Οδηγός αγωγής στα νηπιαγωγεία από το Υπουργείο Παιδείας

 Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε Οδηγό για την Ολόπλευρη Ανάπτυξη και Αγωγή των Παιδιών στο Νηπιαγωγείο. 
Πρόκειται για ένα οδηγό, ο οποίος θα αποτελέσει εργαλείο με πληροφορίες και πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε νηπιαγωγός, ώστε να ενισχύσει τη μαθησιακή προσπάθεια και απόδοση όλων των παιδιών και, παράλληλα, να εντοπίσει εκείνα τα παιδιά που χρειάζονται περισσότερη στήριξη.  
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη ο Οδηγός Προσχολικής Ηλικίας θα αποτελέσει ένα εργαλείο άμεσης ενημέρωσης προς τις νηπιαγωγούς για την ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 χρόνων, σε διαφορετικούς τομείς, και θα λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο βοήθημα που θα συμβάλει στον εμπλουτισμό των πρακτικών γνώσεων των νηπιαγωγών, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των απαιτήσεων του ρόλου τους στη σημερινή εποχή. 
Η συμβολή του νηπιαγωγείου στον έγκαιρο εντοπισμό των παιδιών που χρειάζονται περαιτέρω στήριξη στη μαθησιακή διαδικασία, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός των παιδιών αυτών οδηγεί σε άμεση   παρέμβαση και παροχή της απαραίτητης βοήθειας από τους νηπιαγωγούς, διευκολύνοντας τη μετέπειτα σχολική πορεία και επιτυχία των μαθητών.

Το πρώτο μέρος του Οδηγού παρουσιάζει τις βασικές παιδαγωγικές αρχές του νηπιαγωγείου και ανοίγει παράθυρα στον τρόπο που οι νηπιαγωγοί πρέπει να λειτουργούν προληπτικά μέσα από τον ρόλο τους, με στόχο την αποφυγή της σχολικής αποτυχίας. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται μια περιγραφή των σταδίων ανάπτυξης του παιδιού και των παραγόντων που συμβάλλουν στην προαγωγή της μάθησης μέσα από την πορεία για τον εγγραμματισμό. 

Στον Οδηγό γίνεται εκτενής περιγραφή της αναγκαίας και σημαντικής σχέσης μεταξύ σχολείου και οικογένειας, καθώς οι νηπιαγωγοί μπορούν να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τους γονείς ως προς τον γονικό τους ρόλο, αλλά και να συνεργαστούν μαζί τους για την ολοκλήρωση των στόχων της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και της μαθησιακής διαδικασίας των παιδιών τους.

Ο Οδηγός θα διανεμηθεί τον Οκτώβριο σε όλους τους νηπιαγωγούς, ενώ έχει αναρτηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.moec.gov.cy/dde/ekdoseis.html
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της