Μεγάλη τιμή για τους Κύπριους βραβευμένους από την NASA

Την εκτόξευση πυραύλου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις ΗΠΑ προσκλήθηκε να παρακολουθήσει η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA, η οποία έλαβε φέτος το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό της ΝΑΣΑ.
 
Η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA, που αποτελείται από άτομα από την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, προσκλήθηκε από τη ΝΑΣΑ να παρευρεθεί στην εκτόξευση διαστημικής μη επανδρωμένης αποστολής, αφού έλαβε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Best Mission Concept, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού ΝΑΣΑ Space Apps Challenge 2015.
 
Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες (από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, 3-5 Δεκεμβρίου) από το χώρο των επισήμων της ΝΑΣΑ, η κυπριακή ομάδα έζησε από κοντά τις διαδικασίες στο πλαίσιο των προσπαθειών εκτόξευσης του πυραύλου, οι οποίες ωστόσο λόγω καιρικών συνθηκών οδηγούσαν στην αναβολή της εκτόξευσης.
 
Σημειώνεται ότι κάθε μέρα υπήρχε ένα χρονικό παράθυρο 30 λεπτών κατά το οποίο μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση. Προσπάθεια εκτόξευσης γινόταν ανά 7,5 λεπτά, ωστόσο ο καιρός δεν επέτρεπε την πραγματοποίησή της.


 


Η εκτόξευση του πυραύλου AtlasV της United Launch Alliance έγινε τελικά την Κυριακή από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η μη επανδρωμένη αποστολή μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) βαρύ φορτίο με τα απαραίτητα υλικά για σειρά πειραμάτων που θα διενεργηθούν από τους αστροναύτες στον ΔΔΣ.
 
Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιούνται εδώ και 15 χρόνια επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που οδηγούν σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. Ο ΔΔΣ είναι απαραίτητος για το επόμενο μεγάλο άλμα της ΝΑΣΑ που αφορά μελλοντικές αποστολές σε αστεροειδείς και στον Άρη.
 
Την ομάδα συνόδευαν και στελέχη του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), οι οποίοι πραγματοποίησαν σειρά επαφών με την ΝΑΣΑ για διάφορα θέματα διεύρυνσης της συνεργασίας τους.
 
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι "τέτοιες λαμπρές επιτυχίες μας κάνουν περήφανους και αποτελούν μόνο την αρχή".
 
Ο CSEO ιδρύθηκε μόλις πριν τρία χρόνια με σκοπό να βάλει την Κύπρο στο χάρτη των χωρών με έρευνα και παρουσία στο διάστημα, καθώς και να βοηθήσει την ανάπτυξη του κλάδου στην Κύπρο.
 
Ανακοινώνοντας το βραβείο στην κυπριακή ομάδα το Μάιο, η ΝΑΣΑ ανέφερε ότι “η ArachnoBeeA από τη Λεμεσό της Κύπρου σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας για μεταφορές μικρού φορτίου”.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη παγκόσμια επιτυχία της Κύπρου στον τομέα του διαστήματος τα τελευταία τρία χρόνια.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης είχε χαρακτηρίσει την επιλογή της κυπριακής ομάδας από τη ΝΑΣΑ για το πρώτο παγκόσμιο βραβείο, ως μια ασύλληπτη, για τα κυπριακά δεδομένα επιτυχία, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία της Κύπρου στον διαστημικό χάρτη.

Η κυπριακή ομάδα της ArachnoBeeA ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχιόνων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Πρόκειται για το πρώτο drone σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Μοιάζει με αράχνη από τον τρόπο που κινείται και με μέλισσα από τον τρόπο που πετάει, εξ`ού και το όνομα που του δόθηκε.
 
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του. Η ομάδα επινόησε επίσης ένα έξυπνο σύστημα εντοπισμού της θέσης του “βοηθού” μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη χρήση τεχνολογίας RFID.
 
Η ομάδα ArachnoBeeA αποτελείται από τους Mihailo Kitanovic, Χρίστο Αντωνίου, Χαράλαμπο Λεβέντη, Adrian Carlan, Aleksandar Bozic, Iurii Fomenco, Visnja Durovic, Dragan Colovic, Ljubodrag Bozic και Nikola Gacic. 

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα