Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων για τη προσφυγική κρίση στις Βρυξέλες

​Στο επίκεντρο της διαφωνίας Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης βρίσκονται πρόσφυγες που έρχονται κατά κύματα στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εσωτερικών θα συναντηθούν ακόμα μία φορά την Τρίτη προκειμένου να βρουν μία κοινή γραμμή για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το σχέδιο Γιούνκερ θα συμμετάσχουν σε μεγάλο βαθμό η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία αφού αυτές οι χώρες αναλαμβάνουν την υποδοχή άνω του 60% αυτών των ανθρώπων.

Οι ποσοστώσεις προκύπτουν ανάλογα με το ΑΕΠ της χώρας (40 τοις εκατό), τον πληθυσμό (40 τοις εκατό), το ποσοστό ανεργίας (10 τοις εκατό) και την ήδη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να λυθεί το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο των Υπουργών ώστε η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης να ασχοληθεί κυρίως με ζητήματα χρηματοδότησης.

Αυτή τη φορά οι Υπουργοί μπορούν να πάρουν μία απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομόφωνα και άρα να προσπεράσουν τις αντιστάσεις των διαφωνούντων χωρών.

Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία δεν υποχρεούνται βάσει των συνθηκών της ΕΕ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, Ιρλανδία και Δανία δήλωσαν πρόθυμες να συμμετάσχουν στο σύστημα και να δεχτούν έναν αριθμό προσφύγων.

Δειτε Επισης

Υποδύθηκαν τους πελάτες και ξάφρισαν χρυσοχοείο στη Λάρνακα-Πώς ξεγέλασαν την ιδιοκτήτρια
ΕΔΕΚ: Akατανόητη η απόφαση για απόλυση της Ντόριας Βαρωσιώτου, αναμένουμε αιτιολόγηση της
Η Κύπρος καταγγέλλει 989 εναέριες και 45 θαλάσσιες παραβιάσεις από Τουρκία στον ΟΗΕ
Τραμπ: Το Ισραήλ συμφώνησε στους όρους για εκεχειρία 60 ημερών στη Γάζα
Στις φλόγες όχημα 54χρονης στη Λακατάμια-Επηρεάστηκαν και άλλα δύο αυτοκίνητα
Το σκεπτικό ΥΠΑΝ για την παράταση φοίτησης στα ειδικά σχολεία-Ζητά ολιστική πολιτική το αναπηρικό κίνημα
Ι. Καργαρώτος: Η μείωση της βλάβης στο κάπνισμα μπορεί να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία
Από την κουμπαροκρατία που κατήγγειλε ο Κληρίδης στην απόλυση της Βαρωσιώτου-Δέχεται πυρά η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης
Αδιέξοδο στη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων-Εξαντλούνται οι διαθέσιμες δομές
Ο καθένας στον δικό του ΚΕΝΤΡ(ικ)Ο δρόμο στις Βουλευτικές αλλά με ευδιάκριτα σημεία διασταύρωσης