΚΣΣΕ για παράνομη επίσκεψη Τούρκων μελών της στα κατεχόμενα