Πλατφόρμα για καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας από το Walk of Truth

 Η αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας ήταν στο επίκεντρο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στις 16-17 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του οποίου η ιδρύτρια του Walk of Truth (WoT) Τασούλα Χατζητοφή ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρωτοποριακής διαδικτυακής πλατφόρμας του WoT Culture Crime Watchers Worldwide (CCWW), η οποία έχει στόχο να προσεγγίσει το κοινό στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές όπου υπάρχει σύγκρουση.

Το συνέδριο με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη αρχαιοκαπηλία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Συρίας» οργάνωσαν από κοινού η Βασιλική Νορβηγική Πρεσβεία στη Σόφια και το Νορβηγικό Ινστιτούτο για Έρευνα σε θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα της UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας, του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, της Πρεσβεία της Κύπρου στη Βουλγαρία και του οργανισμού Walk of Truth, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια της UNESCO, ήταν επίσης εκ των κύριων ομιλητών του συνεδρίου, το οποίο συζήτησε και εξερεύνησε τις κοινές προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και για τον περιορισμό της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών Rumyana Bachvarova, ο Υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Vezhdi Rashidov και ο Εξοχότατος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βουλγαρία Σταύρος Αυγουστίδης.

Η κ. Χατζητοφή, σύμφωνα με ανακοίνωση, ως μία εκ των κύριων ομιλητών του συνεδρίου, μίλησε με θέμα «Προσεγγίζοντας το κοινό για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της διακίνησης αρχαιοτήτων» και ανακοίνωσε τη δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας CCWW, του πρώτου μηχανισμού που έχει ως βάση πληροφόρησης το κοινό με στόχο την έρευνα και καταγγελία εγκληματικών πράξεων και δικτύων, τα οποία λεηλατούν και διακινούν παράνομα αρχαιότητες.

Όπως αναφέρεται, στην παρούσα φάση, το WoT βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός παγκόσμιου δικτύου που θα στελεχώνεται από «ντετέκτιβ πολιτιστικής κληρονομιάς» σε μια προσπάθεια προστασίας της κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχοντας, προστίθεται στην ανακοίνωση, στο ενεργητικό της πάνω από 30 χρόνια πρωτοποριακής πείρας στον τομέα αποκατάστασης και επαναπατρισμού κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Κύπρο, η κ. Χατζητοφή σημείωσε πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή αυτή η προσπάθεια να εξελιχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο» και ζήτησε τη στήριξη και τη συνεισφορά του κοινού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι εγκληματίες δεν έχουν σύνορα και λειτουργούν ως ενότητα, αντίθετα με τους υπόλοιπους από εμάς που βάζουμε τα οικονομικά και εθνικά μας συμφέροντα πάνω από όλα». Συνεχίζοντας είπε πως «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο της τρομοκρατίας, πρέπει να ενωθούμε, να προσεγγίσουμε και να συμπεριλάβουμε κάθε πολίτη στον αγώνα εναντίον των εξτρεμιστών που βρίσκονται μέσα στα ίδια τα εθνικά μας σύνολα», τονίζοντας πως η προσέγγιση των απλών πολιτών στην προσπάθεια για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να ενώσουμε τους ανθρώπους και να δημιουργήσουμε μια θετική αλλαγή στην προβληματική κοινωνία του σήμερα.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών