Τιμή στους ανιδιοτελείς αγωνιστές του κόσμου

Από το 1985, σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει καθιερωθεί η 5η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Στόχος του ΟΗΕ είναι να προβάλλεται το έργο των εθελοντών αλλά και να εντάσσονται ολοένα και περισσότεροι στο εθελοντικό κίνημα. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να τιμήσουμε όλους όσοι αγωνίζονται ανιδιοτελώς για την καλυτέρευση του κόσμου, και να τονίσουμε ότι η προσφορά τους στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη αναγνωρίζεται και είναι σημαντική.
Ο εθελοντισμός υπήρχε και θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά μια αλτρουιστική πράξη φιλευσπλαχνίας, αλλά μια πράξη με αντίκτυπο, τόσο στην κοινωνική, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι εθελοντές δίνουν άμεσες λύσεις στα πιο πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Στην εποχή μας η εθελοντική προσφορά διευρύνεται διαρκώς και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως εκστρατείες για θέματα αλφαβητισμού, εμβολιασμών, υγείας, πρόληψης και ενημέρωσης, διακρίσεων και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εθελοντές, με ό,τι μέσα διαθέτουν –μικρά και μεγάλα–, εργάζονται με στόχο τη βελτίωση της ζωής μερικών από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες και μεταμορφώνουν τις κοινωνίες τους αλλά και τον κόσμο μας.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ίδια την κοινωνία και τις δράσεις χιλιάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων, έχουν προκύψει λύσεις και έχουν αναδειχθεί πρωτοβουλίες που έχουν υποκαταστήσει την κοινωνική λειτουργία του κράτους, έχοντας ενισχύσει σημαντικά την κοινωνική συνοχή. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που πλέον το εθελοντικό κίνημα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αναγνωρίζονται ως ισότιμοι κοινωνικοί εταίροι και συμμετέχουν ενεργά στον κοινωνικό διάλογο. Η κοινωνία των πολιτών, με εκφραστές της τις μη κυβερνητικές και τις εθελοντικές οργανώσεις, έχει ρόλο και λόγο.
Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σας καλούμε όλους να συστρατευτείτε μαζί με τις μη κυβερνητικές και τις εθελοντικές οργανώσεις προς ανακούφιση των συμπολιτών μας που υποφέρουν, αλλά και για να διαμορφώσουμε μια ενεργή και αλληλέγγυα κοινωνία πολιτών, μέσω της οποίας θα συμβάλουμε στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας. Ας γίνουμε όλοι εθελοντές και ενεργοί πολίτες, ώστε, μέσα από τις αξίες του εθελοντισμού και την ενεργό δράση, να συμβάλουμε σε μια θετική για τον καθένα μας και για την κοινωνία αλλαγή.
 
Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
 

Δειτε Επισης

Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας