Ολοκληρώθηκε η 8η αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου από το ΔΝΤ


Επιτυχημένο χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ. Μιτσουχίρο Φουρουσάουα, με γραπτή του δήλωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του «ταμείου», το οποίο εξέτασε την 8η αξιολόγηση της χώρας μας.

Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 126 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψους στο πλαίσιο του προγράμματος στα 882 εκατομμύρια ευρώ. Η ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους. Βάση του τριετούς προγράμματος η Κύπρος θα λάβει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ η χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ανέρχεται στα 9 δις. ευρώ.

«Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κύπρου παραμένει επιτυχημένο», δήλωσε ο Mitsuhiro Furusawa, αναφέρνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα προχωρούν καλύτερα από τις προβλέψεις. 

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, ο κ. Φουρουσάουα θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί η σταθερή μακροοικονομική διαχείριση και να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας «επείγουσα προτεραιότητα» τη σημαντική βελτίωση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την τόνωση της ανάπτυξης.

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πλαισίου, αναφέρει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, «είναι σημαντικό να παρακολουθείται στενά η εφαρμογή και να διορθωθούν τυχόν ελλείψεις. Η υιοθέτηση υποστηρικτικής νομοθεσίας για τη διευκόλυνση πωλήσεως και τιτλοποιήσεων δανείων και τα συνεχή βήματα για να επιτραπεί η ταχεία μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη υποστήριξη καθαρών ισολογισμών», είπε ο κ. Φουρουσάουα.

Εντυπωσιακή την ισχυρή δημοσιονομική απόδοση της Κύπρου χαρακτήρισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, παρόλα αυτά, τόνισε ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος, μαζί με τις σημαντικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις απαιτούν συνεχή σύνεση, διασφαλίζοντας παράλληλα υποστήριξη για δημόσιες δαπάνες που θα ενισχύουν την ανάπτυξης και το δίχτυ ασφαλείας», προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες μεταρρύθμισης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων, και την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης».

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ καλεί τις κυπριακές αρχές να προχωρήσουν και σε άλλες βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις