Η Αίγυπτος το χρειάζεται, η Κύπρος δεν έχει αρκετό και η Ελλάδα δεν έχει

Τα ενεργειακά δεδομένα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο ανέλυσε στον Reporter, με αφορμή της τριμερή συνάντηση στην Αθήνα, ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης.
 
Η μια από τις τρείς χώρες, που συμμετέχει στην τριμερή, η Αίγυπτος, η οποία έχει μεγάλο φυσικό πλούτο, θα πρέπει να τον διοχετεύσει προς τη μεγάλη αγορά της Αιγύπτου, είπε ο πρώην Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να επαναλειτουργήσει τα δύο μεγάλα τερματικά υγροποίησης της χώρας, τα οποία είναι ανενεργά τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης αερίου, για να καλύψουν τις ανάγκες της αιγυπτιακής αγοράς για ηλεκτρισμό . Το αέριο του ΖΟΡ θα διοχετευτεί επίσης στην ντόπια αγορά της Αιγύπτου και θα καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας των τερματικών. Στη συνέχεια, είπε ο κ. Ρολάνδης, τα δύο τερματικά θα προχωρήσουν σε εξαγωγή αερίου προς  Βρετανικές, Ισπανικές και Ιταλικές εταιρείες, με τις οποίες η Αίγυπτος έχει συμφωνίες. 

Κατά συνέπεια, η Αίγυπτος δεν έχει πρόσθετο αέριο για να δώσει πουθενά αλλού, σημείωσε ο πρώην Υπουργός, προσθέτοντας ότι το χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της ντόπιας αγοράς και των δύο τερματικών.

Η Κύπρος, από την άλλη πλευρά, έχει μια μικρή ποσότητα, η όποια δεν επαρκεί για δημιουργία τερματικού, είπε ο Νίκος Ρολάνδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα ανακαλυφθεί περισσότερο αέριο στην Κύπρο και συνέστησε όπως η προσπάθεια στραφεί προς την κατεύθυνση της διοχέτευσης του στην Αίγυπτο.

Η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει ποσότητες ΦΑ, επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης.
 
Τα ενεργειακά δεδομένα

Με βάση τις στατιστικές από διεθνείς οργανισμούς, η Αίγυπτος έχει 70 τρις κυβικά πόδια αέριο και 4 δις βαρέλια πετρέλαιο. Επιπλέον, έχει ανακαλύψει πρόσφατα τα 30 τρις κυβικά πόδια στο ΖΟΡ. Συνεπώς, η Αίγυπτος έχει περίπου 100 τρις κυβικά πόδια αέριο και 4 δις βαρέλια πετρέλαιο, είπε ο κ. Ρολάνδης.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει περίπου 4 τρις κυβικά πόδια Φυσικό Αέριο ενώ η Ελλάδα δεν έχει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τους οργανισμούς Oil and gas Journal, World Oil και BP.

Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν βλέπω ότι μπορούν να γίνουν πολλά σε θέματα ενεργείας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι από πολιτικής άποψης, τέτοιες συναντήσεις ενισχύουν τους δεσμούς, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ανισορροπία στην περιοχή.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών