Πέθανε ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος: Ένας από τους μεγαλύτερους βασανιστές της Χούντας

  

Απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ένας από τους αρχιβασανιστές της χούντας ο οποίος συνδέθηκε με το σκληρό και βίαιο πρόσωπο της δικτατορίας.

Υπό τις διαταγές του βασανίστηκαν εκατοντάδες πολίτες και στρατιωτικοί στη διαβόητη ΕΑΤ ΕΣΑ όπου και διετέλεσε υποδιοικητής από το 1968 έως το 1970 και διοικητής το 1970 -1972
Υπήρξε φανατικός αντικομμουνιστής, προφυλακίστηκε στα τέλη του 1974 και καταδικάστηκε το 1975 (στις δίκες της χούντας) σε 18 χρόνια φυλάκιση για αδικήματα όπως βαρεία σωματική βλάβη, κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη κτλ. Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1992.

Σύμφωνα με τα όσα έχει γράψει στο βιβλίο του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Θεοφιλογιαννάκος αποτελούσε υπό εξέταση στόχο της 17Ν. 

Με καταγωγή από τη Μάνη, ο Θεοφιλογιαννάκος φοίτησε αρχικά στη Σχολή Αεροπορίας από όπου και εκδιώχθηκε. Ο ίδιος, στην απολογία του υποστήριξε ότι τον έδιωξαν γιατί ήταν εθνικόφρων και η Αεροπορία ελεγχόταν από... κομμουνιστές. ​Κατατάχθηκε στην Ευελπίδων, και συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ως λογαχός πεζικού. Επί χούντας προήχθη σε ταγματάρχη και στη συνέχεια σε αντισυνταγματάρχη, ωστόσο, μετά την πτώση του καθεστώτος υποβιβάστηκε σε απλό στρατιώτη. 
Ο Θεοφιλογιαννάκος, ως φανατικά αντικομμουνιστής, είχε προκαλέσει κατά την απολογία του για τις δίκες της χούντας. Χαρακτηριστικά ένα παραληρηματικό απόσπασμα: 
«Είμαι Λάκων, υιός διδασκάλου, έχω ανατροφή ελληνοχριστιανική και είχα την τιμή να συμμετάσχω ενεργώς στην επανάσταση της 21ης Απριλίου. Σαν Σπαρτιάτης είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί το επάγγελμα που διάλεξα αρμόζει με τον τόπο της καταγωγής μου. Η Σπάρτη φιάχνει Λεωνίδες, Μαυρομιχάληδες, Δαβάκηδες! Από μικρός έμαθα να αγαπώ την πατρίδα μου και έζησα στα πρώτα χρόνια της ζωής μου έναν εμφύλιο πόλεμο. Στη Σπάρτη έμαθα ότι ένας είναι ο εχθρός, ο κομμουνισμός και οι συνοδοιπόροι του! Ο κομμουνιστής είναι ένα τομάρι που δεν σκέπτεται την πατρίδα. Ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις μπήκα στη Σχολή Ικάρων και με έδιωξαν από κει, όχι λόγω ανικανότητος, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αναστάσιος Μήνης, αλλά επειδή ήμουν ακραιφνής εθνικόφρων. Επειδή αγαπούσα το επάγγελμα του αξιωματικού, κατατάχθηκα στη Σχολή Ευελπίδων. Εκεί έμαθα να σέβομαι τους ανωτέρους μου, να αναλαμβάνω πάντοτε τις ευθύνες μου και να μισώ τον κομμουνισμό!».


Πηγή: efsyn.gr




Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού