Πηρά κατά ΑΗΚ από την Επιτροπή Ελέγχου

Εν αναμονή της απάντησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σχετικά με τις τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες που προκύπτουν σε βάρος υφιστάμενων και πρώην λειτουργών της σχετικά με το θέμα των προβληματικών πασσάλων, βρίσκεται το ΔΣ της Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου(ΑΗΚ).
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Όθων Θεοδούλου, ολοκληρώθηκε πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε και βρίσκεται ενώπιον του νομικού συμβούλου της ΑΗΚ για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν κατηγορίες. Παράλληλα σημείωσε πως η έρευνα για τη διαδικασία έχει υποβληθεί στο Γενικό Διευθυντή και βρίσκεται στο στάδιο καταγραφής του πορίσματος.

Στα πλαίσια της συζήτησης για τις Οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014, οι βουλευτές της επιτροπής εξαπέλυσαν τα πηρά τους εναντίον της ΑΗΚ  για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στο θέμα της διερεύνησης του θέματος σχετικά με τους προβληματικούς πασσάλους. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν εντός της επιτροπής, το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε διαχρονικό αφού εδώ και μια δεκαετία, καμία απόφαση δεν έχει παρθεί και σε κανένα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για ένα σκάνδαλο το οποίο στοίχησε στο κράτος 10 εκατ. ευρώ. Οι βουλευτές τόνισαν πως δημιουργούνται σοβαρές υποψίες για το ρόλο που έπαιξαν τα τότε μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ, νομικοί σύμβουλοί λειτουργοί καθώς και η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Πάρθηκε παράλληλα η απόφαση όπως η ζητηθεί από την ΑΗΚ η πλήρης έκθεση για το συμβάν όπως επίσης και ενημέρωση από τη Γενική Εισαγγελία σχετικά με το στάδιο της έρευνας.

Γίνονται κινήσεις
Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ενώπιον των Βουλευτών ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Όθων Θεοδούλου, έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες και σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Όπως εξήγησε, με την ανάληψη των καθηκόντων του, διατάχθηκε άμεσα διοικητική έρευνα για να αναζητηθούν ευθύνες. Σύμφωνα με την έρευνα ευθύνες προκύπτουν για πέντε λειτουργούς της ΑΗΛ εκ των οποίων μόνο ο ένας βρίσκεται μέχρι σήμερα στον οργανισμό ενώ οι άλλοι τέσσερεις έχουν αφυπηρετήσει. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας αυτής, σημείωσε ο κ. Θεοδούλου, το ΔΣ αποφάσισε όπως γίνει πειθαρχική έρευνα εναντίον του λειτουργού ο οποίος βρίσκεται ακόμη στην υπηρεσία. Παράλληλα διαβιβάστηκε η έρευνα στο Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση πιθανών αδικημάτων για τους άλλους τέσσερεις λειτουργούς.


Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της