Η Ρωσία «παγώνει» την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου

Την αναστολή της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου της Τουρκίας ανακοίνωσε η Ρωσία, στον απόηχο της κόντρας μεταξύ των δύο χωρών.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα με επίκληση είδηση του BBC, Τούρκοι αρμόδιοι επιβεβαίωσαν ότι η ρωσική εταιρεία Rosatom ανέστειλε το έργο που ήδη έχει αρχίσει στο Άκιουγιου.
 
Πρόκειται για έργο, το οποίο είχε ανατεθεί στην ρωσική εταιρεία το 2013 και ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες, μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16 στον εναέριο χώρο, στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.
 
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί Τ/κ γράφουν για χαρμόσυνα νέα και εκφράζουν ικανοποίηση για την απόφαση της Ρωσίας.
 
Κλιμακωτή αντίδραση
 
Από πολίτικης άποψης, η Ρωσία κλιμακώνει την αποφασιστικότητα της για να «τιμωρήσει» την Τουρκία, δήλωσε στον Reporter ο επίκουρος καθηγητής διεθνούς πολιτικής Γιώργος Κέντας. Πρόσθεσε ότι η αντίδραση της Ρωσίας σε σχέση με την εξωτερική της πολιτική είναι άμεση, μεσοπρόθεσμη, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμη. Όταν η Ρωσία λέει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, πρέπει να περιμένουμε ότι θα υπάρξει κλιμακωτή αντίδραση, είπε ο κ. Κέντας. 
 
Διαψεύδει το Ανατολού – Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες λέει μεταδίδει το Τουρκικό πρακτορείο 

Συνεχίζονται οι εργασίες για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου μεταδίδει το ημιεπίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού το οποίο επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες διαψεύδεται η είδηση του Ρόιτερς ότι διακόπηκαν οι εργασίες. 
Το Ανατολού αναφέρει ότι αντίθετα με την είδηση του Ρόιτερς δεν έχουν τερματιστεί οι εργασίες στο Άκκουγιου. Σύμφωνα με το Ανατολού, τόσο το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας όσο και οι αρμόδιοι του Άκκουγιου δεν έχουν ενημερωθεί για τερματισμό των εργασιών και αναφέρουν ότι οι εργασίες για την οικοδόμηση του λιμανιού στο Άκκουγιου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. 

Το Ανατολού επικαλείται επίσης επίσημες πηγές του ρωσικού πρακτορείου Ρία Νοβόστι ότι οι εργασίες δεν έχουν διακοπεί. 
Για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου της Μερσίνας η Ρωσία θα επενδύσει 20 δις δολάρια και θα είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ξοδέψει 3,5 δις δολάρια και στην περίπτωση που αποφασίσει μονομερώς να διακόψει το πρόγραμμα προβλέπονται αυστηροί όροι αποζημίωσης, κάτι που αποτελεί εμπόδιο για τη διακοπή του προγράμματος.
Λεπτομέρειες για τους αυστηρούς όρους αποζημίωσης δεν έχουν δοθεί ωστόσο από πλευράς τουρκικών αρχών. 
 
Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο αφήνει να νοηθεί ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αλλά θα υπάρξει καθυστέρηση και δεν θα παραδοθεί το 2022 όπως είχε ανακοινωθεί κατά την τελευταία συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στην Αττάλεια στο περιθώριο των G20.
 
Μάλιστα τουρκικές πηγές αναφέρουν πως αν τελικά οι Ρώσοι θέλουν να συνεχίσουν με το Άκκουγιου, η Άγκυρα έχει και άλλες επιλογές. Για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό που εξήγγειλε η Τουρκία αναφέρουν επίσης ότι πλέον η Ρωσία δεν είναι ανάμεσα στις επιλογές της Άγκυρας για ανάληψη αυτού του πυρηνικού σταθμού. 
Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην Σινόπη και τον ανέλαβαν κονσόρτιουμ Ιαπωνίας-Γαλλίας με μια επένδυση 22 δις δολαρίων. 
Για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό έδειξαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών