Γ.Τουμαζής: Άλλο η δημιουργία εντυπώσεων και άλλο η πραγματικότητα

Ένα θέμα είναι η δημιουργία εντυπώσεων και άλλο η ουσία των πραγμάτων, δηλώνει ο πρόεδρος του ΘΟΚ, αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων των ηθοποιών, το οποίο πήρε διαστάσεις μετά τα στοιχεία που δόθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή.

"Δυστυχώς δόθηκε μια λανθασμένη εντύπωση, η οποία λόγω και του γενικότερου κλίματος έχει μεν λαϊκό έρεισμα, δεν ανταποκρίνεται ωστόσο στις πραγματικότητες. Πραγματικά διερωτόμαστε γιατί αναδείχθηκε τώρα το θέμα των αποζημιώσεων των ηθοποιών, οι οποίες σας παρακαλώ δίνονταν από το 1989! Επρόκειτο για μια πάγια τακτική την οποία βρήκαμε ενώπιων μας με την ανάληψη των καθηκόντων μας και την οποία δεν αφήσαμε να διαιωνίζεται αλλά αντιμετωπίσαμε ριζικά και αποφασιστικά. Είναι λοιπόν φέτος και με δική μας απόφαση που τερματίσαμε αυτήν την τακτική χρόνων, η οποία ομολογώ και εμάς μας ξένισε", δήλωσε ο κύριος Τουμαζής. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΘΟΚ,  οι αποζημιώσεις των ηθοποιών, κάθε άλλο από χαριστικές είναι και πηγάζουν μάλιστα ως υποχρέωση από συλλογικές συμβάσεις που υπεγράφησαν εδώ και πολλά χρόνια. "Από φέτος ο ΘΟΚ προχώρησε σε μια πολύ ριζική τομή την οποία για χρόνια προσπαθούσαν να εφαρμόσουν τα εκάστοτε συμβούλια χωρίς όμως επιτυχία. Αποφασίσαμε λοιπόν τον τερματισμό των ετήσιων συμβολαίων των μελών του θιάσου και την εισαγωγή του θεσμού των συμβολαίων ανά παραγωγή. Ο κύριος λόγος που ο ΘΟΚ πραγματοποίησε αυτή την καινοτόμο αλλαγή ήταν αφενός η αναβάθμιση του θεατρικού μας προϊόντος αλλά κυρίως να ανοίξει ο Οργανισμός τις πόρτες του και να δώσει ευκαιρίες σε δεκάδες, σε εκατοντάδες θα έλεγα, παλιούς και νέους ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε σωστές και γόνιμες συνθήκες εργασίας που μπορεί κυρίως ο ΘΟΚ να προσφέρει στον τόπο μας. Έτσι από 24 ηθοποιούς που προσλάμβανε ετήσια ο ΘΟΚ από φέτος θα προσλαμβάνει τουλάχιστον τους τριπλάσιους. 

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΘΟΚ, πρόκειται για αυξημένες μεν αλλά όχι χαριστικές αποζημιώσεις, όπως διατείνεται η Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οποίες συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2008 λόγω της μη μετατροπής των ηθοποιών σε μόνιμους. Τα δε ποσά που ακούστηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα καθότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και τα ποσά των ταμείων προνοίας τα οποία και βεβαίως θα καταβληθούν. Διερωτήθηκε μάλιστα:  Τόσα χρόνια δεν λέχθηκε τίποτα από καμία υπηρεσία και φέτος που επιτέλους μπαίνει τελεία σε αυτή την όντως προκλητική και καταχρηστική πρακτική, γίνεται ντόρος για δημιουργία εντυπώσεων; 

Συνεχίζοντας, ο κύριος Τουμαζής είπε πως οι ισχυρισμοί του Ελεγκτή για δήθεν σκανδαλώδη επαναπρόσληψη ηθοποιού ουδόλως ευσταθούν. "Όντως έχουν επαναπροσληφθεί με το καινούργιο καθεστώς όχι ένας αλλά επαναλαμβάνω εικοσιένα ηθοποιοί που έφυγαν με το παλιό σύστημα, καθώς τους επέλεξαν οι σκηνοθέτες των έργων μας και μάλιστα με πολύ μειωμένες απολαβές από ότι στο παρελθόν. Ποια είναι η εισήγηση για να καταλάβω, να αποκλείουμε ηθοποιούς από τις επιλογές των σκηνοθετών και αν ναι με ποιο δικτατορικό σύστημα;"

Ο Γιάννης Τουμαζής, τόνισε τέλος ότι και ο ΘΟΚ έχει απευθυνθεί με τεκμηριωμένες θέσεις στον γενικό Εισαγγελέα και αναμένει τη θέση του. "Πραγματικά ευελπιστούμε ότι οι όποιες κινήσεις εντυπωσιασμού δεν θα οδηγήσουν σε αχρείαστες δικαστικές η εργασιακές διαμάχες που θα παραλύσουν τον Οργανισμό τη στιγμή ακριβώς που πάμε να αλλάξουμε παγιωμένες πρακτικές χρόνων και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κρατικό θέατρο το οποίο οφείλει να έχει ο τόπος μας" καταλήγει.



 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας