Τα προσκυνήματα των Ρώσων τουριστών

Ιστορικά μοναστήρια και ναοί της Κύπρου βρίσκονται ψηλά στο πρόγραμμα ξένων τουριστών και κυρίως Ρώσων, που επισκέπτονται το νησί μας. Μπορεί το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία να έχει μειωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, ωστόσο, ειδικά οι Ρώσοι τουρίστες που έρχονται στο νησί μας για τις διακοπές τους, βάζουν στο πρόγραμμά τους πολλές στάσεις σε ναούς και μοναστήρια. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα δημοφιλέστερα πακέτα τουριστικών πρακτορείων, στα οποία περιλαμβάνονται πρωτίστως ξεναγήσεις μεταξύ άλλων σε Κύκκο, Τροοδίτισσα, Μένοικο, Άγιο Νεόφυτο και άλλους ναούς και μονές σε ολόκληρο το νησί.
 
Οι Ρώσοι είναι ορθόδοξοι και βαθιά θρησκευόμενοι, γι’ αυτό και στα διάφορα προσκυνήματά τους στο νησί μας, ζητούν την ευλογία των ιερέων και προσκυνούν ευλαβικά. Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι ιδιαίτερα γενναιόδωροι σε ό,τι αφορά μονές και ναούς, κάνουν δηλαδή δωρεές εκατοντάδων ευρώ, γι’ αυτό και αρκετά μοναστήρια έχουν επικεντρωθεί στον θρησκευτικό τουρισμό. Ο «Ρεπόρτερ» έψαξε και βρήκε τους αγαπημένους θρησκευτικούς προορισμούς των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο.
 
Όλοι πάνε στον Κύκκο


Η πρώτη σε προτίμηση μονή των τουριστών από τη Ρωσία, είναι η Ιερά Μονή Κύκκου. Πρόκειται για το πλουσιότερο από τα μοναστήρια της Κύπρου το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Βρίσκεται βορειοδυτικά του Τροόδους, στην περιοχή Μαραθάσας. Στη Μονή βρίσκεται μια από τις τρεις εικόνες που λέγεται ότι αγιογράφησε ο Απόστολός Λουκάς ο Ευαγγελιστής.
  
Στον Άγιο Κυπριανό για ξεμάτιασμα

Πλήθος Ρώσων τουριστών συρρέουν καθημερινά στο Μένοικο, για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν την ευλογία του Αγίου. Στη συγκεκριμένη εκκλησία διαβάζεται μια ευχή, η οποία θεωρείται ότι λύνει τα μάγια και εξολοθρεύει το κακό μάτι, στα οποία πιστεύουν πολύ οι Ρώσοι. Στην εκκλησία διασώζονται ιστορικής και θρησκευτικής αξίας κειμήλια και εικόνες.
  
Συνωστισμός Ρώσων στον Μαχαιρά

Χιλιάδες Ρώσοι επισκέπτονται τη Μονή Μαχαιρά, στην οποία φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μαχαιρά, που και αυτή λέγεται ότι είναι έργο του Απόστολου Λουκά. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένας ερημίτης έφερε την εικόνα αυτή στην Κύπρο από τη Μικρά Ασία στα χρόνια της Εικονομαχίας (8ος - 9ος αιώνας).
 
 Οι εκκλησίες του Τροόδους και της ΟΥΝΕΣΚΟ


Φανατικοί επισκέπτες και των εκκλησιών του Τροόδους είναι οι Ρώσοι τουρίστες. Οι εκκλησίες αυτές, μάλιστα, αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ. Σύμφωνα με τουριστικά γραφεία και ξεναγούς, με τους οποίους μίλησε ο «Ρεπόρτερ», στον δρόμο των Ρώσων τουριστών περιλαμβάνονται στάσεις στον Άγιο Ιωάννη τον Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κακοπετριά, στην εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά, της Παναγίας Ποδίθου κοντά στη Γαλάτα, στην Εκκλησία Σταυρού του Αγιασμάτι έξω από την Πλατανιστάσα, στην Παναγία της Ασίνου παρά το χωριό Νικητάρι.
 
 Μια στάση στην Τροοδίτισσα


Στις θρησκευτικές τους εκδρομές, οι Ρώσοι τουρίστες επιλέγουν να κατευθυνθούν και προς τη νότια πλευρά του Τροόδους για να επισκεφθούν και το μοναστήρι της Τροοδίτισσας, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε μετά την περίοδο της Εικονομαχίας. Στη σημερινή εκκλησία του 1731, διασώζονται θρησκευτικά κειμήλια και πολύτιμες εικόνες συμπεριλαμβανόμενης και αυτής της Παρθένου Μαρίας, με ασημένια επένδυση, από τη Μικρά Ασία.
  
Στο Όμοδος για το Τίμιο Ξύλο
 

Το ενδιαφέρον των τουριστών κεντρίζει ιδιαιτέρως το ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη άφησε στο μοναστήρι του Ομόδους κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο. Το Σχοινί αυτό με το οποίο οι Ρωμαίοι έδεσαν τον Χριστό στον σταυρό το περιγράφουν ότι έχει χρώμα κοκκινωπό και ότι «εκηλιδόθη διά του αίματος του Χριστού». Σχετικές ιστορικές αναφορές κάνει και ο Ρώσος μοναχός περιηγητής Μπάρσκυ.

 
Στα must ο Άγιος Νεόφυτος

 


 
Εντυπωσιασμένοι μένουν οι Ρώσοι από τις ξεναγήσεις τους στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο. Η ιστορία της μονής αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του Αγίου. Χτίστηκε σε μια απομονωμένη κοιλάδα, 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου. Η «Εγκλείστρα», ένας κλειστός χώρος σκαλισμένος στον βράχο από τον ερημίτη, στο τέλος του 12ου αιώνα, περιέχει κάποιες από τις ωραιότερες βυζαντινές τοιχογραφίες του 12ου μέχρι τον 15ο αιώνα.
  
Στη Χρυσορρογιάτισσα για καλό κρασί
 


Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται το Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας (στην Παναγιά της Πάφου), το οποίο είναι αφιερωμένο στην «Κυρία μας της Χρυσής Ροδιάς». Ιδρύθηκε το 1152 από τον μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος κατά τη λαϊκή δοξασία, βρήκε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην παραλία της Πάφου, η οποία πετάχτηκε στη θάλασσα στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας και παρασύρθηκε από τα κύματα μέχρι την Κύπρο. Σημειώνεται ότι το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει ένα από τα καλύτερα κυπριακά κρασιά.
  
Στη διαδρομή και ο Άγιος Λάζαρος
 


Ψηλά στις προτιμήσεις των εκ Ρωσίας τουριστών, η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Λαζάρου (10ος αιώνας), που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρνακας και η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου που διασώζεται μέχρι σήμερα. Η εκκλησία κτίστηκε πάνω από τον τάφο του Αγίου Λαζάρου (φίλος του Ιησού που αναστήθηκε). Ο Λάζαρος είχε έρθει στο Κίτιον -τη σημερινή Λάρνακα- το 33 μ.Χ., όπου και χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Στο ναό σώζεται το καλυμμένο με χρυσάφι ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 1782.
  
Οπωσδήποτε στην Αρχιεπισκοπή

 


 
Μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και για Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς τουρίστες (πέραν των Ρώσων) έχει και η Αρχιεπισκοπή, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας. Οι ξένοι επισκέπτονται τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, εξαιτίας της ιστορικότητας και της πολιτιστικής του αξίας. Ο ναός κτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο μεταξύ 1662 – 1673. Το εικονοστάσι του ναού, που ανάγεται στον 18ο αιώνα, είναι ένα από τα καλύτερα ξυλόγλυπτα που υπάρχουν στην Κύπρο. Επιπλέον, στην Αρχιεπισκοπή λειτουργεί το βυζαντινό μουσείο του Πολιτιστικού Κέντρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, το οποίο διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης από ολόκληρη την Κύπρο.
 
maria.stylianou@imhbusiness.com

 

Follow @stylianou_maria


 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η ανασκόπηση του έργου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2024
Σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα-Βροχές στο καιρικό μενού από την Πέμπτη
Πλαστά διπλώματα σε πολιτικούς έναντι «υπηκοότητας» στα κατεχόμενα
Εντός των επόμενων εβδομάδων αύξηση επιδόματος εγκλωβισμένων
Εξορθολογισμό στη διαχείριση εμπορικών καταστημάτων στους συνοικισμούς ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα
Έκκληση από κατοίκους κατεχόμενης Λουρουτζίνας να ανοίξει σημείο διέλευσης
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Θλίψη για τον άτυχο Άγγελο που έφυγε ξαφνικά-Οδηγείται την Τετάρτη στην τελευταία του κατοικία