Διοικητική έρευνα για τα «εξοχικά» της Πυροσβεστικής στο Παραλίμνι

Τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας αναφορικά με την κίνηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να προχωρήσει στην αυθαίρετη κατεδάφιση υποστατικών του Κέντρου Εκπαίδευσης στο Παραλίμνι και ακολούθως στην παράτυπη ανέγερση τεσσάρων σπιτιών εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, διέταξε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.  Αναμένεται επίσης θα διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή και του Δήμου Παραλιμνίου στην υπόθεση αυτή, η οποία μυρίζει σκάνδαλο.
 
Το θέμα επαναφέρει μέσα από την ετήσια έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
 
Με βάση τα γεγονότα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για κατεδάφιση των υποστατικών του Κέντρου Εκπαίδευσης που διατηρούσε στο Παραλίμνι, λόγω φθοράς και ανέγερση το σημείο νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.  Το κτίσιμο των νέων κτιρίων, θα γινόταν με δαπάνη του Ταμείου Ευημερίας των Πυροσβεστών
 
Σημειώνεται ότι το κέντρο εκπαίδευσης είχε ανεγερθεί σε χαλίτικη γη που είχε εκχωρηθει το 2002 στο υπουργείο δικαιοσύνης, για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής. Το κέντρο χρησιμοποιείτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την αναψυχή των πυροσβεστών. 
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε το αίτημα της Πυροσβεστικής, νοουμένου ότι θα εξασφαλίζονταν προηγουμένως οι προκαταρκτικές απόψεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) και με την ρητή προϋπόθεση ότι τα νέα υποστατικά που θα ανεγείρονταν, θα ανήκαν καθ’ ολοκληρία και χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση στο  Υπουργείο.
 
Στις 6.4.2011 κατατέθηκε στο ΤΠΟ «Ειδοποίηση για προτεινόμενη ανάπτυξη από Κυβερνητικά Τμήματα», το οποίο σε επιστολή του ημερ. 26.10.2012, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για να καταστεί δυνατή η χωροθέτηση της ανάπτυξης μέσα στη Ζώνη
Προστασίας της Παραλίας (ΖΠΠ), στην οποία εμπίπτει μέρος του τεμαχίου, θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστεί σχετική χαλάρωση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Ωστόσο, αντί της προώθησης του αιτήματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Ταμείο Ευημερίας αποφάσισαν να προβούν, κατόπιν διευθετήσεων, με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου,  στην κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την προώθηση ενεργειών για ανέγερση καταρχήν τεσσάρων σπιτιών, χωρίς την εξασφάλιση των σχετικών αδειών.
 
Σύμφωνα με σχετική αλληλογραφία, συμφωνήθηκε η παραχώρηση, προς τον Δήμο Παραλιμνίου, μέρους του τεμαχίου, ώστε να εξασφαλιστεί η «υποστήριξη» του για το έργο.
 
Επισημαίνεται ότι, δεν υπογράφτηκε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία μεταξύ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δήμου Παραλιμνίου, με αποτέλεσμα να προκύψουν διαφωνίες μεταξύ τους και  στις 27.11.2014, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με νέο αίτημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησε έγκριση/συγκατάθεση για να προχωρήσει σε αντικατάσταση και ανακατασκευή των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες.
 
Στην εν λόγω επιστολή δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το Ταμείο Ευημερίας είχε ήδη προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τοιχοποιίας των τεσσάρων σπιτιών. Το αίτημα εγκρίθηκε, υπό την προϋπόθεση και πάλι, ότι θα εξασφαλιζόταν η σχετική έγκριση του ΤΠΟ και ότι τα υποστατικά που θα ανεγερθούν θα αποτελούν ιδιοκτησία του Κράτους.
 
Όπως επισημαίνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι ο Αρχηγός της  Αστυνομίας διέταξε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας αναφορικά με την κατεδάφιση των υποστατικών και τις αποφάσεις για ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και την ύπαρξη τυχόν συμφωνίας με τον Δήμο Παραλιμνίου για την παραχώρηση μέρους της κρατικής γης στον Δήμο Παραλιμνίου. 
Από πλευράς του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι αν η ανέγερση των υποστατικών εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία, θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες εγκρίσεις και άδειες. «Οι μέχρι σήμερα ενέργειες θα πρέπει να τύχουν διερεύνησης και να αποδοθούν ευθύνες, εκεί και όπου υπάρχουν», καταλήγει ο Γενικός Ελεγκτής.
  
maria.stylianou@imhbusiness.com
 

 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας