ΠτΔ: ''Δεν με ενδιαφέρει να γραφτεί το όνομά μου με χρυσά γράμματα''

Αποκαλυπτικός όσο ποτέ ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε στον Ρεπόρτερ για Κυπριακό, Grexit, Γιωρκάτζη, εκποιήσεις, σχέσεις με ΔΗΣΥ και ενδεχόμενη επανεκλογή. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ρεπόρτερ, ο κος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» ζητήματα τόπου, ενώ με αφορμή την σαφή βούληση των δύο πλευρών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτει εάν η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί «πάτημα» για διεκδίκηση νέας θητείας του στο Προεδρικό, δικαιολογεί την επιλογή της κας Γιωρκάτζη στην θέση της Κεντρικής Τράπεζας και δίνει σαφή απάντηση για την στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζει, δε, τα όσα γίνονται στην Βουλή σε ό,τι αφορά την αναβολή του νόμου περί εκποιήσεων «βιασμό της Δημοκρατίας».

Για το Κυπριακό

Ρεπόρτερ: Κύριε Πρόεδρε, μόλις ελάχιστα 24ωρα μετά τις νέες δηλώσεις του Βοηθού του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντε, θα θέλαμε το σχόλιό σας πάνω στην σαφή βούληση των δύο πλευρών για επανέναρξη, με την ελπίδα φυσικά ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν θα επαναληφθούν. Πέρα από αυτό, όμως, σε πιο προσωπικό επίπεδο, θα θέλατε να γραφτεί το όνομά σας στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που έλυσε το Κυπριακό; Σας ρωτάμε γιατί η λύση του Κυπριακού για άλλους Προέδρους ίσως να αποτελούσε ένα πολύ καλό «πάτημα» για ενδεχόμενη επαναδιεκδίκηση Προεδρίας και δεύτερη θητεία.

ΠτΔ: «Όπως καλά γνωρίζετε, είχαν τεθεί δύο όροι σαν αποτέλεσμα των παραβιάσεων από πλευράς Τουρκίας με την έκδοση της Navtex προ της έναρξης του τρίτου κύκλου των διαπραγματεύσεων στις 9 του Οκτώβρη. Πρώτον να αποχωρήσει το Barbaros και δεύτερον να μην ανανεωθεί η Navtex και να μην είμαστε κάτω από απειλή ή να αμφισβητείται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κος Άιντε μετέφερε την βούληση της Τουρκίας μετά την αποχώρηση του Barbaros ότι δεν έχει πρόθεση να ανανεώσει την Navtex. Μετά από αυτά και με δεδομένη την βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι επιθυμεί έναν διάλογο, αλλά μέσα σε πλαίσια αλληλοσεβασμού και μακριά από τις όποιες απειλές με παρουσία ή παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κλπ., θεώρησα ότι βεβαίως και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, εφ’όσον επανορθώνεται η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στις 3 του Οκτώβρη για επανέναρξη του διαλόγου. Δεν εκαθορίσθη ημερομηνία. Εις την περίοδον, όμως, αυτήν, μέχρι τον καθορισμό της ημερομηνίας, θα δοκιμασθεί η πραγματική βούληση της Τουρκίας εάν και κατά πόσον θα ανανεώσει ή όχι την Navtex. Eύχομαι να μην υπάρξει κάτι ανάλογο και να μας επιτραπεί μέσα από έναν διάλογο ουσίας να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν την λύση.

Με ρωτήσατε εάν θέλω να γραφτεί το όνομά μου στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που έλυσε το Κυπριακό. Δεν με ενδιαφέρει πού θα γραφτεί το όνομά μου. Με ενδιαφέρει μόνο να δω να επανενώνεται η πατρίδα μας. Και να δημιουργούνται οι προοπτικές παραμονής του Ελληνισμού στην Γη των Πατέρων του. Ο χρόνος ενεργεί εις βάρος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, τα τετελεσμένα κάθε μέρα παγιώνονται, δημιουργούνται μη αναστρέψιμες καταστάσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους, λαμβάνοντας υπόψιν παραδείγματα της ιστορίας και τί έχει συμβεί εκεί και όπου η Τουρκία κατέκτησε εδάφη, - είδετε Αλεξανδρέττα, Ιμβρο, Τένεδο κλπ., - συνεπώς θα πρέπει να δούμε πώς, αξιοποιώντας συγκυρίες που αυτήν την δοσμένη στιγμή πιστεύω ότι δημιουργούνται επιτέλους, να δούμε να επανενώνεται ο τόπος, να απαλλασσόμαστε από την κατοχή και γενικότερα να δημιουργήσουμε συνθήκες ενός λειτουργικού, αλλά και σύγχρονου ευρωπαϊκού Κράτους».

Για ενδεχόμενη επανεκλογή του

«Για θέματα επαναδιεκδίκησης Προεδρίας θα ήμουν ο τελευταίος που η πολιτική μου διαδρομή καταδεικνύει ότι ουδέποτε με την εκλογή μου σε ένα αξίωμα θα ήτο ποτέ δυνατόν να διεκδικώ κάτι άλλο, εάν πρώτα δεν πραγμάτωνα τους στόχους. Αυτήν την ώρα ιδιαίτερα, όσον αφορά στα θέματα της Προεδρίας ούτε σκέφτομαι, ούτε με απασχολεί, ούτε και θα με απασχολήσει στο άμεσο μέλλον το τί πιθανότατα θα συμβεί στο τέλος της πενταετίας. Ενδέχεται να διεκδικήσω, ενδέχεται, όμως, και να μην διεκδικήσω. Αυτό είναι που έχει σημασία.

Εκείνος ο οποίος θα έχει στόχο την επανεκλογή θα είναι δειλός εις την λήψη αποφάσεων. Εκείνος που αδιαφορεί αν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή θα είναι και τολμηρός και αποφασιστικός, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στα θέματα του εκσυγχρονισμού του Κράτους που είναι εκ των ων ουκ άνευ να επιτύχουν».

Ρεπόρτερ: Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση ή η όποια λύση θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής υποταγή για εμάς τους Ελληνοκυπρίους;

ΠτΔ: «Aπό εμάς τους ίδιους εξαρτάται εάν θα υποταχθούμε. Η Τουρκία μπορεί να θέλει τα πάντα. Το θέμα είναι εμείς να έχουμε μέσα από την ενότητα και τον καλό προγραμματισμό και την στρατηγική, την δύναμη να αντισταθούμε και να επιδιώξουμε αυτό το οποίο μπορεί να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων».
Για τις εκποιήσεις

Ρεπόρτερ: Κύριε Πρόεδρε, πώς σχολιάζετε την επιμονή των κομμάτων να αναστέλλουν το νόμο για τις εκποιήσεις, δεδομένου ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης έναντι της Τρόικας;

ΠτΔ: «Τα κόμματα έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις δικές τους απόψεις και να επιδιώκουν να επιφέρουν κάποιες αλλαγές που κατά την άποψή τους διασφαλίζουν ή παρέχουν ένα δίχτυ ασφάλειας στις ευάλωτες ομάδες. Έχω όμως την εντύπωση ότι στο τέλος, όπως προδιαγράφονται οι προθέσεις, εκείνους που διασώζουμε, εν τη ουσία, είναι τους μεγάλους δανειολήπτες, αποτρέπουμε από το να υποχρεωθούν να προσέλθουν για να αναδιαρθρώσουν δάνεια, έτσι ώστε να αισθανθούν και οι τράπεζες ότι μπορεί να είναι κατά σημαντικό τρόπο πιο ευέλικτες με τις ευάλωτες ομάδες, την ώρα που μάλιστα παρέχεται η προστασία στις ευάλωτες ομάδες. Έχω ακούσει και με λύπη το λέω ότι η επίσκεψή μου στην Αθήνα, κάτι το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής, είτε θεωρήθηκε από κάποιους συνωμοσιολόγους ως καχύποπτη, αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι θα ζητήσουν, λέει, την αναβολή, αδιαφορώντας εάν και κατά πόσον πριν τις 23 θα έχουμε περάσει έναν σκόπελο που μας κρατά εκτός προγράμματος από το καλοκαίρι».

Ρεπόρτερ: Μιλάτε για το πακέτο Ντράγκι;

ΠτΔ: «Είναι το πακέτο Ντράγκι, είναι τα χρήματα που έχουμε να παίρνουμε από το ΔΝΤ, είναι οι θετικές αξιολογήσεις που είχαμε μέχρι τώρα και αν τώρα περάσει και αυτό θα πρόκειται για την πέμπτη θετική αξιολόγηση, θα έχουμε την δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Η μέχρι σήμερα πρόοδός μας συνέβη όχι τυχαία. Αλλά επιδείξαμε μια συνέπεια και μια αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που αναλάβαμε. Τις οποίες αναλάβαμε τον Ιούνιο του ’12, για να φτάσουμε τον Δεκέμβρη του ‘12 να περάσουμε 25 νομοσχέδια εν μια νυκτί.

Από την ανάληψη της εξουσίας έστω και με τα οδυνηρότατα μέτρα της Τρόικας που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε τον Μάρτη του 2013, δεν έχει γίνει ουδεμία αποκοπή μισθών, ουδεμία αποκοπή συντάξεων, ουδεμία φορολογική επιβάρυνση και τα έχουμε καταφέρει. Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει όλοι με σοβαρότητα πλέον να εγκύψουμε πάνω σε αυτά που χρωστούμε στην πατρίδα μας και όχι στα κόμματά μας ή να υπηρετήσουμε τις σκοπιμότητες καθαρά πάνω σε κομματική βάση. Δεν μπορεί να λένε ότι πρέπει να αναβληθεί διότι δεν θα είναι 56 βουλευτές. Ε καλά, εάν κατά την ίδια λογική την επομένη που θα ορισθεί, λείπουν κάποιοι που υποστηρίζουν τα νομοσχέδια θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να μαζέψουμε 56; Πότε ξανάγινε αυτό το πράγμα; Είναι αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν. Είναι αν θέλετε ένας βιασμός της Δημοκρατίας».

Για την Ελλάδα 

Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ήταν καταπέλτης σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχθηκε η Κυβέρνηση για τις σχέσεις με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια μηδενισμού. Μίλησε ακόμη για τους μεγαλοοφειλέτες και τους φοροφυγάδες.

Ρεπόρτερ: Κύριε Πρόεδρε με αφορμή την τελευταία συνέντευξη Τύπου στην οποία πάλι τέθηκε θέμα για «Grexit», θα θέλατε να μας σχολιάσετε τα όσα λέγονται και γράφονται περί προετοιμασίας της Κύπρου σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ;

ΠτΔ: «Αυτοί που θέλουν να δημιουργούν τα θέματα είναι οι ίδιοι που πάντοτε κάτι θα εύρουν να μηδενίσουν, να δημιουργήσουν πρόβλημα κλπ. Δε νομίζω να επέτρεψα ποτέ σε κανέναν να αμφισβητεί την αγάπη μου για την Ελλάδα, την συνεργασία μου με την Ελλάδα, ακόμη και όταν ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης και όποιος και αν κυβερνούσε στην Ελλάδα. Πάντοτε ήταν άριστες οι σχέσεις. Πολύ περισσότερο τώρα που η Ελλάδα έχει οπωσδήποτε ανάγκη στήριξης, εις τον βαθμό βεβαίως που μπορούμε. Το έχουμε πει εκατό φορές: 'Ένα είναι το πρόγραμμα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, άλλο είναι εκείνο που αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση. Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα από την Ελλάδα και κατά την ίδια λογική ενδεχόμενα ανατρέχοντας στο 2013 θα μπορούσαμε να πούμε ‘πού ήταν η Ελλάδα να μας στηρίξει;’. Σκεφτήκαμε ποτέ σε ποια κατάσταση ήταν τότε η Ελλάδα;

Το να λες, όμως, ότι π.χ. η άρση των μέτρων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και προς την ελληνική οικονομία και στην επιμονή δημοσιογράφου να διευκρινίζεις εάν και κατά πόσον έχουμε κάνει μελέτες... Ε καλά, θα μας ήθελαν απρογραμμάτιστους; Δηλαδή μια Κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει κάτι που είναι ενδεχόμενο. Για τα όσα άλλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μου λένε ότι ‘κύριε πρέπει να προγραμματίζεσαι, να προβληματίζεσαι, να προβλέπεις, να κάνεις σχεδιασμούς επί χάρτου, να έχεις στρατηγική’. Ε, για ένα τόσο σημαντικό θέμα σημαίνει ότι είπα εγώ πως υποστηρίζω την έξοδο της Ελλάδας;

Αλλά επιτέλους δεν δέχομαι μαθήματα από όσους απλά το κάνουν για να μηδενίσουν ή για να εκφράσουν τον Αντιπολιτευτικό τους λόγο. Έχουν κάθε δικαίωμα να το πράττουν. Εγώ θα πράττω το καλώς νοούμενο συμφέρον για την Κύπρο, οι σχέσεις μου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι περισσότερο από άριστες, η συμβολή μας και η συνεργασία μας στην δημιουργία συνθηκών συμμαχιών και συνεργασίας είναι χωρίς προηγούμενο και επομένως ο λαός κρίνει ποιοι ενεργούν κατά τρόπο εποικοδομητικό και προς όφελος της πατρίδας μας ή και των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Εδώ έχω περιηγηθεί όλο τον Αραβικό κόσμο και προσπαθώ να χτίσω και χτίζουμε άριστες συνεργασίες και θα διέκοπτα την συνεργασία μου με την Ελλάδα; Δηλαδή κατά την ίδια λογική γι’ αυτούς που σήμερα είναι Ελληνολάτρεις που ενθυμήθηκαν ότι υπάρχει και Ελλάδα και το εκφράζουν, θα έπρεπε να εκδώσουμε ανακοίνωση για το 26% που θέτει σε δυσμενή θέση την Κύπρο έναντι της Ελλάδος;».

Ρεπόρτερ: Σας ενόχλησε παρ'όλα αυτά, ή αισθανθήκατε οποιασδήποτε μορφής δυσαρέσκεια στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου ότι δεν κατάλαβε τί ακριβώς ζητούσε η Ελλάδα στο πρόσφατο κρίσιμο Eurogroup;

ΠτΔ: «Δε νομίζω να είπε οτιδήποτε που να έπληττε την Ελλάδα. Εάν συνέπεσε να πει τα ίδια ο κος Σόιμπλε, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Μα εξάλλου, ήταν στα προκαταρκτικά στάδια. Ας μην ξεχνούμε ότι ακόμη και τελευταία χρειάστηκε να διευκρινισθεί ότι συμφωνούν για το πρόγραμμα της 20ής κλπ. Είναι μια δήλωση. Την αναμασούμε για να μας πουν αν αγαπούμε ή όχι την Ελλάδα. Αν αγωνιούμε αν θα επιτύχει η Ελλάδα ή όχι. Ε, αν είναι δυνατόν... Τουλάχιστον εκείνοι που χαρακτήριζαν με βαρείς χαρακτηρισμούς την Ελλάδα στο παρελθόν, ας πάψουν. Η Ελλάδα είναι ιδέα. Και να σταματήσουν κάποιοι να πουλούν πατριωτισμό τόσο εύκολα».

«Αντίθετα κολακευτικά σχόλια ακούστηκαν ότι επελέγη μια καθ’ όλα ακεραίου ήθους κλπ. προσωπικότητα να προεδρεύει της Κεντρικής Τράπεζας» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την επιλογή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη

Όταν ο Πρόεδρος ρωτήθηκε για τις επιλογές του σε πρόσωπα-κλειδιά, πέραν της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ζήτησε να μην γενικεύεται η επιλογή προσώπων επειδή κάτι συνέβη στο μεσοδιάστημα με έναν εκ των αξιωματούχων, καθώς αυτό δεν είναι ορθός τρόπος αντιμετώπισης. Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε «άριστες τις σχέσεις» με τον ΔΗΣΥ, ενώ μίλησε για τα αναπτυξιακά έργα και ειδικότερα για την μαρίνα της Λάρνακας.

Ρεπόρτερ: Θα θέλαμε να μας μιλήσετε παρόλα αυτά για τα κριτήρια επιλογής των προσώπων σε θέσεις – κλειδιά, όπως αυτό της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.

ΠτΔ: «Κατ’ αρχήν άλλο η εξαίρεση και άλλο ο κανόνας».

Ρεπόρτερ: «Ηταν εξαίρεση δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα;

ΠτΔ: «Όχι δεν λέω αυτό. Λέω όμως ότι η επιλογή μου θεωρώ ότι ήταν ορθή με βάση τα όσα εγνώριζα και όσα εγνώριζε το σύνολο του κυπριακού λαού. Ποιος εστράφη ή ποιος επέκρινε ή ποιος είχε άλλη από την άριστη εικόνα για την κυρία Γιωρκάτζη όταν ήταν Γενική Ελέγκτρια; Ποιος με επέκρινε όταν την διόρισα; Αντίθετα κολακευτικά σχόλια ακούστηκαν ότι επελέγη μια καθ’ όλα ακεραίου ήθους κλπ. προσωπικότητα να προεδρεύει της Κεντρικής Τράπεζας. Και βεβαίως γίνονται σφάλματα στις επιλογές ακόμη και στις πολιτικές. Εκείνος που δεν κάνει λάθη είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτε».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του ΠτΔ στον Ρεπόρτερ την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. 


Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα