Βρήκαν τρεχούμενο νερό στον Άρη

 Ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα πως βρήκαν τις «πιο ισχυρές ενδείξεις έως σήμερα» για την ύπαρξη αλμυρού νερού στον Άρη και πιο συγκεκριμένα στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. 
 
Η ανακοίνωση, που έγινε στα πλαίσια έκτακτης συνέντευξης Τύπου από τη NASA, αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο αρειανό περιβάλλον.

«Πλέον έχουμε πειστικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που εικάζαμε εδώ και χρόνια», ανάφερε στη συνέντευξη ο Τζον Γκράνσφιλντ, αναπληρωτής διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της διαστημικής υπηρεσίας.
 

«Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, καθώς φαίνεται πως στην επιφάνεια του Άρη κυλά ακόμη και σήμερα νερό, αν και αλμυρό. Κάτι που υποδεικνύει πως πιθανόν ενδέχεται να υπάρχει ζωή στον πλανήτη», πρόσθετε.
 
Μάλιστα, σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, φαίνονται σκοτεινά στενά αυλάκια μήκους μέχρι και 100 μέτρων, τα οποία διασχίζουν τις πλαγιές του κρατήρα Γκάρνι.
 
 
Με επικεφαλής τον Λουχέντρα Όχα, υποψήφιο διδάκτορα στο Gorgia Tech, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όργανα του διαστημοπλοίου Mars Reconnaissance Orbiter, το οποίο περιφέρεται γύρω από τον Άρη από το 2006, για να εξετάσουν μοτίβα με ραβδωτή μορφή που εμφανίζονται κατά τις θερμές περιόδους. Από την εξέτασή τους, προέκυψε πως τα μοτίβα αυτά σχηματίζονται από αλμυρό νερό.
 
 
«Το γεγονός ότι το νερό δεν είναι γλυκό αλλά αλμυρό έχει λογική εξήγηση,  αφού η παρουσία αλάτων μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία θα παγώσει. Έτσι, ακόμη και αν αυτές οι ροές νερού προέρχονται από το υπέδαφος, όπου η θερμοκρασία είναι μικρότερη απ’ ό,τι στην ατμόσφαιρα, το νερό παραμένει σε υγρή μορφή και μπορεί να αναβλύσει στην επιφάνεια», ανέφερε ο Όχα.
 
Πάντως, για τους επιστήμονες παραμένει αναπάντητο ακόμα το ερώτημα από πού προέρχεται το νερό. «Δεν κατανοούμε την προέλευση του νερού», γράφουν σε άρθρο τους στο περιοδικό Nature Geoscience. «Μπορεί να σχηματίζεται από το λιώσιμο πάγου, είτε στην επιφάνεια είτε στο υπέδαφος, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει πάγος σε μικρό βάθος στις συγκεκριμένες περιοχές».
 
Η ανακάλυψη έρχεται μετά από χρόνια ερευνών με το Mars Reconnaissance Orbiter και άλλους δορυφόρους, τα δεδομένα των οποίων έχουν μελετήσει δεκάδες επιστήμονες αναζητώντας στοιχεία για την ύπαρξη
τρεχούμενου νερού στον Κόκκινο Πλανήτη.
 
 
Ανοικτό ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής
 
Όπως είναι φυσικό, στις περιοχές που εντοπίσθηκαν τα ίχνη νερού, ενισχύονται οι πιθανότητες να βρεθεί ζωή και επομένως είναι τα καλύτερα υποψήφια σημεία για μελλοντικές αποστολές. «Είναι τα ιδανικότερα σημεία για να ψάξουμε για μορφές ζωής, στην επιφάνεια του Πλανήτη», σημείωσε ο Άλφρεντ Μακ Όυεν, ειδικός στις πλανητικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και μέλος της ομάδας.
 
«Αν και θα ήταν πολύ σημαντικό να βρούμε ενδείξεις μορφών ζωής που υπήρξαν στο απώτερο παρελθόν στον πλανήτη, θα είναι δύσκολο να καταλάβουμε τη βιολογίας τους». Αντίθετα, συμπλήρωσε, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες αν ανακάλυπταν μορφές ζωής που συνεχίζουν να «φιλοξενούνται» στον Άρη.
 
Παράλληλα, τα σημεία αυτά θα ήταν θεωρητικά ιδανικά για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στον Άρη, οι οποίες θα μπορούσαν να ανεφοδιασθούν με νερό. Ωστόσο, όπως τόνισε στον Guardian ο Τζον Μπρίτζες καθηγητής πλανητικών επιστημών από το πανεπιστήμιο του Λέστερ, οι υπεύθυνοι μιας τέτοιας αποστολής θα πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία τη μόλυνση του πλανήτη με μικρόβια από τη Γη.
 
Επομένως, οι συγκεκριμένες περιοχές στην πράξη θα είναι και οι πιο δύσκολες για να εξερευνηθούν από αστροναύτες.
 
Είναι ο Άρης ένας κατοικήσιμος πλανήτης;
 
Με πολλούς τρόπους ο Άρης, είναι ο πλανήτης που "προσιδιάζει" περισσότερο με τη γη. Έχει σχετικά ήπια θερμοκρασία στην επιφάνειά του, συγκρινόμενος με άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, έχει φυσικά ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με τη Σελήνη και τον Ποσειδώνα, που είναι γεμάτη κρατήρες από προσκρούσεις κομητών στην επιφάνειά τους.
 
"Ο Άρης μοιάζει όλο και περισσότερο ο δυνητικά καλύτερος πλανήτης στον οποίο θα μπορούσε να μετοικήσει η ανθρωπότητα" αναφέρουν οι επιστήμονες που με τη σημερινή τους ανακάλυψη, αλλά και όλα τα άλλα στοιχεία που έχουν συλλέξει αναφορικά με τον κόκκινο πλανήτη, διαθέτουν περισσότερες ενδείξεις πως ο άνθρωπος θα μπορούσε να βρεθεί εκεί και να κατοικήσει αυτόν τον πλανήτη.
 
Φυσικά οι ειδικοί τονίζουν πως το γεγονός πως ο πλανήτης έχει νερό, δεν σημαίνει πως είναι και απλή υπόθεση η καλλιέργεια στην επιφάνειά του. Η πίεση είναι πολύ υψηλή, αφού η ατμόσφαιρα εκεί είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Θα μπορούσε όμως κανείς να δημιουργήσει ένα θερμοκήπιο και εκμεταλλευόμενος το νερό του πλανήτη να κατορθώσει κάτι που σήμερα μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
 
Ο πρώτος άνθρωπος στον Άρη το 2020;
 
Η NASA έχει ήδη προγραμματίσει την αποστολή ενός μη επανδρωμένου οχήματος, το οποίο θα διερευνήσει τη δυνατότητα εξεύρεσης πόρων στον πλανήτη, με στόχο να διαπιστωθεί η δυνατότητα επιβίωσης αστροναυτών στον Άρη.
 
 
ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών