ΟΠΚ: Ευθύνη των ΥΚΕ η αξιοπρεπής διαβίωση ατόμων με αναπηρίες

​Συγκίνηση αλλά και την αντίδραση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου προκάλεσε η ιστορία με τις δύο νεαρές γυναίκες με βαριές κινητικές αναπηρίες των οποίων τα προβλήματα πρόβαλε το τηλεοπτικό κανάλι “Sigma” στις 21/9/2015. Οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν επισκέφτηκε λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας το σπίτι τους όπως δήλωσε η μητέρα τους.

“Αν αυτό είναι η αλήθεια κάποιοι στα ψηλά στρώματα των ΥΚΕ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την ανευθυνότητα και αδιαφορία να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους, προσφέροντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε αυτή την οικογένεια”, αναφέρει η Οργάνωση Παραπληγικών.

Η Οργάνωση Παραπληγικών αναφέρει επίσης πως “ ο αποκλεισμός αυτής της γυναίκας σε όροφο πολυκατοικίας χωρίς πρόσβαση για να βγαίνει από το σπίτι της προσβάλλει την κοινωνία μας γενικά και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως και πρόνοιες της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ”.

Σημειώνει πως “στην Κύπρο που τα στοιχεία της Eurostat την εμφανίζουν στην τελευταία θέση στην ΕΕ για δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας προς άτομα με αναπηρίες, το κράτος, έχει ευθύνη να προσφέρει πολύ περισσότερα προς τα άτομα με αναπηρίες”.

Για αυτή την οικογένεια, αναφέρει η Οργάνωση Παραπληγικών, “το κράτος θα έπρεπε εδώ και καιρό να προσφέρει τη δυνατότητα να κατοικούν σε μια ισόγειο οικία για να απολαμβάνουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και να απολαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη για αξιοπρεπή διαβίωση”.

Καταλήγοντας, αναφέρει, ότι “για ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι το περιβάλλον είναι ανάπηρο περισσότερο από τα άτομα με αναπηρίες, σε αυτή την περίπτωση μια πολυκατοικία χωρίς ανελκυστήρα και ο αποκλεισμός που δημιουργεί η αναπηρία είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού της συγκεκριμένης πολυκατοικίας”.

Δειτε Επισης

Αλλαγές πτήσεων της Cyprus Airways προς και από την Αθήνα λόγω απεργίας στην Ελλάδα
Διαβεβαιώσεις Υπουργείου Γεωργίας για στήριξη αγροτών που επλήγησαν από Coral
Εγκρίθηκε κονδύλι 450,000 ευρώ για επέκταση ορόφου και ανέγερση στεγάστρου στο σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»
Απαντά σε Φαίδωνος το ΥΠΑΝ για τις αναφορές σε Μιχαηλίδου-«Απαράδεκτες και απαξιωτικές»
Εξέταση μεταδεδομένων οπτικών αρχείων κινητού στη δίκη Al Jazeera
Δριμύ κατηγορώ κατά Αστυνομίας για αδικαιολόγητες συλλήψεις σε διαδηλώσεις-«Δεν δέχεται την κριτική»
Από εισπνοή αιθάλης επήλθε ο θάνατος του άτυχου 33χρονου που ανασύρθηκε νεκρός από τη φλεγόμενη οικία του
Τρία χρόνια στη ρωσοουκρανική μάχη-Ένας τριετής άνισος πόλεμος σε αριθμούς
Έντονος ο Άρειος Πάγος για τα Τέμπη-«Ουδείς δικαιούται να τρομοκρατεί δικαστικούς λειτουργούς»
Όχημα παρέσυρε πεζή έξω από σχολείο-Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο