Ελλάδα και Αίγυπτος συμφωνούν σε ευρύ πεδίο συνεργασιών ανέφεραν Τσίπρας-Σίσι

  Τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο περιέγραψε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεργασία με την Αίγυπτο σε πολλούς τομείς και επίπεδα προδιέγραψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά την συνάντησή του σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μία μέρα πριν από  την Τριμερή Σύσκεψη και με την Κύπρο.
Η συνεργασία αυτή, τόνισε ο κ. Τσίπρας, απλώνεται στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στην διαλιμενική σύνδεση, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, στον κατασκευαστικό τομέα και στις υποδομές.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η επίσκεψη του Αλ Σίσι εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη σχέση των δύο χωρών μας που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά με την αυριανή τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου,σημείωσε ότι το τριμερές πλαίσιο ενισχύει και αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, αναβαθμίζει την ευρωμεσογειακή σχέση και συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή μας.
 
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στάθηκε και αυτός στη βαθιά, όπως είπε, φιλία των δύο χωρών και λαών και μίλησε για ταύτιση απόψεων σε θέματα όπως η ενέργεια, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η συνεργασία ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων, στον τουρισμό, οι επενδυτικές ευκαιρίες.

Η συνεργασία των δύο χωρών και η τριμερής συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή. Αντιθέτως είναι συνεργασία που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε άλλες χώρες. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και αν αυτή η καθυστέρηση σχετίζεται με ενδεχόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας. «Θα σας έλεγα ότι δεν έχουμε καθυστερήσει», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι κάθε βήμα απαιτεί καλή προετοιμασία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζουμε την πετυχημένη ήδη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου και την ανάγκη να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα, με τις σχέσεις με τρίτες χώρες στην περιοχή, «που θέλουμε να είναι επίσης σχέσεις συνεργασίας, καλής γειτονίας και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουμε από κοινού να καταστήσουμε την ευρύτερη περιοχή ως περιοχή ευημερίας, σταθερότητας, ανάπτυξης».

Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μας με την Ελλάδα, όπως και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο, είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα πόσο σημαντικό είναι που η Αίγυπτος ξεπερνά την κρίση αστάθειας στο εσωτερικό της και κάλεσε να φανταστούμε τι θα γινόταν εάν είχαμε μια αστάθεια στην Αίγυπτο.

Ο κ. Σίσι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε εξαρχής κατανόηση του προβλήματος στην Αίγυπτο από την ΕΕ και πως η κατάσταση μετά από δύο χρόνια είναι διαφορετική. Διερωτήθηκε και εκείνος τι θα γινόταν αν υπήρχε αποσταθεροποίηση στην Αίγυπτο και πόσα από τα 90 εκ. πληθυσμού της χώρας θα ήταν πρόσφυγες. Είπε ότι η κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αιώνες ήταν πάντα μια γέφυρα και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος της Ελλάδας και της Ιταλίας και της Κύπρου είναι αρκετά σημαντικός στο να καταλάβουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα πραγματικά προβλήματα της εποχής.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα-Σίσι, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας διαφόρων οργανώσεων στο Σύνταγμα, με συνθήματα όπως «ανεπιθύμητος ο Αλ Σίσι» και «να διαλυθεί ο αντιδραστικός άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου».
Οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν τον Σίσι «σφαγέα της επανάστασης στην Αίγυπτο που ανέτρεψε το 2011 τον προηγούμενο δικτάτορα-χασάπη Μουμπάρακ», και αναφέρουν σε δελτία που μοίρασαν σε δημοσιογράφους ότι «ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2013, μετά την πτώση του προέδρου Μόρσι και ένα μήνα μετά εξαπέλυσε πογκρόμ επιθέσεων ενάντια στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του, δολοφονώντας χιλιάδες».

Στη διαδήλωση συμμετείχαν:  Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, Σύλλογος Απόδημων Ελεύθερων Σύρων Ελλάδας, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που διαρρήκτης κλέβει αυτοκίνητο και εξαφανίζεται στο Παλαιό Φάληρο
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που η ΕΛΑΣ καταστρέφει 211 δέματα ναρκωτικών
«Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη-Η παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου-Παρίστανε τη μητέρα του μικρού Παναγιώτη
Τραγωδία στην Άμφισσα-«Το παιδί ήταν νεκρό με παραμορφωμένο κεφάλι από τη χρήση της βεντούζας»
Κρίθηκε προφυλακιστέος ο Ρωμανός για την έκρηξη στους Αμπελόκηπου-Επεισόδια στην Ευελπίδων
Αφέθηκε ελεύθερη η Ειρήνη Μουρτζούκου-Αναβλήθηκε η δίκη της
«Υπήρξαν στιγμές έντασης κατά τη σύλληψη της Μουρτζούκου»-Οδηγείται στο αυτόφωρο
Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ η Μουρτζούκου-«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»