Ανακοινώνουν μείωση στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες. 

Η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη εξαγγελία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας έρχεται σε μια στιγμή καίριας σημασίας για την Κύπρο, όπου η Κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα ένα γερό μέτρο για την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας, που ταλαιπωρεί το στρατεύσιμο δυναμικό εδώ και χρόνια. Από την άλλη πλευρά, ήδη εξαγγέλθηκαν νέες θέσεις επαγγελματικών οπλιτών, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμυντική θωράκιση της χώρας.  

Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης κρατά ακόμη ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το τι ακριβώς θα γίνει τελικά και κυρίως ποιους ακριβώς θα αφορά – εάν δηλαδή το μέτρο θα ισχύσει για όσους ενταχθούν στο στράτευμα μετά την ανακοίνωση ή θα ισχύει και για όσους ήδη εκτελούν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα – ωστόσο σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θέμα θα τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο περί τα τέλη Οκτωβρίου και πριν από αυτό είναι αδύνατον να λεχθεί οτιδήποτε δημοσίως. 

Μιλώντας, δε, στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής ήταν κατηγορηματικός ότι το κυριότερο μεταρρυθμιστικό μέτρο του ΥΠΑΜ στην παρούσα φάση, ιδίως ως αντιμετώπιση των νέων που αρνούνται να καταταγούν δεν μπορεί να είναι άλλο από την μείωση της θητείας σε έναν χρόνο και δύο μήνες. 

Πριν από λίγες ημέρες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό το twitter :  «Έφτασε η ώρα για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες», αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το εν λόγω θέμα. 

Η απόφαση της κυβέρνησης δεν θα χρειαστεί να περάσει με νόμο από την Βουλή, αφού θα υιοθετηθεί ως νομοθετική πράξη απευθείας από το υπουργικό συμβούλιο.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι χρυσοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 13 εκ. ευρώ
Α. Μιχαηλίδου: Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας μπορεί να διαμορφώσει ευρωπαϊκές πολιτικές
Χωρίς ρεύμα περιοχές στη Λευκωσία λόγω βλάβης-Στο σημείο συνεργείο της ΑΗΚ
Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Κύπρος-Δεν συμμορφώθηκε σε σειρά υποχρεώσεων για ενωσιακό δίκαιο
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο... Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελίες Φαίδωνα για άθλιες συνθήκες διαμονής μεταναστών-Πώς απαντά το Υφ. Πρόνοιας
Η ενημέρωση του Γραφείου Επιτρόπου Επικοινωνιών για την υποχρεωτική ταυτοποίηση προπληρωμένων SIM
Υπ. Άμυνας: Επιτακτική ανάγκη να τεθεί η ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων ως ύψιστη προτεραιότητα
Αποκαταστάθηκε βλάβη σε αγωγό υδροδότησης στη Λεμεσό
Ολοκληρώνεται η διοικητική έρευνα για τον θάνατο του 33χρονου μεταμοσχευμένου-«Κανονικά πρέπει να το έχουμε μέχρι αύριο»