Αρχίζει ειρηνευτικές αποστολές ο ΟΗΕ με την δέσμευση πέραν των 50 χωρών

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν συνολικά 40.000 άτομα ειρηνευτικών δυνάμεων σε πιθανές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ελικόπτερα, ιατρικές μονάδες, καθώς και εκπαίδευση και υλικό για να αντιμετωπιστούν οι βόμβες σε οδικές αρτηρίες.

Ο Ομπάμα προέδρευσε μιας συνόδου αρχηγών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη για να συγκεντρώσει δεσμεύσεις που θα συνδράμουν στον αριθμό και τις ικανότητες των ειρηνευτών του ΟΗΕ και θα επιτρέψουν στον παγκόσμιο οργανισμό να στείλει δυνάμεις πιο γρήγορα όταν δημιουργηθεί μια νέα επιχείρηση. "Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να κάνουμε κάθε νέα ειρηνευτική επιχείρηση πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη," είπε.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερς, ανέφερε ότι εκτός από τις 40.000 νέων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, πάνω από 50 χώρες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν πάνω από 40 ελικόπτερα, 15 εταιρείες μηχανικών στρατού, και 10 νοσοκομεία σε πεδία μάχης. Η δέσμευση της Κίνας ήταν από τις μεγαλύτερες, με 8.000 στρατιώτες που προσφέρθηκε να διαθέσει ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ. 

Σε ομιλία της στις Βρυξέλλες το Μάρτιο, η Πάουερς είχε παροτρύνει τις Ευρωπαϊκές χώρες να διαθέσουν περισσότερο προσωπικό για τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι πριν από είκοσι χρόνια οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 40% των ειρηνευτών, ενώ τώρα έχουν φτάσει μόλις το 7%.

Χθες ανταποκρίθηκαν αρκετές χώρες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να λέει μεταξύ άλλων ότι θα στείλει 70 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη της Σομαλίας και μέχρι και 300 σε εκείνη του Νότιου Σουδάν. Οι πέντε πρώτες χώρες σε διάθεση στρατιωτών και αστυνομικών στον ΟΗΕ είναι η Αιθιοπία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Ρουάντα, οι οποίες δεσμεύτηκαν να στείλουν παραπάνω προσωπικό χθες.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΒΑ)  

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών